Utforsk Nelson Mandelas fengsel
Teknofil
(Bilde: Robben Island Museum)

Utforsk Nelson Mandelas fengsel

Bli med på virtuell omvisning på Robben Island.

Nå kan du utforske et virtuelt museum av Robben Island, fengselsøya der Nelson Mandela og mengder av andre politiske fanger satt fengslet under apartheid-regimet i Sør-Afrika.

Street View med guide

Velkommen til Robben Island. Heldigvis slipper du å være her så lenge.
Velkommen til Robben Island. Heldigvis slipper du å være her så lenge. Foto: Robben Island/Google

Den sentrale delen av museet er basert på Google Street View, og lar oss bevege oss rundt i det nå nedlagte fengselet. Men i motsetning til «vanlig» Google Street View følges vi her av en guide, som forteller om områdene vi besøker.

Guiden er Vusumsi Mcongo, en tidligere politisk fange som selv satt i mange år på øya.

Besøket akkompagneres av historiske dokumenter og fotografier. Underveis får vi besøke steder som Mandelas celle, voktertårn og steinbruddet der mange av fangene måtte arbeide.

Du kan bevege deg rimelig fritt frem og tilbake, men for å få fullt utbytte av besøket bør du følge omvisningen ved hjelp av pilene på kanten av skjermen.

I tillegg kan du se intervjuer med tidligere politiske fanger, en tidslinje om Mandelas fengselsår, og mye mer.

Mandelas celle.

Kampen mot raseskillet

Nelson Mandelas kamp mot apartheid startet på førtitallet, og han ble etter hvert en viktig figur i motstandsbevegelsen ANC.

Ahmed Kathrada ble arrestert og fengslet sammen med Nelson Mandela. Han forteller hvordan han ble bedre behandlet enn Mandela fordi han var indisk. Kathrada satt 26 år i fengsel.
Ahmed Kathrada ble arrestert og fengslet sammen med Nelson Mandela. Han forteller hvordan han ble litt bedre behandlet enn Mandela fordi han var indisk. Kathrada satt 26 år i fengsel. Etter valget var han parlamentsmedlem for ANC. Foto: Robben Island/Google

I starten var bevegelsen ikke-voldelig, i motsetning til flere andre slike bevegelser. Etter «Sharpeville-massakren» i 1960, der 69 mennesker ble drept av politiet under en massemønstring, var Mandela med å danne en sabotasjegruppe ved navn Umkhonto we Sizwe

I 1962 ble han arrestert av myndighetene, og dømt til fengsel på livstid. Totalt satt han i 27 år bak murene, og 18 av disse årene var på Robben Island.

Frederik Willem de Klerk ble president i Sør Afrika i 1989, og begynte straks å myke opp landets regelverk. 

Slik så Mandelas celle ut da han var her.
Slik så Mandelas celle ut da han var her. Foto: Robben Island/Google

I februar 1990 opphevet han forbudet mot anti-apartheid-partier som ANC, og samtidig slapp han politiske fanger som Nelson Mandela fri. Dette ble begynnelsen på forhandlingene som skulle lede til apartheid-regimets endelige død.

I 1993 fikk Mandela og de Klerk Nobels fredspris på grunn av deres innsats mot apartheid, og i 1994 ble det for første gang holdt valg der alle kunne delta. Etter valget ble Mandela president, mens de Klerk ble visepresident.

Det virtuelle Robben Island-museet er en del av Google Cultural Institute, som lar deg utforske en rekke museer, utstillinger og historiske steder på nettet.

Street View kan også brukes til å besøke spennende steder
Ta for eksempel en tur til Prekestolen, uten å få såre føtter

(Kilde: Google Cultural Institute via Mashable)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen