Utforsk Mars på egenhånd

Det er NASA som gir deg muligheten til å utforske Mars på egenhånd.

Turen koster deg ikke mye og du vil dessverre ikke oppleve vektløshet da det hele foregår via nett.

Bilder fra Orbiter
NASA har nemlig sendt opp et kamera med satellitten Orbiter som tar høyoppløselige bilder. Disse bildene er nå lagt ut på nett slik at du selv kan utforske planeten.

På bildene kan man se sanddyner og kratere fra meteorittnedslag. I tillegg kan man se vulkaner hvordan såkalte marssjelv har utløst jordskred.

Ønsker diskusjon
De høyoppløselige bildene er publisert av University of Arizona som gir vitenskapelige forklaringer til bildene og håper de vil bli brukt i undervisning og bli diskutert.

- Vårt mål er å tilby ukentlige bilder med forklaring skrevet av et forskningsmedlem. Vi håper dette vil skape diskusjon rundt hva vi ser på bildene, skriver de på sine sider.

Ekstremt høyoppløselige
Kameraet som er tatt med kalles for et HiRISE og gir bilder med en oppløsning på 4,000 x 40,000 piksler. På denne måten kan kameraet gjengi gjenstander med en omkrets på ned til en meter fra Mars sin overflate. Dette på tross av at kameraet selv befinner seg fysisk 300 km unna Mars.

Et enkelt av disse bildene er originalt på 16.4 GB i ukomprimert tilstand, så det er kanskje ikke bildene du sender rundt til venner fra ferieturen.

Forskerne håper å ta tusenvis av bilder av Mars sin overflate, men tviler på at de med dette vil klare å dekke mer enn en prosent av hele planeten.

Bildene kan du selv utforske her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen