Utsetter 3G-nettet, satser på EDGE

Utbyggingen av tredjegenerasjons mobilnett i Norge har utviklet seg til å bli en skikkelig farse. To konsesjonstakere (Tele2, Broadband Mobile) har trukket seg fra hele prosjektet, mens ingen av de tre gjenværende operatørene (Netcom, Telenor, Hi3G) enda har åpnet noe nett.

De fagre lovnadene fra begynnelsen av tusenårs-skiftet har stilnet av, mens operatørene ser ut til å bruke enhver unnskyldning og anledning til å utsette åpningen av 3G-nettene. Nå ser det ut som om Netcom vil prøve å sno seg helt vekk fra forpliktelsene sine.

Ifølge konsesjonsbetingelsene skal selskapet tilby 3G-telefoni til 74 prosent av den norske befolkningen innen slutten av dette året. Ingenting tyder på at det vil skje. Istedet har Netcom søkt Post- og Teletilsynet om å få bruke EDGE-teknologi til å oppfylle kravene i konsesjonen.

Fordelen ved bruk av EDGE-teknologi er at man kan bruke det eksisterende mobilnettet. Dette i motsetning til tredjegenerasjons-teknologi, som krever at man reiser et splitter nytt mobilnett. Med andre ord er det mulig for mobiloperatørene å spare store summer.

Tregt alternativ
Det er imidlertid et kjent faktum at EDGE er en tregere teknologi. Den høyeste hastigheten man kan oppnå i dag er 200 Kbps. Til sammenligning kan 3G-nettet nå en nær dobbel hastighet på 384 Kbps, med mulighet for å øke dette tallet ytterligere etterhvert som teknologien modnes.

Hvorvidt Post- og Teletilsynet vil godta søknaden gjenstår å se. Det er liten tvil om at man vil få et 3G-nett opp og kjøre, men tidligere uttalelser fra tilsynet tyder på at man er redde for å bruke for harde virkemidler mot de samme operatørene som skal bære morgendagens mobil-investeringer.


Netcom begynner nå utbygging av EDGE i Troms og Finnmark

De første utbyggingene av Netcoms nett har allerede begynt. Operatøren har begynt å montere nye GSM-sendere i Troms for å få bedre dekning i det værbitte fylket. Disse senderene vil også ha støtte for EDGE.

- Vi bytter til de nyeste og mest moderne GSM-senderne på markedet, sier dekningssjef Anne Solveig Olstad i NetCom. Jobben startet i nå helgen, og forventes å være ferdig i løpet av en måneds tid.

For å utnytte EDGE er man nødt til å ha en telefon med støtte for å utnytte teknologien. Per i dag er det kun Nokia som tilbyr dette i enkelte av sine modeller. I prisguiden finner du en oversikt over EDGE-telefoner.

Og når får Netcom-kundene ta i bruk 3G? Selskapet har allerede begynt å bygge ut nettet, og 1,5 millioner nordmenn er i dag innen dekning. Men åpning av nettet ser det ut som vi enda kan vente litt på. Planlagt åpning er, ifølge pressesjef Guri Wormdahl, 1. mars 2005.

Da bør man kanskje heller vurdere å anskaffe seg Telenor-abonnement, ettersom selskapet har lovet å tilby 3G i løpet av høsten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen