Utvikler TurboCache mot HyperMemory


GeForce 6800 Ultra har 35 GB/s minnebåndbredde,
mot 4 GB/s i PCIe x16

Det genererte stor interesse da ATI lanserte HyperMemory for noen uker siden, siden teknologien gjør at systemminnet kan avlaste minnet i grafikkortene på en etter sigende effektiv måte.

Dette er for så vidt ingen stor nyhet, da AGP-standarden også inkluderer bruk av systemminnet som lagringsplass for teksturer (AGP texturing). Forskjellen er at med PCIe-bussen går alt så mye raskere - iallfall i teorien. Nå planlegger NVIDIA det samme som ATI, ifølge The Inquirer - med sin "TurboCache".

Ifølge The Inquirer har ikke NVIDIA noen nært forestående planer om lansere teknologien, eller en gang å diskutere den offentlig, med det første. Derimot har mange av selskapets partnere fått en innføring i hva NVIDIA planlegger og mye tyder på at den praktiske effekten blir den samme.

Både ATIs HyperMemory og NVIDIAs kommende TurboCache lar grafikkort på PCIe x16-bussen bruke av systemminnet til resten av datamaskinen, når det har for lite selv.

Ikke så veldig "turbo"
Det er verdt å merke seg at et typisk system med doble DDR400-minnekanaler har en teoretisk minnebåndbredde på 6,4 GB i sekundet, mot de siste grafikkortene sine superraske 30+ GB/s. Men selv det "raske" systemminnet vil ikke kunne utnyttes i full hastighet på noen av disse teknologiene, ettersom PCIe x16 har en øvre teoretisk grense på 4 gigabytes i sekundet hver vei.

Dermed skulle det være klart at systemminnet kun kan brukes som et slags buffer for harddisklesing, og da antakelig bare i de litt rimeligere kortene. Integrerte grafikkløsninger har for eksempel lenge brukt systemminne til grafikk, og disse løsningene er ikke akkurat kjent for noen topp ytelse, selv om dette naturlig nok også skyldes andre forhold enn minnebåndbredden.

(Kilde: The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen