Utviklet en av de minste lagringsløsningene noensinne
(Bilde: nobeastsofierce/Shutterstock.com)

Utviklet en av de minste lagringsløsningene noensinne

Forskere klarte å «skrive» på grafén.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

«Superstoffet» grafén har vist seg å ha mange potensielle bruksområder og vil muligens også ta over for silisium, det sentrale materialet i dagens transistorer. Stoffet er 300 ganger sterker enn stål og leder strøm 30 ganger bedre enn silisium.

Nå kan nettstedet Extremetech melde om at et lag bestående av danske og kinesiske forskere har klart å bruke grafén til å fremstille en form for lagringsløsning helt nede på nanonivå.

Eksempel på et STEM-mikroskop.
Eksempel på et STEM-mikroskop.Foto: Wikipedia Commons

Skrive med elektron-blekk

Måten forskerne gjorde dette på var å «skrive» informasjon på et lag av det unike stoffet. Dette er i utgangspunktet en svært vanskelig oppgave siden grafén kun er ett atom tykt, noe som gjør det uegnet som «ark».

For å overkomme problemet kom forskerne på en snedig metode som går ut på å bruke et elektronmikroskop kalt STEM (scanning transmission electron microscope) til å skyte en konsentrert strøm av høyenergi-elektroner på grafén-materialet.

Disse elektronene bryter opp karbonbindingene i stoffet. Karbonatomene binder seg deretter sammen igjen i et uregelmessig mønster, noe som gjør at det oppstår felt som skiller seg fra resten av materialet.

Ørsmå informasjonsenheter

Disse feltene, eller «linjene», er kun 2 – 3 nanometer tykke. En nanometer er for ordens skyld det samme som én millionsdels milimeter, og for å sette det litt i perspektiv er et hårstrå mellom 80 000 og 100 000 nanometer tykt.

Ifølge de involverte forskerne gir denne nye teknikken både god kontroll over prosessen, som også er enkel å repetere flere ganger. Det er imidlertid ett stort problem i dag, og det er at STEM-mikroskopet er enormt og egner seg dårlig på innsiden av en datamaskin.

Gjennombruddet kan være et viktig steg i utviklingen av grafén-baserte kretser i datamaskiner. Som vi skrev om for en stund siden jobber blant andre IBM med å utnytte grafén til nettopp slike formål.

Andre forskere bruker «gammel» teknologi for bedre lagringsløsninger:
Nå har man klart å lagre 1000 TB på én DVD »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen