Utvikler billigere LED-baklys

Arbeid med en baklys-modul for LCD-skjermer (Foto: Coretronic)
Arbeid med en baklys-modul for LCD-skjermer
(Foto: Coretronic)

Dersom du har fulgt med litt på TV-fronten det siste året har du fått med deg at LED-baklyste LCD-skjermer stadig blir mer utbredt. Men fortsatt er det slik at tradisjonelle LCD-skjermer med CCFL-baklys er rimeligere å produsere, og dermed blir billigere i butikkene for oss forbrukere.

LCD-skjermer med LED-baklys har flere fordeler, men det er viktig å være klar over at det finnes flere ulike typer LED-baklys. Hovedsakelig snakker vi om enten kantmontert ("edge lit") eller bakmontert, men det er også varianter innenfor disse.

Les også: GUIDE: Diodene kommer

Kantmontert LED er gjerne den enkleste og rimeligste implementeringen av LED-baklys, og dessuten den mest utbredte. Nå tar Taiwanske Coretronic kantmontert LED til enda lavere prisnivåer.

Mens tradisjonell kantmontert LED består av "striper" med LED-lys på hver side av skjermen (to eller fire sider), klarer Coretronic seg med lys på kun én side av skjermen.

Eksempelvis vil et LED-baklys av denne typen til en 32-tommers skjerm koste $35 mindre enn et typisk vanlig kantmontert LED-baklys.

Bedre bilde eller bare PR?

Så er spørsmålet om man med LED-lys langs bare den ene kanten oppnår noen fordeler over tradisjonelle CCFL-baklyste skjermer. Ja, skjermene kan helt sikkert gjøres langt tynnere, men når det gjelder bildekvalitet er det mer tvilsomt. Dog har LED-teknikken en miljømessig gevinst – den krever nemlig ikke bruk av kvikksølv, slik CCFL-teknikken gjør.

Coretronic skal være klar med den nye typen kant-LED for LCD-paneler opp til 46 tommer. Det er hovedsakelig det kinesiske markedet som er målgruppen.

Vær kritisk

Uansett er det viktig å være klar over at "LED" ikke er noe magisk ord som automatisk leder til fantastisk bildekvalitet på TV-en. Det finnes ulike teknikker og vi anbefaler å være kritisk og stille spørsmål rundt teknologien som brukes dersom du er i markedet for å handle deg en TV.

Dessuten gjelder som vanlig konseptet "dritt inn, dritt ut". Det hjelper ikke med en fantastisk TV dersom du mater mater den med dårlige signaler. Til sist er det også viktig å huske på å kalibrere TV-en skikkelig.

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Se også Sonys sammenligning mellom kantmontert ("edge") LED CCFL.

(Kilder: Digitimes, Displayblog, Coretronic)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen