Utlevert for piratkopiering

Australske Hew Griffiths ble i februar utlevert til amerikanske myndigheter for å dømmes i amerikansk rettsal for brudd på åndsverkloven. I følge The Age har Griffiths aldri satt sin fot i USA før dette.

Tre års kamp
Griffiths ble arrestert allerede i 2003 av australske myndigheter da det amerikanske justisdepartementet anklaget han for å ha brutt åndsverkloven og krevde han utlevert.

Det er allikevel først etter tre års kamp at australske myndigheter nå går til det steget å overgi Griffiths til amerikanske myndigheter.

Stjal for 50 millioner dollar
Griffiths var medlem av gruppen Drink or Die som spesialiserte seg på å knekke kopi sperrer og spre kopiert software. Han hadde ingen økonomisk gevinst av prosjektet, men diverse amerikanske selskaper mener de har tapt 50 millioner dollar som en følge av gruppens aktiviteter.

Den amerikanske advokaten, Chuck Rosenberg, som har jobbet med saken på vegne av selskapene, mener denne er en seier for opphavsrettigheten og viser at ingen som benytter seg av piratkopiert materiale skal føle seg trygge.

- Våre agenter og anklagere jobber konstant for å fakke de som stjeler åndsverk, selv når deres kriminalitet går over nasjonale grenser, sier han i følge The Age.

Foruroligende utvikling
Australske jurister er på sin side ikke like glade. Flere mener denne utleveringen er foruroligende.

Den australske dommeren Peter Young mener det er sært at myndighetene utleverer landsmenn til et land de aldri tidligere har oppholdt seg i, og den kriminelle handlingen aldri tok sted i dette landet.

- Burde ikke australske myndigheter gjøre mer for å beskytte australiere mot utlevering, spør han i en artikkel trykket i Australian Law Journal.

Griffiths er så langt den eneste som har blitt utlevert til USA for brudd på åndsverkloven. Dommen mot han vil falle den 22. juni.

Kilde: The Age

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen