Utviklingen av Ubuntu 10.10 har startet

Selv før LTS-utgaven Ubuntu 10.04 (kodenavn Lucid Lynx) var ferdig, hadde mange utviklere startet planleggingen av den neste Ubuntu-utgivelse (versjon 10.10). Denne skal være klar i slutten av oktober, og det har dukket opp mange hint rundt hva vi kan forvente oss i det ferdige produktet.

Navngivning

Det er mye som skal planlegges når en ny distribusjon skal utvikles. En av de første oppgavene er å skissere hovedmålet for distribusjonen, og komme opp med et navn som skal bære preg av retningen versjonen skal gå. Selv om dette er en nokså liten del av prosessen, har det flommet inn utallige forslag på navngiving. Alt fra de mer fornuftige til de nokså useriøse, men valget endte til slutt på "Maverick Meerkat". For å lese en rekke av de andre forslagene som dukket opp, kan man ta en titt på denne siden.

Her er Mark S. sin forklaring for navnevalget:
"Surikaten er, selvfølgelig, rask og sosial - alt vi ønsker i en perfect 10. [...] Surikater er familieorienterte, og vi ønsker å ha Ubuntu som en sikker og effektiv løsning for familie-nett-PC-er. De er også kloke - surikater lærer hverandre nye ferdigheter. Og dette er hva som gir surikater det utrolige fellesskapet."
Hele uttalelsen til Mark S. kan leses her.

Fokus for versjonen

Igjen vil mye av fokuset ligge i å gjøre Ubuntu lettere og raskere. Det høres også ut som om fokuset vil være mer rettet mot bruk fremfor oppstart.

Synkronisering mellom forskjellige enheter vil det bli jobbet med en del, og det er lovet at synkronisering mellom mobiltelefoner, bærbare PC-er og stasjonære PC-er skal bli lekende lett.

Noe en del utviklere har påpekt, er de små og lave skjermene nett-PC-er ofte har, og det har blitt sett på forskjellige løsninger for å kunne utnytte den vertikale plassen bedre på disse enhetene. Et nytt utseende har blitt introdusert av Canonical, kalt Unity. Dette er utseendet som kommer med Ubuntu Light (Ubuntu sin instant-on-løsning), og vil bli tilpasset og gjort til standard for bruk i Ubuntu Netbook Edition 10.10.

På det nåværende stadie ser Unity ut til å bære mye preg av å være en instant-on-løsning, og har en del mangler til normalt skrivebordsbruk, men for de som ønsker å prøve Unity kan ppa:canonical-dx-team/une legges til Software Sources. Deretter vil programvaren bli tilgjengelig i pakkebrønnene. Under viser vi et par bilder av Unity. Les mer om Mark S. sine ideer om Unity på Ubuntu Netbook Edition her. En annen løsning som har blitt brakt opp har vært 'Globalmenu', et tillegg som flytter programvaremenyen til panelet, noe de fleste som har vært borti OS X bør være kjent med.

I nåværende versjon av Globalmenu, er det kun Gtk-programvare (det man stort sett finner i Gnome sitt programvareutvalg) som er støttet, men det jobbes med å utvide støtten til programvare som ikke benytter Gtk. Dette vil eventuelt kun være gjeldende for nett-PC-utgaven, ikke skrivebordsutgaven der dette ikke er et like stort problem. Mer forklaring rundt valget for Globalmenu kan leses i Mark S. sin blogg. For de som ønsker å prøve Globalmenu, kan dere legge til ppa:globalmenu-team/ppa i Software Sources, og den vil bli tilgjengelig i pakkebrønnene. Under viser vi et bilde av hvordan Globalmenu.

Mest sannsynlig kommer vi ikke til å se noen store forandringer i utseendet på skrivebordsutgaven, selv om det sikkert kommer til å bli gjort noen små finesser. Selv om Gnome 3 vil dukke opp under utviklingen av 10.10, som byr på det nokså omtalte Gnome skallet, vil vi nok trolig ikke til å se noe til dette i Ubuntu 10.10. Gnome 3 vil dukke opp nokså tett mot slutten av utviklingsprosessen, og mange antar at utviklerne ikke vil ha tilstrekkelig med tid til å tilpasse disse løsningene for Ubuntu 10.10 på så kort tid. Dermed er det større sannsynlighet for at Ubuntu 11.04 vil bli et mer realistisk mål. For de som ønsker en sniktitt på Gnome shell, ligger programvaren i pakkebrønnene.

Å bytte standard filsystem fra ext4 til btrfs har også blitt brakt opp. Om det blir tilfelle, er dette andre bytte av filsystem på relativt kort tid for Ubuntu med tanke på at ext4 ble standard filsystem for Ubuntu 9.10. Filsystemet btrfs er fortsatt under utvikling, og det er fortsatt en del faktorer som må være tilfredsstilt for at bytte skal være en mulighet. Mer om dette kan leses i Scot James Remnant sin blogg. For de som er interessert i å lese mer om btrfs har Wikipedia en god oversikt her, og en sammenligning over en rekke filsystemer her for de som ønsker å sammenligne ext4 som er nåværende standard i Ubuntu og mulig kommende standard btrfs.

Det er også en del spekuleringer i hva som kan bli byttet ut av den medfølgende programvaren, foreløpig ser det ikke ut til å være tatt noen avgjørende standpunkt i noe av dette. Det ser også ut til at dette hovedsaklig er gjeldende for nett-PC-utgaven. Noe som ser ut til å være mest omtalt er et mulig bytte fra Firefox til Chromium eller Chrome som standard nettleser. Det ryktes også om å bytte ut F-spot med Shotwell, Rhythmbox med en annen musikkspiller der Banshee ser ut til å være det mest aktuelle alternativet, og Openoffice.org med Abiword, Gnumeric og Glide. Mer om dette kan leses på Ubuntu Netbook Edition sine blueprints-sider.

Tidstabell for utviklingsmodeller og ferdig lansering

Hver utgivelse består av en rekke test-versjoner. Disse er spredt gjennom de 6 månedene det tar mellom hver ferdige utgivelse. Her er datoene som er satt for utviklingsprosessen til 10.10:

3. Juni, 2010 - Alpha 1
1. Juli, 2010 - Alpha 2
5. August, 2010 - Alpha 3
2. September, 2010 - Alpha 4
23. September, 2010 - Beta
21. Oktober, 2010 - Utgivelseskanditat
28. Oktober, 2010 - Slippdato for Ubuntu 10.10.


Kort introduksjon av Unity


Her er et bilde av Unity med et program oppe i maksimert størrelse. Programmet viser også en liste over programmer, noe som ser ut til å være det eneste nåværende alternativet for en meny som ligger i programpanelet til venstre, listen er heller ikke sortert etter type program. Som vi ser ligger også fortsatt programvaremenyen i selve programmet, og ikke det øverste panelet slik det trolig vil gjøre i det ferdige produktet.

Det lille ikonet øverst til venstre som viser logoen til Ubuntu er en knapp som lar deg samle opp programmer du har åpnet, og viser disse på en oversiktlig måte så man lett kan finne frem til ønsket program.

For å bytte plassering på forskjellige programmer som befinner seg i programpanelet til venstre, må man først klikke og holde inne venstreknappen, deretter dra programmet ut til høyre, dra den opp eller ned til ønsket sted og legge programmet inn til programpanelet igjen. Om man klikker, holder inne, og flytter musen opp og ned, vil man i stedet bla igjennom alle åpnede programmer eller programmer som ligger i panelet. Om man slipper ikonet mens det er på skrivebordet fjerner man programmet fra panelet. Man kan også enkelt legge til og fjerne programmer ved å høyreklikke på den og velge 'add/remove launcher'.

Dette er Globalmenu lagt til i det øverste panelet i skrivebordsutgaven til Ubuntu 10.04, et tillegg som flytter programvaremenyen til panelet, noe som trolig vil bli standard i Ubuntu Netbook Edition 10.10.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen