Guide Utnytt skjermkortet ditt

Utnytt skjermkortet ditt

Alle PC-spill kommer med en knapp som tilpasser de forskjellige innstillingene i spillet til hva maskinen din vil klare. Problemet er at dette i stor grad er ren gjetting fra produsentenes side. De gir deg som oftest langt dårligere innstillinger enn hva maskinen din klarer nettopp for å være helt sikre på at spillet flyter glatt.

Lar du spillet stå slik det er, får du gjerne bare en brøkdel av den grafiske opplevelsen maskinen din faktisk kan gi. Vann kan bli langt mer realistisk, skygger blir penere, detaljene blir skarpere og mye mer.

Denne guiden skal hjelpe deg med å få den beste grafikken i spillene dine. Alle maskiner er forskjellig, og alle spill krever forskjellige resurser. For å finne det optimale punktet for maskinen din er det kun én ting som gjelder – prøve og feile.

Klikk for større versjon. Forskjellene kan være store mellom laveste innstillinger (venstre) og de maksimale (høyre).
Forskjellene kan være store mellom laveste innstillinger (venstre) og de maksimale (høyre). (Klikk for større versjon)

Til syvende og sist er målet at du får en best mulig grafikk samtidig som spillet flyter godt, og at du ikke opplever hakking underveis. Det er du som skal styre karakteren, og maskinen din skal ikke sette begrensning.

Steg 1 – Skaff deg nyeste driver

Klikk for større versjon
Slik finner du ut hvilket skjemkort du har. (Klikk for større versjon)

Det første du må gjøre, noe som gjelder uansett hvilket spill du skal bruke, er å sørge for at du har nyeste driver til skjermkortet ditt. Dette er et lite program som sørger for at skjermkortet fungerer optimalt mot blant annet spill og operativsystemet. Produsentene slipper stadig nye oppdateringer som retter feil og sørger for bedre ytelse i spill og grafikk.

Her ser du hvorfor og hvordan du finner nyeste driver

Nyeste driver fra AMD finner du her
Nyeste driver fra Nvidia finner du her

Steg 2 – Last ned Fraps

Når vi begynner å gjøre innstillinger i spillet er det kjekt å ha konkrete tall på at bildet flyter godt. Du kan du bruke programmet Fraps til dette mens du gjør endringer.

Fraps måler antallet FPS, antallet bilder hvert sekund, og viser dette som et tall øverst i venstre hjørne av skjermen. Det er mange meninger om hva som er "nok" her, men du bør sikte deg inn på en verdi på minst 30 FPS, men helst over 40 eller 50. Husk også at belastningen på skjermkortet er størst under heftige scener i spillet der det skjer mye.

Steg 3 – Hold riktig oppløsning

Nå er det på tide å starte opp spillet. Et typisk kontrollpanel i spillet ditt kan se slik ut:

Klikk for større versjon. Innstillinger i Battlefield Bad Company 2.
Innstillinger i Battlefield Bad Company 2. (Klikk for større versjon)

I denne guiden bruker vi spillet Battlefield Bad Company 2 som eksempel. Det meste er likt i andre spill.

Velg riktig oppløsning
Velg riktig oppløsning

Med nyeste driver i boks må du finne den maksimale oppløsningen du er komfortabel med. Noen vil ha bildet mer oppstykket, mens andre vil ha så mange detaljer som mulig. Når du skal velge oppløsning i spillet vil de fleste spill bare gi deg de valgene skjermen støtter.

Start spillet og gå inn på innstillingene i menyen. Her vil du finne alle valgene du kan gjøre for grafikk ("Video settings"), inkludert oppløsningen til spillet (typisk "Display resolution").

Her må du prøve deg frem, men vi anbefaler sterkt at du setter oppløsningen til det høyeste skjermen klarer – det er det som gir deg den totalt beste grafikken. I første omgang bør du imidlertid ikke gå høyere enn 1920 x 1200 piksler, høyere oppløsning enn dette er det bare de nyeste og dyreste PC-ene som klarer.

Slik finner du din maksimale oppløsning

Steg 4 – Start med det viktige funksjonene

Anisotropic Filtering kan settes til det maksimale med en gang
Anisotropic Filtering kan settes til det maksimale med en gang

Når du har funnet rett oppløsning er det på tide å definere alle innstillingene som ofte er under en egen "Avansert"-meny i spillet. Finner du valget "Teselation" i menyen bør du skru på denne med en gang. Neste steg er å sette på 2 x Anti-Aliasing. Sett Anisotropic Filtering til sin maksimale verdi, noe som gjerne er 8x eller 16x. Sistnevnte krever nemlig lite av maskinen din, og kan like gjerne settes til det maksimale med en gang.

Alle andre innstillinger setter du til sin laveste verdi eller skru av om det er mulig.

Prøv nå spillet og se om det hakker. Bruker du Fraps vil dette nå fortelle deg hvor raskt spillet går. Er verdien under 30 FPS må du skru ned oppløsningen og Anti-Aliasingen. Skjermkortet ditt vil ikke klare å levere bedre grafikk enn det du nå har. Ønsker du bedre grafikk må du kjøpe en bedre maskin eller bytte skjermkortet ditt.

Dette er hva vi anbefaler
De beste skjermkortene.
De beste bærbare spill-PC-ene

Er verdien mellom 30 og 50 FPS har du nå de optimale innstillingene og er dermed ferdig med å stille inn grafikken. Ligger du over 50 FPS kan du hente enda mer, fortsette til steg 5 for å få enda bedre grafikk.

Lær mer om Anti-Aliasing, Anisotropic Filtering og Tesselering

Steg 5 – Fyll på med morsomme effekter

Benevnelsen for Anti-Aliasing kan komme i mange former, her
Benevnelsen for Anti-Aliasing kan komme i mange former, her "MSAA".

Om spillet fortsatt flyter pent og hyggelig er det viktigste av alt at du kjører på med mer Anti-Aliasing, dytt denne opp til 4xAA eller 4xMSAA, alt avhengig av hva spillet tilbyr. Videre kan du slå på de gjennstående innstillingene for grafikk og der du kan velge setter du de til middelverdien ("Medium").

Prosedyren blir nå som på forrige punkt. Prøv spillet og se om det hakker. Bruker du Fraps vil dette nå fortelle deg hvor raskt spillet går. Er verdien under 30 FPS må du skru ned oppløsningen og Anti-Aliasingen. Ligger du på mellom 30 og 50 FPS har du de optimale innstillingene. Ligger du over 50 FPS kan du fortsette til steg 6.

Dette betyr alle innstillingene, se listen her

Steg 6 – Gi flatt jern

Kjør på med alle de mindre innstillingene. Her er det fem forskjellige.
Kjør på med alle de mindre innstillingene. Her er det fem forskjellige.

Om spillet fremdeles flyter fint og glatt, kan du øke Anti-Aliasingen til sin maksimale verdi, og sette alle de andre små innstillingene til sin maksimale verdi. Nå er det fullt mulig at du vil oppleve at spillet hakker, men ikke frykt, det er ganske normalt. Når du nå stilte inn Anti-Aliasing til det maksimale så er det dette som suger mest kraft. Sett den ned igjen til f. eks 8xAA eller 8xMSAA.

Om skjermkortet ditt fortsatt ler av oppgavene du gir det, skru oppløsningen og Anti-Aliasingen til topps og nyt et herlig bilde!

Merk at dette på ingen måte er en fasit, men en liten pekepinn mot det som gir deg optimal grafikk i forhold til din maskin. Det som er viktig er at du selv føler at grafikken passer deg. Kanskje du vil deaktivere enkelte ting, fremfor å øke andre verdier. Følger du disse stegene vil du finne et balansert punkt for hva maskinen din klarer. Du står helt fritt til å gjøre egne valg, her er det fint lite du kan gjøre direkte feil.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen