Hele driftsgjengen er samlet, med utviklingssjef Amund Espelien øverst til høyre
Nettmøte
Hele driftsgjengen er samlet, med utviklingssjef Amund Espelien øverst til høyre

– Slik er PHP-rammeverket vårt

Hele drifts- og utviklingsavdelingen har svart på dine spørsmål.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I dag fra klokken 14.00 til 16.00 stiller drift- og utviklingsavdelingen i Mediehuset TEK AS til nettmøte her på Hardware.no. Gjengen styrer ikke bare med Hardware.no, men også med resten av nettsidene i nettverket, altså Akam, Mobilen, Amobil, Gamer, Tek, Teknofil og Diskusjon.no.

Nå kan du sende inn spørsmålene du måtte ha, så kommer svarene så snart de får satt seg ned. Still det du vil av spørsmål om servere, utvikling av nye tjenester, lærlingplass og annet.

På plass for å svare har vi følgende personer:

 • Amund Espelien, utviklingssjef
 • Simen Graaten, utvikler
 • Mads Erik Forberg, utvikler
 • Mats Lindh, utvikler
 • Erlend Blakstad, utvikler
 • Mathias Kjeldsberg Andersen, IKT-lærling 2. år
 • Vetle Arneberg, IKT-lærling 1. år
 1. Nørder

  Spørsmål fra Henrik:

  Når dere blir stemplet som nørder, ser dere på det som et trofemerke? :)

  Svar:
  Definitivt. Vi er nerder, og vil forhåpentligvis alltid være det :-)
  Besvart: 23. feb. 2012 14:01
 2. Når er planlagt oppdatering av bruktmarkedet og prisguiden?

  Spørsmål fra Emil:

  Hei. Det er vel allment annerkjent at bruktmarked.no og prisguide.no fungerer litt så som så, og trenger en oppdatering.

  Når er denne oppdateringen planlagt, og hva skal oppdateres?

  Et tips, forøvrig, kan være å la annonser i bruktmarkedet være tett lenket sammen med prisguiden, og ha lenker i prisguiden til annonser i bruktmarkedet. Altså hvis noen var på jakt etter f.eks et GTX570, så går de inn i prisguiden, der det står priser for nytt kort, og prisene fra bruktmarkedet.

  Svar:
  Hei Emil, vi har gjort masse oppgraderinger i Prisguide det siste året, og tjenesten fungerer mye bedre nå. Likevel er vi absolutt ikke mål, og har masse forbedringer på trappene slik som bedre prishistorikk, smartere prisvarsling, osv.

  Bruktmarkedet har vi nettopp startet oppussingen av, og Mathias har gjort flere småfikser her allerede. I første omgang skal vi rette opp feil og mangler i løsningen, og så vil vi senere vurdere om det er mulig å koble bruktmarked og prisguide nærmere hverandre.

  Hilsen, Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 14:07
 3. Teknologi / Rammeverk

  Spørsmål fra Carl:

  Hei,

  Hvilke teknologier og rammeverk bruker dere i HW?

  Svar:
  Hei,
  Av teknologier og rammeverk bruker vi:
  - Aether: Egenutviklet PHP-rammeverk som vi open-sourcet for ca. 2 år siden. Koden kan du finne her: https://github.com/nervetattoo/aether
  - JavaScript: jQuery, jQuery.mobile, jQuery.UI
  - Database: MySQL og PostgreSQL
  - Forumprogramvare: IPB
  - PHP: APC, GD, Tidy
  - Templatesystem: Smarty
  - Gearman
  - Webservere: nginx og Apache
  - Web-cache: varnish
  - Cache: memcached
  - Søkemotor: Solr
  - Video-encoding: ffmpeg


  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 14:11
 4. Ostepop?

  Spørsmål fra johni:

  Hvem av dere liker IKKE ostepop?

  Svar:
  Dette var etter all sannsynlighet det spørsmålet som framkalte mest diskusjon hittil: Det viser seg at alle er fan av ostepop, bortsett fra Amund og mitt eget (Mats) noe ambivalente forhold til retten.

  Ingen andre ville utdype dette noe videre, men det er klart og tydelig at de norske ostepop-produsentene er må se til utlandet for å fornye produktene sine. Svenskene har tilgang på enorme ostepopskruer - og disse er å anbefale framfor vanlig ostepop. Se etter de neste gang du er i utlandet!

  I tillegg har jeg ved minst en anledning (etter all sannsynlighet også i utlandet) gått til innkjøp av ostepop av typen "enorm størrelse", og disse kan jeg definitivt anbefale.

  Oppsummert er vi fem som liker ostepop, en som er forsiktig innstilt og foretrekker ostepopskruer eller stor-størrelse-ostepop, mens en er i mot. Tolk det dit du vil.

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 14:13
 5. Automatisering

  Spørsmål fra Anonym:

  Bruker dere automatiseringsverktøy slik som CFEngine e.l. for å drifte servere og klienter?

  Svar:
  Hei,
  vi brukte CFEngine før når vi driftet serverparken vår selv i 2006. Nå driftes serverne av Linpro som bruker Puppet.

  http://puppetlabs.com/

  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 14:14
 6. Prisguide

  Spørsmål fra Bjørn T. Jønsson:

  Er noen av dere ansvarlig for utviklingsflausen med Prisguide? Eller er det noen andre som utvikler den?

  Svar:
  Hei Bjørn, utviklingsavdelingen har det tekniske ansvaret for alle tjenestene i Mediehuset Tek. Det vil så forum, bruktmarked, publiseringssystem, prisguide, og andre tjenester.

  Lanseringen av Prisguide 2 gikk ikke helt etter planen. Jeg jobbet ikke i Hardware.no da prosjektet ble utviklet, men har hatt gleden av å jobbe mye med Prisguide siden vi ble Mediehuset Tek i januar i fjor.

  Jeg synes tankene som ble gjort rundt Prisguide 2 var veldig bra, men den ble lansert alt for tidlig. Gjennom hele fjoråret gjorde vi en rekke oppgraderinger og utvidelser, og jeg mener Prisguide har blitt veldig bra etter disse forbedringene. Det er fortsatt ting vi skal gjøre bedre, men det er også mange funksjoner i dagens Prisguide som vi ikke hadde for noen måneder siden.

  Noen forbedringer jeg kan nevne er bedre pris- og lagervarsel, ny tjeneste som finner de beste tilbudene hos nettbutikkene, bedre kategorier og navigasjon, raskere nettsider og leveringstider på webshoperfaringene.

  Akkurat nå pønsker vi på å lage et søke-API som vi kan tilby til våre brukere.

  Hilsen Vetle og Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 14:16
 7. lærlingoppgåver

  Spørsmål fra Petter:

  Lurer veldig på kva Lærlingene gjør på til kvardagen. kva som er hovudoppgåver osv :)

  Svar:
  Oppgavene varierer ganske mye. Vi tar oss bla. av den interne brukerstøtten og it-driften på huset i tillegg til at vi får være med på å utvikle de forskjellige tjenestene våre.
  Vi jobber stort sett selvstendig, og har forskjellige områder vi har ansvaret for.
  Det blir en god del PHP-programmering, og vi får god hjelp av de andre utviklerne.
  Besvart: 23. feb. 2012 14:17
 8. Fritid og lek

  Spørsmål fra Preben:

  Hvem av dere er best i fussball og hva gjør dere ellers på fritiden?

  Svar:
  Erlend er best.
  Besvart: 23. feb. 2012 14:17
 9. Servere og litt annet

  Spørsmål fra Vidar:

  Til DRIFT

  Hei, lurer på hvilke merke servere dere bruker, og hvordan dere kjører dem, Gjennom VMWARE?

  Annen ting

  Byggere dere alle maskinene til hver enkelt ansatt? Eller har alle en laptop som de kan ta med hjem osv?

  Svar:
  Hei Vidar,
  Vi kjører i dag Cisco-servere og vi virtualiserer med programvaren Xen. Vi brukte litt WMWare på noen internting tidligere, men blir ikke brukt i dag.

  Vi bygde maskinene våre selv i 2006, nå går det som regel i ferdigbygde laptoper.

  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 14:18
 10. Brukerhjelp

  Spørsmål fra Tommy:

  Lurer på om der er mye brukerhjelp som blir utført hos dere :)

  Og så lurer jeg på om Bruktmarkedet virker igjen for alle :)

  Svar:
  Utviklingsavdelingen har ansvaret for brukerstøtte både til lesere og for alle ansatte på kontoret. Daglig mottar vi 3-10 henvendelser fra lesere om ulike ting, og på kontoret har vi alt fra 2-5 saker daglig som vi må hjelpe til med.

  Etter at vi flyttet til nye servere i januar har vi hatt litt problemer med SMS-aktiveringen i bruktmarkedet. En midlertidig løsning er at vi nå har åpnet for manuell aktivering av nye brukere (epost). Litt tungvindt, men det skal fungere for alle :-)

  Hilsen Vetle og Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 14:21
 11. gaming

  Spørsmål fra Fabian:

  Liker dere starcraft? :D

  Svar:
  Nei.

  - Erlend
  Besvart: 23. feb. 2012 14:24
 12. Språk

  Spørsmål fra Daniel:

  Hei, er en gutt på 14 år. Jeg lurer på hvordan dere fikk interessen for utvikling. Og hvilkene språk dere lærte dere først og hvordan.

  Svar:
  De fleste har nok tilsvarende historier om hvordan de endte opp med en programmerings- og utviklingsinteresse, så jeg svarer nok sånn halvveis for alle her.

  For de av oss som er gamle nok ble den aller første interessen vekket til live med Commodore 64. Når det første du møter etter å ha slått på en maskin er en blinkende tegnpeker som vil at du skal skrive inn BASIC-kode, så er terskelen forholdsvis lav for at man iallfall blir litt nysgjerrig på hva som skjer. I tillegg var det jo ikke bare-bare å få tak i spill på den tiden, så etter flere timer på gulvet med å skrive inn BASIC-kode for å få fram et enkelt spill (som gjerne ikke fungerte, ettersom du hadde skrevet noe feil) er man ikke helt fremmed for programmeringsspråk lenger.

  Utover Commodore 64 så gikk det i tidlige Amiga-versjoner og PC-er, og vi har nok alle litt forskjellige veier gjennom språkverdenen før vi endte opp der vi er i dag. Flere av oss har vært aktive på den norske demoscenen gjennom årene som har gått, og det har også vært en viktig grunn til at flere av oss fikk en tidlig (og stor) interesse for programmering.

  For min egen del har veien gått via BASIC på C64, til AMOS på Amiga, QBASIC på PC, MSL (mIRC-script), Java, C, Perl, PHP, Python .. stort sett har de fleste av oss tatt i mange språk, og liker gjerne å leke med - og utforske - nye språk til tider (det samme gjelder for ny teknologi).

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 14:26
 13. Trivsel!

  Spørsmål fra Daniel Alvestad:

  Hei!
  Hvordan er det å jobbe for Hardware.no (og dens søstersider)? Tenker da på faktorer som lønn,generell trivsell, hvordan miljøet er innad arbeidsplassen osv.

  Svar:
  Kort oppsummert kan vi si at det er mange spennende arbeidsoppgaver og veldig variert arbeidshverdag. Vi har både en god porsjon vanskelige programmeringsoppgaver, og enklere brukerstøtte-saker.

  Lønnen hos oss er nok på nivå med andre IT-bedrifter - selvfølgelig avhengig av både erfaring og utdanning.

  Miljøet bærer preg av at alle kjenner alle, og at hele Mediehuset Tek sitter samlet i samme lokale. Vi er tilsammen ca. 35 ansatte, som alle jobber for å lage de beste teknologinettsidene i Norge.

  Hilsen Vetle og Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 14:27
 14. Hei

  Spørsmål fra Jonny-ola:

  Hvor mange timer totalt i uka er dere som gjeng på 4chan?

  Svar:
  Hei,
  null som gjeng, men muligens noen som anonyme.

  Vi har tidligere pratet om at vi skulle samles på et møterom og gå gjennom tråder på 4chan ukentlig, men det ble nedprioritert.

  Vi følger med i 4chan-tråden på forumet da: http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=759731

  Mvh,
  Anonym
  Besvart: 23. feb. 2012 14:28
 15. Overklokking

  Spørsmål fra alex:

  Hva er den beste måten å overklokke en i7 2600 k og asus sabertooth p67?

  Svar:
  Pass.

  Mvh,
  Samtlige
  Besvart: 23. feb. 2012 14:29
 16. Testing

  Spørsmål fra Bjørn Kato Sjøstrand:

  Hei, et kort spørsmål:
  Gjør dere testing av servere og websider internt, eller har dere testere utenifra?

  Svar:
  Hei,
  hver utvikler har eget utviklingsområdet hvor de tester de forskjellige nettstedene. Vi bruker også redaksjonen som test-brukere. Ved store lanseringer kjører vi av og til åpen beta.


  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 14:31
 17. Blaah

  Spørsmål fra En som kjeder seg.:

  Dere må snakke og skrive raskere sammen

  Svar:
  Det er ikke så enkelt når ingen av oss er spesielt kyndige på sånne nymotens datatastatur.

  - Erlend
  Besvart: 23. feb. 2012 14:31
 18. Webside

  Spørsmål fra Vidar:

  Til Utvikling

  Hei, jeg liker å holde på litt med nettsider og lurte derfor på hvordan dere gjør det. Koder dere sidene deres selv helt fra bunnen av med HTML, CSS, PHP osv? Eller bruker dere Drupal, Wordpress eller DoNetNuke? Har fått et lite inntrykk at masse folk bruker CMS og ikke koder selv, tar jeg rett da?


  En liten ting til er til lærlingene deres

  Hvordan er det å være lærling hos TEK? Hva gikk dere på skole? Elekro-og så to år data? Eller gikk dere IKT service?

  Så lurte jeg på hvordan det er dere tar inn lærlinger, regner med dere får inn litt søkere når dere lyser ut og lurte derfor på hva dere ser etter når en lærling søker. Er det karakterer eller er det orden og fravær som er viktigeste?

  Svar:
  Hei,

  Mads og Simen:
  - vi bruker et egenutviklet publiseringssystem som er blitt videreutviklet siden 2002. Ellers bruker vi et egenutviklet rammeverk som vi har skrevet om i en tidligere post. Angående utdanning har vi svart i en tidligere post.


  Vetle:
  Jeg har gått Elektro første året og IKT-servicefag andre år. Deretter fikk jeg læreplass hos Mediehuset Tek, og har vært her i et halvt år nå.
  Jeg har fått veldig mange ulike oppgaver, alt fra brukerstøtteoppgaver, oppussing av speedometer, og akkurat nå jobber jeg med nytt statistikkverktøy for nettbutikkene i Prisguide.

  Amund:
  Vi tar inn nye lærlinger hver høst, og stillingsutlysningen legges vanligvis ut på våren. Jeg regner med vi kommer til å lyse ut ny læreplass allerede i løpet av en ukes tid.
  Erfaringsmessig har vi fått mange søkere, og det vi ser etter er god orden, lite fravær og interesse for IT.
  Gode karakterer er selvfølgelig et pluss :-)
  Besvart: 23. feb. 2012 14:34
 19. Prisguide i samarbeid med ...

  Spørsmål fra Håvard:

  Prisguide.no sier at "Prisguide.no leveres i samarbeid med Prisguide.no"

  Har dere vurdert å samarbeide med Prisguide.no?

  Svar:
  Hei,
  hva snakker du om? ;-)


  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 14:35
 20. Win8

  Spørsmål fra SuperGiandDinosaur:

  Hvordan tror dere Win8 vill bli med spill? Både til releas og ut i fremtiden?

  Er det et kjakktrekk av meg å vente å bygge ny pc med alt det nye som kommer eller har det litefor seg tror dere?

  Svar:
  Dette blir nok litt på siden av hva vi kan svare på i dag, men ettersom jeg er han som har navnet sitt stående på Gamer.no kan jeg prøve å svare på det.

  Det er nok for tidlig å si noe 100% sikkert (ting kan endre seg mot slippdato), men jeg tror ikke det kommer til å ha stort å si for de som ønsker å bruke Windows 8 på vanlige maskiner. Det spennende med Windows 8 er hvordan de skal tilpasse operativsystemet i større grad til bruk på nettbrett og lignende, og at dette kommer til å være en litt annen sjanger enn det man vanligvis tenker på med PC-spill.

  Hvis du har lyst på ny PC og det er fornuftig å bygge seg en ny maskin i dag, ville jeg ha gjort det -- hvis du klarer deg med den du har en stund til, drøyer du. Win8 er ikke grunnen til om du bør vente eller kjøpe nå, og du kan helt sikkert installere Win8 uten problemer senere om du ønsker det.

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 14:36
 21. Klesstil

  Spørsmål fra Klestrollet:

  Hei,

  Klesmessig var dere jo en stusselig gjeng. Har dere vurdert å få et TV-selskap interessert i "Homsepatruljen fikser opp nerdene"-konsept? IT-folk er jo kjent for å ha dårlig klesstil. (Skillpoint t-skjorte-fyren på bildet er den eneste som får bestått.)

  Svar:
  Har du noen klestips? Vi har mye å lære skjønner jeg :-)
  Besvart: 23. feb. 2012 14:38
 22. Android eller iOS?

  Spørsmål fra Simen:

  Her kommer et veldig viktig spørsmål som sier en hel del om dere som stolte nerder. Holde dere fast... Hva foretrekker dere. Android eller iOS? Hører jeg noen si Windows Phone 7?

  Svar:
  Vi hadde en opptelling her akkurat nå, og resultatet er som følger:

  iOS: 0
  Windows Phone 7: 0
  Android: 7

  Hmmmmm.

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 14:38
 23. Ernæring

  Spørsmål fra TheMartine:

  Har dere så mye godteri på jobben hver dag?

  Hvis ja, trenger dere flere ansatte?

  Svar:
  De fleste av oss er på jobb hver dag, ja.

  Vi ser etter nye lærlinger til høsten igjen.

  Besvart: 23. feb. 2012 14:39
 24. Lärling

  Spørsmål fra Oscar:

  Hej alla i hopa! Planerar ni att anställa ett nytt IT-lärling till hösten?

  Svar:
  Ja, vi kommer til å ansette ny lærling til høsten. Stillingsannonsen vil bli lagt ut i løpet av en ukes tid.

  Hilsen Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 14:39
 25. Alt er nede, ingenting funker!

  Spørsmål fra Redaktørene:

  Kom dere tilbake på jobb!!!

  Svar:
  Dere må skrive artikler for at de skal dukke opp.

  Mvh,
  Utviklingsavdelingen
  Besvart: 23. feb. 2012 14:43
 26. Drift

  Spørsmål fra Gunnar:

  Ser at det ikke er noen driftere her, bare utviklere, så driftsavdelingen er de 2 lærlingene da eller?:-) Det er vel de 2 uten pc det tipper jeg:-P
  btw: det står 7 personer i lista, men er bare 6 på bildet.

  Svar:
  Ettersom jeg ankom med toget fra Fredrikstad, var det noen som snek seg til å ta bildet før jeg hadde ankommet lokalet.

  http://www.gamer.no/brukere/1/matslindh/

  Vi har i dag ekstern drift av tjenestene hos Linpro, og selv om de fleste av oss er involvert i ting på et eller annet nivå underveis, så er det hos dem selve driftsansvaret gjelder. Det er Linpro-gutta som våkner om natta når vi har skrevet kode som ikke fungerer som den skal, og vi er selvsagt takknemlige for at det ikke er vi som mister søvnen.

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 14:43
 27. Hardware.no i Framtiden

  Spørsmål fra Daniel Alvestad:

  Har dere planer om å endre på nettsiden på noen måter , eller å få inn nye funksjoner i framtida ?
  I så fall , hva , og når?

  Svar:
  Hei Daniel,
  vi har alltid ulike prosjekter på gang, og jeg kan love at det vil skje endringer på Hardware.no i løpet av våren.

  Akkurat nå jobber vi med forbedring av bildesystemet som journalistene bruker, og selv om dette er noe som ikke leserne vil se en direkte effekt av, håper vi at raskere og bedre bildehåndtering vil gi flere artikler hver dag.

  Et annet prosjekt vi kommer til å jobbe mye med fremover er GamersParadise.no. Her har vi nettopp arrangert den første spillturneringen, og det er bare starten på mye moro.

  Hilsen Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 14:47
 28. Programmering

  Spørsmål fra Håvard Terland:

  Hva var det første dere drev på med med programmering/script markup/HTML?

  Svar:
  Jeg hadde gleden av å skrive cgi-bin-kode i Perl en gang i tiden, men heldigvis kom jeg meg over på PHP rundt versjon 3.0.8 og slapp unna med skrekken (.. greit, slapp unna. Ikke alle er helt enige i den).

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 14:47
 29. Utdanning..

  Spørsmål fra Peter AnonymTakk:

  Mitt spørsmål er rettet mot alle de overnevnte personene.
  Hvilken utdanning har du gått for å komme dit du er idag? (videregående, universitet? selvstudium?)
  Hadde du de samme interessene som du har idag for pc når du var yngre? (12-16år)
  Gjerne forklar din vei.

  Svar:
  Hei,
  Mads: Jeg har tatt IKT-driftsfag som privatist og begynte lærlingtiden min hos Hardware i 2006, før jeg ble fast ansatt i 2008.

  Simen: Jeg gikk serviceelektronikk og tok deretter forkurs og systemutvikling på HiST. Startet deretter i Hardware i 2006.

  Mats: Jeg startet med å studerere siv. ing. kommunikasjonsteknologi i Trondheim, før jeg gjorde ferdig en mastergrad innenfor Informatikk med fokus på digitale kart og karteknologi i 2005. Siden det har jeg stort sett drevet som utviklingsansvarlig i et annet selskap i A-pressen, og har nå ansvaret for den tekniske utviklingen på Gamer.no i tillegg til det jeg gjør på heltid.

  Datainteressen startet for godt over 20 år siden og er minst like sterk i dag.

  Erlend: Jeg har gått tre år Medier og kommunikasjon på videregående og tatt eksamen i IKT servicefag som privatist. Jeg begynte som lærling hos A-pressen i 2009 og ble med over til Mediehuset Tek ved fusjonen i fjor. Jeg fullførte lærlingetiden min for en måned siden, og er nå fast ansatt.

  Mathias: Jeg gikk VG1 Elektrofag og VG2 IKT-servicefag. Jeg begynte som lærling hos A-pressen i høsten 2010.

  Vetle: Jeg har gått VG1 Elektrofag og VG2 IKT-servicefag. Har vært lærling i Mediehuset Tek et halvt år.

  Amund: Jeg har gått VGS almennfag, og har studert 5 år i Trondheim, sivilingeniør elektro, før jeg startet i Hardware.no i 2005.
  Besvart: 23. feb. 2012 14:50
 30. Beste minne KG

  Spørsmål fra Håvard Solheim:

  Til Mads: Hva er ditt beste minne fra tiden du har jobbet med Kvinneguiden?

  Svar:
  Hei Håvard,
  Åh, hvor skal jeg begynne? Mitt første møte med Kvinneguiden som utvikler var datingtjenesten treff.kvinneguiden.no. Et tjeneste utviklet av en tredjepart som virkelig lever opp til navnet spagettikode.

  Ellers var julekalenderen et festlig utviklingsprosjekt mtp. premier som; dildoer, maskara og hårfønere.

  Bare god stemning med andre ord!

  Mvh,
  Mads
  Besvart: 23. feb. 2012 14:53
 31. League of legends

  Spørsmål fra Bjørn:

  Spiler noen av dere League of legends?
  Hvis dere gjør det, hva heter dere ingame?

  Svar:
  Nei,

  Mvh,
  Alle
  Besvart: 23. feb. 2012 14:53
 32. Nettleser

  Spørsmål fra Kjell-Ronny:

  Hei. Min favoritt nett leser er internet explorer 8. Hva synes dere om denne?

  Svar:
  Den er i alle fall bedre enn IE 6 og 7 ;)

  - Erlend
  Besvart: 23. feb. 2012 14:54
 33. kompetanse til lærling?

  Spørsmål fra Fredrick:

  Om fravær, orden og karakterer ikke var eit Tema, Hva ser dere etter i ein Lærling?

  På IKT-Service fag for øyeblikket lærer vi ingenting om Programmering, bare skriver i Word... Så vi lærer jo ikke om det dere holder på med føler eg noe som gir meg dårligere fundament om eg skulle ha søkt

  Svar:
  Interesse for IT er det aller viktigste, men har du erfaring med programmering er det et stort pluss.

  Hvis du føler du lærer lite på skolen ville jeg tatt saken i egne hender og prøvd meg på litt programmering på fritiden. Det finnes veldig mange gode tutorials på enkel webprogrammering (f.eks. thenewboston.org) som gjør at du raskt kommer i gang.

  Ofte er det vanskeligste å finne en god oppgave, men fokuser på noen enkle prosjekter. Noen eksempler kan være en gjestebok, en blogg, et enkelt brukersystem, e.l.

  Hilsen Vetle og Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 14:54
 34. http 1.1 og realtime applikasjoner

  Spørsmål fra Bendikt Martin Myklebust:

  Hei, driver selv med endel utvikling. Men lurer på hva dere tenker ang. async applikasjoner. Jeg selv driver å utvikler endel i nodejs m. cassandra som backend db løsning. Skulle egentlig helst brukt php som språk til dette, men slik php fungerer idag blir det mer "fake" callbacks man oppnår under runtime da koden ikke kjøres før forige operasjon er ferdig. Eneste problemet jeg har med å skrive i js er at det noen ganger kan bli litt kronkete iht. callbacks inni callbacks. Etter php5.3 kom så kom jo anonyme funksjoner, men man oppnår uansett ikke samme async mulighetene da php uansett blokkerer. Tror dere at dere vil komme til å utvikle i tilsvarende plattform som nodejs iht. eventuelle realtime løsninger ? Og hva er deres take ang. dette ?

  Svar:
  Ah, et dypt teknisk spørsmål! Den beste typen spørsmål!

  Ettersom PHP ikke har noen trådmodell i seg selv så er dessverre en asynkron programmeringsmodell ikke helt passende for språket i dag (du kunne fint lage anonyme funksjoner tidligere også, men nå slipper du create_function-rælet som du måtte ha tidligere). Du har noen muligheter med biblioteker som selv implementerer asynkronhet, slik som mysqlnd og postgres, og vi bruker også asynkronstøttet i CURL for å gjøre søk på kryss av Solr-baser når du søker på Gamer.no (slik at vi kan søke både i Artikkel-, Video- og Produktindeksene samtidig).

  Vi har ting vi skal utvikle i node framover, og har flere andre teknologier i spill for å oppnå en del asynkronhet. Vi bruker Gearman pr. i dag for å dytte ut krevende oppgaver til andre maskiner (for videokoding, torrent-generering, filnedlasting og lignende), og har også planer om å bygge noen tjenester rundt RabbitMQ. Dette er alle morsomme og nyttige teknologier, og vi kommer garantert til å gjøre masse med dem. Det er ikke noe problem for oss at dette ikke nødvendigvis passer godt inn i PHP-tankegangen, ettersom vi bygger ting som rene tjenester og integrerer dem med hverandre i stedet.

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 14:57
 35. Til Hr. Lindh

  Spørsmål fra Audun:

  Hvor mange sjiraffer går det med på å drive gamer.no

  Og når kommer mobilbrowser varianten av den siden?

  Hilsen Audun

  Svar:
  Gamer.no har et gjennomsnittlig daglig konsum på fire sjiraffer.

  Mobilversjon av Gamer.no er planlagt, men vi kan ikke si nøyaktig når det er på plass ;)

  Status så langt: DNS-oppslaget m.gamer.no er lagd.

  - Erlend

  I approve this message.

  - Hr. Lindh til Hr. Øvermo
  Besvart: 23. feb. 2012 14:58
 36. Semantisk korrekt forumskin

  Spørsmål fra JohndoeMAKT:

  Hei,
  hadde det vært mulig å fått produsert et ekstremt enkelt, men semantisk korrekt forumskin for bruk med JS/CSS satt i egen browser? Altså at skinnet presenterer ren uformatert og stylet dokument uten noen innebygget funksjonalitet og uten forms, tables, wrapper-divs og br-tagger og annet innskytt for presentasjonens skyld og ute header og footer og annet som ikke har med dataene å gjøre.

  Svar:
  Hei JohndoeMAKT,

  Jeg vet at forum-skinene i dag ikke har den mest semantiske koden. Det vil kreve en del omskriving av IPB sine templates for å få en enklere HTML-kode. Vi er i gang med å porte skins til den nye versjonen av IPB. Det ser ut til å ha blitt noe bedre, men de har fortsatt en vei og gå. Det beste er nok og eventuelt samarbeide tettere med IPB for å få de til å shippe med bedre HTML.g

  Mvh,
  Mads
  Besvart: 23. feb. 2012 14:58
 37. Prisguide sucks!

  Spørsmål fra Thomas sørli:

  What up with prisguide ?! Den første dere lagde for mange år tilbake var mye bedre!
  Hvorfor har dere med pris statistikk overview av pris perioder på produkt, når noen selksaper ikke tar med mva. avansert søk alternativ suger! Make it as it was inn the old days. Jeg er 20år, utdannet dataelektronikker så jeg har ikke noe problemer med surfing. Men dere skal vite det, at det nye prisguide oppsette suger ovenfor det gamle. hope I make an impresion.

  Svar:
  Hei Thomas,

  vi har gjort masse forbedringer i Prisguide det siste året og jeg tror vi har løst (nesten?) alle problemene som oppstod når Prisguide v2 ble lansert.

  Prisstatistikken er tilbake, mva-problem skal være løst, og vi har gjort mange forbedringer på kategorisiden slik som enklere navigasjon og søk.

  I tillegg har vi lansert flere nye tjenester slik som den nye Tilbudstesten.

  Hilsen Vetle og Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 14:59
 38. Er dere kompetente?

  Spørsmål fra TheMartine:

  Jeg trodde det for det meste var middeladrede menn med lite hår og stor kulemage som sto bak disse sidene. Kan vi være trygge på deres kompetanse, når dere åpenbart ligger så langt fra idealet utseendemessig?

  Svar:
  Hei,
  beklager at vi ikke lever helt opp til idealet, men det kommer nok med åra. Som du ser på bildet jobber vi hvertfall med kulemagen.

  Mvh,
  Alle
  Besvart: 23. feb. 2012 15:01
 39. Internet Explorer i 2012?

  Spørsmål fra Jensolini:

  Hei!

  Hva synes dere om CTOer\IKT-ansvarlige som anbefaler og oppfordrer til bruk av Internet Explorer nå i 2012?

  Svar:
  Dette er vi sterkt i mot. Frihet fra spesifikke nettlesere! Det er overraskende at det fortsatt lages nettapplikasjoner som kun kan brukes av enkelte nettlesere på markedet. Akkurat som godt kontorutstyr er det viktig å ha en god nettleser for brukerene, og å bevare konkurransen i nettlesermarkedet.

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 15:01
 40. Prisguide

  Spørsmål fra Haakon Bergby:

  Hei,

  Synes at prisguiden har blitt dårligere de sist åra(etter at ny ble lansert). Den er ikke like nøyaktig lenger. Hva er årsaken til det ?

  Svar:
  Hei, vi har stort fokus på å forbedre Prisguide, og tar mer enn gjerne i mot tips om hva vi kan gjøre bedre.

  Bak kulissene er det gjort en rekke store oppgraderinger, samtidig som vi har gjort flere tilpasninger av grensesnitt og funksjoner for å gjøre Prisguide mer brukervennlig. Sammenligner vi med hva vi hadde for 12 måneder siden mener jeg vi absolutt er på rett spor, og det blir moro å se hva vi kan introdusere av nye funksjoner i fremtiden.

  Hilsen Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 15:03
 41. .net

  Spørsmål fra Alfred Johnsen:

  Er programmering i .net fremtiden? Mange sier dette, er dere enige? Folk har jo begynt å publisere nettsider i .net også.

  Svar:
  .NET i seg selv er ikke noe man programmerer i, men er en plattform som mange språk kan benytte seg av. Tilhørende språk som C# kommer definitivt til å være en stor del av framtiden, akkurat som Java, PHP, Python, Ruby og et utall andre teknologier og språk (som også kan kjøres på .NET, selv om det ikke er standardversjonene). Et godt eksempel på en enormt stor nettside som kjører på .NET (og C#) er f.eks. Stack Overflow:

  http://www.stackoverflow.com/

  Vi kommer ikke til å se at en spesifikk teknologi eller språk kommer til å ta fullstendig over markedet, men det er viktig å følge med på - og teste og leke med - ny teknologi.
  Besvart: 23. feb. 2012 15:06
 42. HW-rekka på The Gathering

  Spørsmål fra TheMartine:

  Hei sveis.

  Som ivrig TG-gåer har jeg de siste årene sittet med de kewle folka på HW-rekka. Der har jeg hørt rykter om at HW.no en gang i tiden delte ut både t-skjorter og annet snacks.

  Vi er jo tross alt særdeles gode ambassadører for HW.no, og jeg synes det hadde vært på sin plass å få litt lønn for "strevet".

  Alle typer freebees mottas med stor takk.

  Svar:
  Vi skal nok greie å få til noe, jeg sjekker opp ;)

  -Mathias
  Besvart: 23. feb. 2012 15:06
 43. Pålegg

  Spørsmål fra Sulten:

  Hva spiser utviklere på brødskiva, leverpostei eller syltetøy?

  Svar:
  Syltetøy.

  -Mathias, Erlend og Vetle

  Leverpostei.

  -Mats, Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 15:11
 44. Apple, jeg veit..

  Spørsmål fra Afrostotiles:

  God aften!
  Må først bare si at ja, jeg på Apple-fanboy er. Men må si at utviklinga av Apple-relaterte nyheter virkelig har skutt i været på hw.no bare det siste 1.5 året!

  Utifra svar and such så er det tydligvis ikke noe hallelujastemning rundt dette selskapet hos akkurat deres gruppe, men lurer faktisk litt på hvorfor? Hvorfor er macen/ios-plattformen så intenst mislikt av utviklere som jobber med webløsninger og IT generellt?
  Holder forøvrig på med utdanning innen IT selv for tida, og det er ganske hardt å komme inn på forelesningssalen med en mac..

  Svar:
  Jeg tror det største problemet som utviklere og spesielt teknisk interesserte mennesker har med Apple-teknologi er at den blir mer og mer lukket, og tillater mindre og mindre eksperimentering på egen hånd. Dette går på kryss av det mange har vokst opp med og grunnen til mange av oss driver med det vi driver med i dag. En del synes sikkert også at maskinvaren er dyr, men samtidig er vi stort sett alle fans av ThinkPads (selv etter at de ble solgt til Lenovo) som ikke akkurat er billige..

  Laptopene til Apple har fått et markant fotfeste innenfor utviklingsmiljøene rundt omkring, og det er rett og slett fordi de er forholdsvis små, har god batterilevetid, fungerer bra og (foreløpig) kan brukes både med OS X og med linuxdistribusjoner av ymse sort. Vi har tilogmed en Macbook på nettmøtet, men .. den virker ikke helt ordentlig. Kjører Ubuntu gjør den imidlertid, så den er godkjent. :-)

  Håper det svarte godt nok!

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 15:12
 45. Oppgradere forumet

  Spørsmål fra Administratorene:

  Hei, når har dere tenkt å oppgradere forumet vårt?

  Svar:
  Hei,
  det jobbes fortiden med re-skinning til nye IPB-templates. Videre kommer vi til å kjøre en test-oppgradering. Vi håper på en oppgradering av forumet ila. mars måned.


  Mvh,
  Mads
  Besvart: 23. feb. 2012 15:17
 46. Hvilket CMS?

  Spørsmål fra John:

  Hallo,
  Bruker dere en form av eksisterende CMS eller bruker dere noe som dere har bygd selv fra bunnen av?

  Svar:
  Alt som er i drift både på Hardware.no og på Gamer.no er utviklet fra bunnen av. For Hardware sitt tilfelle ble denne plattformen satt i drift i 2002, mens vi for Gamer endte opp med å måtte utvikle en ny plattform da vi brøt med Edda Media i starten av 2009.

  Jeg svarer videre i konteksten for Gamer.no som jeg har ansvaret for, men det meste gjelder nok også for Hardware.no. Problemet er rett og slett at det blir såpass mye spesialtilpassing av systemene at utviklingsbehovet blir like stort uansett hvilken vei vi ønsker å gå. Vi må ha støtte for mange nettsider på samme kodebase, produktdatabase, integrasjon med forumet og en haug andre småting som vi ikke alltid tenker like mye over. Når vi har full kontroll på hele stacken kan vi raskt finne ut hva problemet er, og vi kan gjøre grep for å få ting best mulig for journalistene våre - som tross alt er de som bruker mest tid på det som færrest folk ser. :-)

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 15:17
 47. Tester

  Spørsmål fra Petter:

  Er dere med på å utføre forskjellige Maskinvare Tester som kommer opp på HW.no?

  kanskje ikkje skrivingen, men skjølve ytelsen/varmen/lyd testene?

  Svar:
  Hei.

  Nei, vi er ikke med på det. Redaksjonen tar seg av både testingen og skrivingen :)

  - Erlend
  Besvart: 23. feb. 2012 15:19
 48. Forslag til prisguiden

  Spørsmål fra Harry :

  Hei! Jeg har lest hw.no i snart 10 år, og det er blitt litt forandringer siste årene. Før var det mer nye brikkesett, flere tester og litt mer tyngre/nerdete stoff. Jeg likte jo det stoffet veldig godt... Kunne følge med på "utviklingen" via hw.no rett og slett. Jeg vil påpeke at dette er viktig fortsatt for mange av leserne... Litt mer som tomshardware.com.
  Håper dere har økonomi og ressurser til slike artikler..

  Svar:
  Hei, hva som skrives av artikler på Hw.no og de andre nettstedene er litt på siden av det vi jobber med på utvikling.

  Kanskje vi kan få Hardware-redaksjonen til å stille på nettmøte en gang i fremtiden?

  Hilsen Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 15:20
 49. Standarisering - Intern

  Spørsmål fra IKT Service Lærling:

  Hei,
  Jeg lurer på hvordan det er med standarisering internt hos dere. Det ser ikke akkuratt ut som at det er så mye standariserte laptoper akkuratt.
  Med tanke på enkel support (intern) og WDS muligheter.

  Svar:
  Vi har ikke mye standarisert utstyr. Våre ansatte kommer fra to forskjellige selskaper som ble fusjonert sammen for litt over et år siden, og har derfor litt forskjellig utstyr. Fremover prøver vi å holde oss til utstyr fra samme produsent. Vi er ikke innenfor et Windows-domene, så support med maskiner som ikke fungerer gjøres manuelt.

  -Mathias
  Besvart: 23. feb. 2012 15:25
 50. Servere?

  Spørsmål fra Mr. X:

  Hva slags servere bruker dere? gjetter på at dere ikke setter sammen alle sammen!

  Dessuten, hvor mye koster detta da? Ettersom så vidt som jeg vet så har dere ikke inntekter. Eller tjener dere nok på reklame?

  Svar:
  Hei,
  vi kjører i dag Cisco-servere som blir hostet hos Linpro. Vi leaser i dag løsningen av dem. Prisen per server ligger et sted mellom 40 - 50 000.


  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 15:25
 51. Webkit

  Spørsmål fra Khao Manee:

  Oh hey;

  Siden dere har fått spørsmål om anbefalinger av IE, og har svart med at dere synes det er utrolig at det fortsatt lages nettapplikasjoner for bestemte nettlesere, så kommer vi jo egentlig greit inn på W3C's nylige forslag om å implementere webkit vendor prefixes i samtlige nettlesere, til og med de som ikke er basert på webkit - bare fordi mengden designere som kun bruker webkit sine prefixes i sine nettapplikasjoner er såpass kraftig økende (i og med at så og si alle smarttelefoner baserer sine nettlesere på webkit).

  Blir ikke dette veldig likt den situasjonen vi hadde for en del år tilbake, hvor man laget nettsider kun myntet på IE6? Har HW-gjengen noen tanker rundt dette?

  Fortsett med den kjempegode jobben dere gjør!

  Svar:
  Det er et interessant spørsmål, men jeg synes ikke det blir helt det samme som IE6-problemet; hele konseptet bak vendor-spesifikke CSS-regler (for å bruke et fint nynorskord) er at de er eksperimentelle og kan endre seg når som helst (og ikke at de bare skal funke i en gitt nettleser - og bruker alle -webkit så har det ingenting med webkit som render-motor å gjøre lenger).

  Jeg tror en standardisering av hva som er vendor-prefiks (i dette tilfelle alpha/beta-prefix) er feil vei å gå, ettersom du da må være enig om hva verdiene der skal bety og hvordan de skal behandles .. og da er du ærlig talt tilbake til at du bare kan droppe vendor-prefikset.

  Jeg klarer ikke å se at dette skal ha noen praktisk effekt, og tror ikke det kommer til å skje. Det er ikke heldig at vi ender opp med -mozilla, -opera, -ie, -webkit og så videre og må ha en haug med regler for å få ting til å fungere med ting under utvikling, men ting som er med vendor-spesifikt er jo noe du i utgangspunktet ikke kan regne med at fungerer i produksjon uansett.

  At de motorspesifikke egenskapene blir så viktige som de er i dag er imidlertid bare et symptom på at W3C er alt for treige til å implementere og standardisere utvidelser av CSS, og at man heller må finne en bedre måte å gjøre dette raskere og bedre på. Etter all sannsynlighet bør ting gjøres smidigere og med mindre steg mellom hver revisjon i dag. Hvordan man skal få til det er ikke akkurat noe jeg kan si sånn på en-to-tre..

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 15:26
 52. Rasberry Pi

  Spørsmål fra NN:

  Hvor mange sitter klare til å bestille denne snedige saken? og kommer det en review på den her?

  Svar:
  Iallfall tre av oss, og overhodet ikke umulig at det kommer en omtale -- men det får nok den redaksjonelle åttiprosenteren ta seg av, så det kan ikke vi svare for.

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 15:31
 53. "At The End Of The Universe"

  Spørsmål fra Arne:

  Skal dere fra hardware på Tg12 i år da?

  (Arne skal i værtfall.)

  Svar:
  Jeg skal :)

  -Mathias

  Kommer kanskje innom på Lørdag og ser på demoshow

  -Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 15:32
 54. Mannsdominert

  Spørsmål fra TheMartine:

  Jeg stusser over at arbeidsplassen deres ser tungt mannsdominert ut.

  Ønsker dere flere kvinnelige kolleger, og hva vil dere i så fall gjøre for å tiltrekke dem?

  Svar:
  På utvikling er vi kun menn i dag, men i andre deler av bedriften er kvinner betydelig bedre representert.

  De siste gangene vi har utlyst nye stillinger på utviklingsavdelingen har det dessverre vært svært få kvinner som har søkt. Av 60 søknader har det kun vært 2-3 kvinnelige søkere.

  Hilsen Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 15:34
 55. 10 Ja eller nei-spørsmål, er dere interessert i:

  Spørsmål fra kongen:

  1. Fotball?
  2. Frimerker?
  3. Bøker?
  4. Jenter?
  5. Sykling?
  6. Musikk?
  7. Film?
  8. Løver og andre dyr?
  9. Øl?
  10. Klær?

  Svar:
  ==Mats==
  1. Nei
  2. Nei
  3. Bare faglitteratur
  4. Helst
  5. Definitivt. Løypa til første versjon av landegrensen kom ut i går, så her er det bare å gjøre seg klar for kilometrene på veien.
  6. MUSIKK ER DJEVELENS VERK OG SKAL BANNLYSES. Neida. Alle liker musikk.
  7. Se forrige svar.
  8. Giraffer primært, men du skal ikke se bort fra at en og annen alpakka også får plass på rangeringslista.
  9. Nei
  10. Jeg får ikke lov å gå naken på jobb.


  == Mads ==
  1. Ja
  2. Nei
  3. Nei
  4. Ja
  5. Nei
  6. Ja
  7. Ja
  8. Ja
  9. Ja
  10. Ja

  == Simen ==
  1. Nei
  2. Nei
  3. Ja
  4. Ja
  5. Ja
  6. Ja
  7. Ja
  8. Bare i helga
  9. Alt
  10. Mesteparten av døgnet


  == Erlend ==
  1. Ja
  2. Nei
  3. Nei
  4. Ja
  5. Nei
  6. Ja
  7. Ja
  8. Nei
  9. Ja
  10. Ja
  Besvart: 23. feb. 2012 15:34
 56. OS

  Spørsmål fra Hole:

  Linux, OS X eller Windows?

  Svar:
  == Mads ==
  Tidligere Linux, nå Windows pga. mye testing i forskjellige browsere.

  == Simen ==
  Linux på jobb, Linux og Windows hjemme.

  == Erlend ==
  Windows på jobb og hjemme. Kjører Linux på en bærbar PC.

  == Mats ==
  Ubuntu på laptop og arbeidsstasjon, Windows 7 på spillpc-en.

  == Mathias ==
  Windows på jobb, alle hjemme :)


  == Vetle ==
  Windows all the way


  == Amund ==
  Windows på stasjonær jobb PC. Ubuntu på laptop og hjemme-PC.
  Besvart: 23. feb. 2012 15:39
 57. GamersParadise

  Spørsmål fra [KGL] Ex Nihilo:

  Jeg så nettopp på GamersParadise.no og så at det var EN turnering der, som i tillegg var ferdig.
  Jeg lurer på (vet ikke om dere er de rette å spørre) om det er mulig å få inn en CoD:MW/MW2/MW3 turnering for claner. Helst på PC! Det er ingen sider eller tjenester som tilbyr dette i norge (så vidt jeg vet).
  Det hadde vært kjempe bra både for dere og "communityet" og jeg er sikker på at om det hadde blitt annonsert, hadde det garantert slått an.

  Dette er jo noe dere kanskje gjøre noe med. Dere kan i hvertfall ta det videre:D fordi jeg nekter å tro at ingen av dere er gamere O.o

  Svar:
  Hei.

  Det kommer til å bli arrangert flere turneringer på Gamer's Paradise fremover. Også for klaner.

  Nøyaktig i hvilke spill, og når de skal arrangeres, er ikke bestemt enda. Men det er ikke usannsynlig at det kommer en turnering i CoD :)


  - Erlend
  Besvart: 23. feb. 2012 15:40
 58. Server

  Spørsmål fra Anders:

  Hallo, hva kan jeg bruke en server til og er det verdt å legger penger i dette, for privat bruk? OG burde jeg kjøpe PS vita? isfåll, skal jeg ha FIFA Football til, veit dere noen steder jeg får kjøpt PS Vita med FIFA Football?

  Svar:
  En server kan du bruke til så mangt - stort sett er det et godt sted å lagre alt du har av bilder, musikk og film, slik at det er tilgjengelig fra alle de forskjellige maskinene du bruker hjemme (eller ute, for den saks skyld). Hvorvidt du legger penger i det er mest opp til deg selv, men dersom du setter opp ting til å bruke en fornuftig RAID-versjon (f.eks. RAID1 eller RAID5), så har du litt ekstra sikkerhet i tilfelle en harddisk ryker - og du unngår at alt annet forsvinner. I tillegg har du tilgang til dataene dine uten at datamaskinen din står på, noe som kan være greit for å sende innhold til en streamingenhet (slik som gjerne er innebygd i TV-er om dagen, eller en XBMC-installasjon og lignende).

  Om du burde kjøpe PS Vita er det nok litt for tidlig å si ennå. Vi vet sjelden hvor gode konsollene blir før det har gått et år eller to og du begynner å se hvilke spill som faktisk kommer ut på plattformen og hvor gode de er.

  Vi tok en nærmere titt på PS Vita da vi fikk konsollen tilsendt her for en ukes tid siden:

  http://www.gamer.no/artikler/104763/vi-tester-playstation-vita/

  FIFA får du tak i, men foreløpig ser det ut til at det er via nettbutikkene som gjelder. Jeg tror ikke det er noen bundle-pakke tilgjengelig (sånn at du får begge to sammen til en rabattert pris), men du finner definitivt begge deler på forskjellige nettbutikker:

  http://priser.teknofil.no/index.php?q1=fifa+vita

  http://www.prisguide.no/sok?pg-q=fifa+vita&n=0

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 15:46
 59. Spill?

  Spørsmål fra Mathias:

  Hvis dere skal spille et spill, hvilket spill blir det. Og hvilken sjanger liker dere best?

  Svar:
  == Mats ==
  Jeg er mest tilhenger av bilspillsjangeren, men akkurat nå om dagen går det i Fallout: New Vegas og Battlefield 3 - i helgene.

  == Erlend ==
  Dataspill.

  == Mads ==
  Strategispill, spesielt C&C Red Alert 2

  == Simen ==
  Akkurat nå spiller jeg Squad Tower Defence custom game i SC2. Liker både fps og strategispill.

  == Vetle ==
  Spilltiden min blir nok for det meste brukt på Counter-Strike 1.6, men tar selvfølgelig pauser, og går gjennom et par nye utgivelser. Mine favoritt sjangere er FPS og RPG.

  == Amund ==
  Spiller ikke... (Er det lov å skrive Sudoku?)

  == Mathias ==
  Fortiden spiller jeg Half-Life 2: episode 1, Stepmania (både på tastatur og matte) og Fruit Ninja Kinect.
  Mine favoritt sjangere er bilspill, FPS og arkade-spill.
  Besvart: 23. feb. 2012 15:52
 60. Mæd mye problemer med login

  Spørsmål fra Tobias Schultz:

  Jeg har laget mange kontoer på hw, fordi jeg ikke klarer å logge inn på de kontoene jeg allerede har laget, nå har jeg opprettet en konto i alle mine mailadresser, og login viser at brukernavn eller passord ikke gjenkjennes.

  Jeg har to passord for alle mine kontoer, og to brukernavn for alle kontoer, de glemmer jeg ikke.
  Men jeg klarer ikke logge inn med noen av mine brukernavn, mailer eller passord, og når jeg trykker glemt passord på alle mine tre mailer som er registrert, så får jeg ingen mail på noen av epostene.


  Hw.no er en bra side, hadde ellers aldri gjort så mye effort for å bli medlem

  Svar:
  Hei,
  det har tidligere vært noen problemer med registreringer som ikke har vært i sync mellom databaser. Om du fortsatt opplever problemer kan du sende oss en e-post med gjeldene bruker/e-post, så skal vi få løst problemet. Send til: support@tek.no

  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 15:55
 61. Dårlig brukergrensesnitt på diskusjon.no

  Spørsmål fra Emil:

  Hei. Jeg brukte AudioVisulet - Dynamisk som GUI på diskusjon.no. Da det ble fjernet, så jeg over alle de andre, og finner ingen andre som er på samme nivå(tenker spesielt på kontrast mellom linker/tekst og generelt fargevalg).

  Når kommer de nye grensesnittene? Har blitt fortalt at dere lanserer nye grensesnitt ved overgangen til 3.2, men når er det?

  Jeg ble også lovet at AudioVisuelt skulle bli tilgjengelig frem til 3.2, men det har ikke skjedd.

  Svar:
  Hei,
  Audiovisuelt er lagt ned som side i nettverket, derfor ble skinnet fjernet. Vi planlegger nytt grensesnitt + oppgradering ila. mars-måned.


  Mvh,
  Mads
  Besvart: 23. feb. 2012 15:56
 62. Sommerjobb

  Spørsmål fra Sherri :

  Er det noen mulighet til å ta sommerjobb hos dere??

  Svar:
  Hei Sherri, hittil har vi prioritert sommerjobb til deltidsansatte på utviklingsavdelingen, og kommer nok til å gjøre dette fremover også. Derfor tror jeg det er lite sannsynlig at vi vil lyse ut sommerjobber i år, dessverre.

  Hilsen Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 15:57
 63. Amobil / Mobilen

  Spørsmål fra Vegard:

  Hei. Hvorfor lever både Amobil og Mobilen? Hvorfor ikke bare beholde en av de, da de gir (nesten) de samme nyhetene?

  Svar:
  Det blir litt på kanten av hva vi på utvikling kan si noe fornuftig om, men:

  Ikke bare har vi to, men vi har faktisk tre: Amobil, Mobilen og Inside Telecom. Hovedforskjellen skal være i hva de har som brukerfokus, men det er en selvfølge at Amobil og Mobilen glir over i hverandre med ujevne mellomrom, da begge har forbrukere som sitt hovednedslagsfelt. Mobilen har litt flere tjenester for sluttbrukere, og har kanskje et litt mer bedriftsrelatert fokus, uten at det blir i samme skala som Inside Telecom (som er et bransjeblad for innsiden av telemiljøet i Norge).

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 15:57
 64. Hvilken nettleser?

  Spørsmål fra Preben:

  Hvilken nettleser bruker dere og hvorfor? Er det nettlesere dere ikke kan fordra?

  Svar:
  Mads: Jeg foretrekker både Chrome og Firefox. Firefox på grunn av utvidelsene, Chrome på grunn av ytelse. Nettlesere som jeg ikke kan fordra er Opera og IE. Opera pga. at de dytter inn alt mulig stæsj som IRC- og torrent-klient og web-server. Opera er for meg veldig bloated. Og IE fordi, vel trenger jeg egentlig svare? :-)

  Simen: Fortrekker Firefox. Var over på Chrome en periode mellom firefox4 og 7 da den var minnesluk. Liker Firefox fordi den dekker behov med firebug osv. og ideologisk pga. alle de fine prosjektene Mozilla driver med. Er ikke like fan av Chrome fordi jeg syntes Google vet nok om meg om ikke nettleseren også skal levere data til dem. Misliker Opera og IE av samme grunner som Mads.

  Mats: Firefox som primærnettleser fortsatt etter at jeg ble lokket over da Phoenix 0.2 kom ut. Firebug gjør livet som webutvikler levbart, og selv om jeg stadig bruker mer tid i Chrome er det fortsatt flammereven som har hovedvalg. Jeg er ellers glad i lynx som jeg fortsatt bruker til raske oppslag på servere rundt omkring om jeg skal ha tak i noe spesielt. Opera har vært viktig for å drive utviklinga videre, men jeg har dessverre aldri blitt helt kompis med den.

  Erlend: Jeg bruker Opera, Firefox og Chrome. Foretrekker Opera på grunn av bruksmønsteret jeg har opparbeidet meg oppover disse årene. Ellers synes jeg den er alt for "bloata", og har en tendens til å ikke virke like bra bestandig. Derfor både elsker og hater jeg denne nettleseren, og må ofte ty til de to andre ;)
  Misliker IE.

  Vetle: Firefox. Kan ikke fordra IE.

  Amund: Firefox. Kan ikke fordra IE :-)

  Mathias: Bruker chrome hjemme og firefox på jobb. Kan ikke fordra IE.
  Besvart: 23. feb. 2012 15:59
 65. Jobb

  Spørsmål fra Jonathan:

  Trenger dere flere ansatte/lærlinger på Mediehuset Tek?

  Svar:
  Vi lyser ut ny lærlingestilling om kort tid :)
  Besvart: 23. feb. 2012 16:01
 66. Hei

  Spørsmål fra runar olsen:

  Vet dere om en bra bok for javascript for spill? Har tenkt å lage spill med unity 3d, men må kunne litt java script :)

  Svar:
  Hei,

  Jeg tror jeg ville funnet meg en generell bok om spillutvikling.

  Javascript er ennå ganske ferskt når det kommer til spillutvikling, men det dukker nok opp noen bøker om dette ganske snart.

  Ellers har du et javascriptbibliotek for 3d som heter three.js som ser ut til å bli veldig populært

  http://learningthreejs.com/

  Det er også en brukergruppe i Oslo som arrangerer møter og foredrag fra tid til annen. Her snakker de om alt mulig innenfor web-utvikling, inkludert utvikling for spill på web.

  Info finner du her: http://www.meetup.com/framsia/

  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 16:02
 67. Bra jobbet

  Spørsmål fra Bv:

  Dette er ikke et spørsmål i den grunn, men jeg synes det er flott at dere tar dere tid til at brukere/lesere kan stille spørsmål om alt de lurer på.
  Eneste jeg mener mangler er en utdannings guide. For eksempel hva man skal utdanne seg for å bli det man føler at er både morsom og inspirerende.

  Kult at dere tok tid til alle spørsmålende og jeg ønsker dere gjør dette mer i fremtiden.

  Svar:
  Takk for bra tilbakemelding! Det har vært moro å svare på spørsmålene, og jeg håper det har vært lærerikt og/eller underholdende å lese også :-)

  Jeg er helt enig med deg i at det er et behov for utdanningsguide og bedre veiledning til ungdom og studenter slik at de kan gjøre gode karrierevalg. Vi trenger flere dyktige IT-hoder i Norge fremover, og det er viktig at flest mulig velger et utdanningsløp som passer deres interesser.

  Vi har skrevet litt om IKT-servicefag og læretiden i tidligere artikler her på Hardware.no, men vi har ikke dekket høyere utdanning (bachelor og master-nivå) på samme måte. Her tror jeg du kan få svært gode tips i diskusjonsforumet hvis du besøker "Jobb og utdanning"-seksjonen der.

  Lykke til med utdanningsløpet!

  Hilsen Amund
  Besvart: 23. feb. 2012 16:03
 68. Mac og Spill!

  Spørsmål fra Ken:

  Tror dere Mac sin situasjon som spill platform vil forandre seg dette året (eller noen gang), det er jo fortsatt Aspyr og andre tredje parts utviklere som porter 1 til 2 års gamle spill fra pc?

  Svar:
  Ettersom jeg tydligvis har fått ansvaret for å svare på det som er spillrelatert i dag, så her er mine antagelser (som sikkert burde vært utdypet som en artikkel på Gamer.no).

  Nei, jeg tror ikke det kommer til å forandre seg dette året, men om det noen gang endrer seg i stor grad er ikke godt å si. Det avhenger helt av hva Apple velger å dytte i maskinene sine av maskinvare i tiden framover, og hvilken installasjonsandel de klarer å få ute i markedet. Det er ingen som kommer til å bruke vesentlig med penger på å lansere flere spill før det er et mye større marked enn det det er i dag. Det gir mening for de aller største produsentene, dersom hovedandelen av utviklingskostnad ikke er knyttet opp mot plattformen det utvikles på (Blizzard og WoW er et godt eksempel her: kostnaden med å lage WoW er primært utvikling av omgivelser og innhold, ikke klientutvikling (men nå har Blizzard vært Mac-vennlige lenge)).

  Apple har imidlertid tatt en markant del av spillmarkedet med iOS, og jeg tror de heller kommer til å fokusere på å ta større markedsandeler mot de bærbare konsollene, i stedet for å bruke penger og innsats på å gjøre det så enkelt som mulig for utviklere for desktop-spill. Men som en følge av at det faktisk er en del utviklere som bruker Mac som plattform så har det også kommet flere spill som funker på plattformen, spesielt innenfor Indie-spill hvor andelen salg kan bli markant på Mac også, selv om markedet er mindre (ettersom de gjerne kanskje følger mer med på spill, og .. som en fordel, at markedet faktisk er mindre).

  Håper det var et halvveis brukbart svar, så kan vi heller gå mer i detalj på en kommentar på Gamer om behovet melder seg. :-)

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 16:05
 69. Hverdagen

  Spørsmål fra Jonathan:

  Hva er det mest krevende oppgaver man må gjøre (i løpet av dagen)? (da tenker jeg sånn som programmering osv.)

  Svar:
  Hei,

  Det mest krevende er å forklare for de andre avdelingene hva som er teknisk mulig og ikke ;)

  Ellers er det ofte krevende å rydde i gammel kode som ikke har vært oppdatert på flere år, uten at det brekker.

  Integrere tredjepartssystemer med _lav_ kodekvalitet.


  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 16:06
 70. Windows Phone 8

  Spørsmål fra Simoms:

  Hallo, ærede Hardware.no

  Jeg leste dere klart foretrekker Android fremfor iOS og WP7, noe jeg forstår, da iOS er et fengsel og WP7 fremdeles er hakket for ungt (og mangler viktige funksjoner).

  Med tanke på at WP8 er rett rundt svingen, hvordan tror dere det kommer til å bli? Kommer WP8 til å hanke flere stemmer enn WP7?

  Off-topic: Warcraft (III) eller StarCraft?

  Svar:
  Hei,
  det er litt tidlig å si noe om WP8, men det ser ut til å være godt integrert med desktop-versjonen. Noe som vil gjøre det lettere å utvikle på tvers av plattformer.

  Mads: WarCraft!
  Simen: Alt fra Blizzard!


  Mvh,
  Mads og Simen
  Besvart: 23. feb. 2012 16:08
 71. App til mobil

  Spørsmål fra Markus:

  Har dere noen planer om å lage en mobil app som man kan se på nyhetene fra hardware, og ha innebygd widget til android?

  Svar:
  Jeg jobber med en oppdatering til appen som finnes i android marketplace (den heter Tek.no). Den nye versjonen vil inneholde en varslingsfunksjon der man kan få varsel når det har kommet ut en ny artikkel. Jeg skal se på om jeg kan få til en widget også :)

  -Mathias
  Besvart: 23. feb. 2012 16:12
 72. Kessen godar har dykk som arbeie i TEK?

  Spørsmål fra Fred M.:

  Hei

  Kessen godar har dykk som arbeie i TEK?
  Eg har lyst til å arbeie med dykk, men berre om godane e bettre enn her eg e no.

  Helsing fra Fred M.

  Svar:
  Orsak at eg ikkje svarer på nynorsk.

  Det er nok mye de samme godene som andre steder, men generelt sett vil jeg anbefale deg å velge hvor du skal jobbe ut fra utfordringer og miljø, og ikke nødvendigvis ut fra hvilke goder som er i tillegg - så lenge de er gode nok. Det viktigste er at det du gleder deg til å gå på jobb hver dag.

  - Mats
  Besvart: 23. feb. 2012 16:15
 73. Utdanning?

  Spørsmål fra Adrian:

  Hei. Er ein gut på 19 år, går på IT linje, og lurar eigentleg berre på kva udanning nokon av dykk har? :)

  Svar:
  Vi har skrevet litt om hvilke utdanninger vi har i dette innlegget:

  http://www.hardware.no/artikler/utviklerne-bak-hardware-no-svarer-deg-na/106879#nm_5828

  Hilsen Vetle
  Besvart: 23. feb. 2012 16:16

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen