Test

V for Vendetta

Natalie Portman (Star Wars, Leon), spiller uskyldige og søte Evey. Hun lever i fremtidens London, i et totalitært England. Evey jobber i et tv-selskap, men har ikke klatret langt opp på rangstigen, og blir ofte satt til å hente og lage kaffe for de mer viktige personene. Det er ingenting som tyder på at hun skal bli en viktig brikke i noen revolusjon. Men så tar Eveys liv en dramatisk vending da hun trosser portforbudet, og sniker seg ut i nattens mulm og mørke for å besøke en kollega. Hun blir selvfølgelig oppdaget, og havner i en lei knipe.

Frihetskjemperen

Ut fra mørket kommer er sortkledd skapning. Det er ikke Zorro, ei heller er det Batman, selv om fremtoning og signatur har visse likhetstrekk. Helten er iført en maske, og svinger om seg med glinsende kniver. Fingernem og elegant hamler han opp med pakket og redder stakkars Evey. "V" (Hugo Weaving) er hans kallenavn, og målet hans er å frigjøre det britiske folk fra diktatoren Sutler.

Se større versjon og flere bilder
"V" er en mystisk, maskekledd hevner.

Den særegne masken han bærer er modellert etter Guy Fawkes, katolikken som ledet den såkalte Kruttsammensvergelsen 5. november 1605. Hans målsetting var å sprenge nasjonalforsamlingen under åpningen, da regjering og konge var til stede. "V" planlegger å sprenge parlamentet på lignende vis, for å fri folket fra undertrykkelse.

Gir assosiasjoner

"V for Vendetta" beskriver en oppkonstruert verden, basert på Alan Moore og David Lloyds tegneserie ved samme navn. Samtidig som det er en dyster fremtidsvisjon, inneholder den også aktuelle elementer fra vår tid. Det er lett å trekke paralleller til nazismen. Diktatoren Sutler lover sitt folk fred fra terrorisme og en usikker verden. Han er en god leder som kan snakke for seg, og før folk skjønner hva som er i ferd med å skje, er det for sent.

Bilde

Den "nære fremtid" filmen beskriver er diskret konstruert. Får du det ikke med deg i starten, er det ikke helt enkelt å skjønne at det faktisk er fremtiden vi befinner oss i. Her er det nemlig ingen biler som kjører i lufta (takk og lov!). Det kommer dog tydeligere frem i løpet av filmen.

Styresmaktene blir godt synlige, og har med sine røde og sorte bannere en klar grafisk profil som igjen gir assosiasjoner til nazismen. Sort og rød er for så vidt farger som går igjen i hele filmen, og gir litt tegneserie-"feeling". Det visuelle høydepunkt i filmen nås når "V" sprenger parlamentsbygget i London, og klokka i Big Ben spretter ut.

Bildet formidles i 16:9 Widescreen.

V for Vendetta   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen