Utspekulerte nytteprogrammer

Det finnes tonnevis av utspekulerte virus hvor utviklerne utelukkende er ute etter å lage trøbbel for deg. Langt verre er det når de skadelige filene blir kamuflert som nyttige programmer. Grayware er programvare som beveger seg i grenseland mellom lovlig og ulovlig, og her er tipsene for å holde seg unna synderne.

Lynrask utvikling
For kun et par år siden var trusselbildet på internett langt mer oversiktlig enn det vi ser i dag, virus og annen skadelig kode var lett å kjenne igjen og kunne hanskes med relativt enkelt. De fleste beskyttelsesprogrammer tok unna de fleste problemene, så lenge du fulgte enkle regler for nettbruken. Nå har imidlertid utviklerene funnet nye måter å lokke informasjon fra godtroende nettbrukere.

Nå blir den skadelige koden kamufleret bak programmer som i utgangspunktet virker nyttige, at den store faren oppstår. Det som ser ut som et nyttig program, videresender i stedet informasjon fra din datamaskin til en tredjepart. I hovedsak er det tre forskjellige måter å distribuere denne typen programmer:

- Gratis nedlasting av det som ser ut som et nyttig program
- Du blir bedt om å laste ned en plug-in for å kunne vise en nettside
- Tvungen installering via svakheter i sikkerheten i din nettleser

Firefox?
Når trusselbildet begynte å eskalere i 2004 hadde Microsoft med sin Internet Explorer 95 prosent markedsandel. Netscape klarte å ta sitt eget liv, og Firefox var fremdeles bare på tankestadiet. Internet Explorer hadde en rekke sikkerhetshull, og dette ble utnyttet til det fulle av virusskribenter og svindlere. Når Firefox ble lansert var det ikke bare på grunn av overlegen sikkerhet at nettleseren ble en suksess, den hadde også en rekke bedre funksjoner enn det brukerne var vant til fra IE. I en periode kunne alle Firefox-brukere surfe sikkert og trygt, men i det øyeblikket Firefox passerte 10 prosent markedsandel begynte utviklere og bli oppmerksom på nettleseren, og i dag har utgiveren Mozilla et svare strev med å lansere sikkerhetsoppdateringer.

Ettersom nettvanene våre stadig blir mer sofistikerte, og  utviklerne av antivirusprogrammer blir mer og mer oppmerksom på såkalt grayware, har synderne sett seg nødt til å tenke nytt. Et av de mest utspekulerte programmene er Spyaxe - ett program som lover å fjerne alle spionprogram fra pc-en din, men som i det øyeblikket du installerer det, starter pop-up-vinduer som er kamuflert som sikkerhetsmeldinger fra Windows. Du blir bedt om å betale for å få fullversjon av spywareprogrammet som liksom skal hjelpe deg å fjerne akkurat dette. Styr unna.

Facebook er verstinger
Facebook er utvilsomt en gøyal tjeneste, og tanken bak er intet annet enn genial. Her får du kontakt med venner du har gått på skole, jobbet eller studert med, og holder kontakt med venner og familie. Facebook har også gjort det enkelt for andre å utvikle tilleggsapplikasjoner, og det er her sikkerhetshullene åpner seg. Ting som Super Wall, Vampire Bite og andre mer eller mindre morsomme tjenester, sprer seg som ild i tørt gress. Når du får beskjed om at en av dine venner har sendt deg en melding ved hjelp av applikasjonen, må du laste den ned selv for å kunne motta beskjeden. Dermed sender du samme melding til alle dine kontakter, og massesuggesjonen er i gang.

Facebook har også blitt tatt med buksen på knærne i forhold til deling av sensitiv informasjon, og dine data har blitt sendt til flere samarbeidspartnere. Facebook forsøkte å skjule seg bak at annonsene skulle tilpasses dine nettvaner, og det er vel egentlig akkurat det vi prøver å beskytte oss mot.

Løsningen?
Til syvende og sist er det kun du som kan sikre deg selv mot sikkerhetstrusselen på nettet. Utviklerne av nettlesere har blitt vesentlig mer oppmerksom på problemet, og de automatiske oppdateringene til for eksempel Firefox gjør at de aller fleste brukere stort sett er oppdatert. Til tross for mye kritikk, så er faktisk Internet Explorer i kombinasjon med Windows Vista, langt sikrere enn noen av Microsofts løsninger for bare få år siden.

Alternativet er å følge tankerekken til tidligere Sun-sjef, Scott McNealy:

- Du har ikke noe privatliv. Lev med det.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen