Test

Utfordrer iPhone

Testresultater

HTC Touch Dual

Positive ting Gode menyer, forbedret touch-funksjonalitet, Super 3G
Negative ting Ikke FM-radio eller WLAN.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4

Testresultater

HTC Touch Dual

Positive ting Gode menyer, forbedret touch-funksjonalitet, Super 3G
Negative ting Ikke FM-radio eller WLAN.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4
Det begynner å bli en stund siden vi første gang fikk en HTC Touch Dual i hendene. Nå har vi imidlertid fått teste den endelige versjonen. Resultatet er oppløftende, selv om det fremdeles er enkelte småting å plukke på. 


Les også:
-
Test: HTC Touch – Første med fingerstyring
- Endelig MMS på iPhone
- Nå blir HTC-mobilene lynraske

Den trykkfølsomme skjermen er litt mindre enn på forløperen, noe som gjør at telefonen ikke er riktig så bred. Når vi bruker mobilen merker vi knapt at skjermen er mindre. Oppløsningen er den samme som før, og skjermen er fremdeles stor nok til at det er behagelig å bruke den for å se film eller surfe på nettet (ganske nøyaktig samme størrelse som på Nokia N95). 

Kubemeny
Det som får Touch Dual til å skille seg fra andre mobiltelefoner er først og fremst den nye berøringskontrollen. Stryker vi fingeren opp på skjermen åpner vi en ny meny. Denne kan minne om en terning som vi kan rotere for å få frem tre alternative menyer. Terningen trekker vi rundt med fingeren.

Inne i menyene er det store og tydelige alternativer. Du kan skrive på skjermen med den vanlige skjermpennen, men her er det lagt opp til at du skal greie deg med fingerkontroll. 

Integrering
Fingerstyringen er nå bedre integrert i undermenyene enn tidligere. Åpner du musikkspilleren havner du ikke lenger i den vanlige Media Player, men i programmet lydbehandling. Tidligere kom du hit, men ikke lenger før skjermpennen måtte frem. Nå kan du fortsette å gjøre valg med fingrene.

Bildemenyen er også kraftig forbedret, med mulighet for å bla i bilder ved å trekke dem over skjermen. I tillegg ken du zoome inn i bildene ved å rotere fingeren på skjermen i klokkeretningen (skru deg inn i bildet). Mobilen zoomer inn, og punktet du roterer rundt blir satt som senter.

Når du åpner videomenyen er du imidlertid tilbake i Microsofts egen mediespiller.

Touch kan også brukes på nettsider og i meldingsapplikasjonen. Her trekker du fingeren over skjermen for å flytte deg rundt på nettsider eller bla i postlister. Du kan også raskt veksle mellom ulike postmapper som e-post og innkommende SMS ved å trykke til høyre eller venstre i skjermbildet. Men du kan ikke zoome ut eller inn i skjermbilde slik du kan med bilder. Det er heller ikke noen funksjon for å snu skjermbildet automatisk når du dreier telefonen.

Alt i alt er fingerkontrollene blitt mye bedre. Men vi kommer ikke utenom å måtte sammelikne med Apples iPhone, og da har HTC fremdeles et stykke å gå. Ikke bare er Apples touchskjerm mer responsiv, vel så viktig er det at iPhone er tvers igjennom tilpasset berøring. Touch Dual kan bare delvis styres med fingrene. 

Meldinger
Men for den som liker å skrive meldinger er Touch lang å foretrekke fremfor iPhone. Touch har nemlig fått et ordentlig tastatur med 3x4 taster. På siden av disse finnes taster for snarveier til internett, meldinger og hovedmeny, i tillegg til en tilbake-tast. Tastaturet er flatt og glatt, men responsen på tastingen er god. Hurtigtastere vil nok merke at tastaturet er litt tregt, i alle fall om du ikke bruker T9.

Telefonen har for øvrig fått XT9 – en videreutvikling av den tradisjonelle T9-ordboka. 

Hurtigvalg
Åpner du tastaturet fra telefonens hvileskjerm får du opp en liste med hurtigvalg. Her kan du raskt velge om du vil sende en ny melding, legge til et notat, oppgave, avtale eller kontakt. Listen står på skjermen noen sekunder før den vanlige menyen kommer opp. Du kan også velge bort hele listen under systeminnstilliger i mobilen.

Den innbygde høyttaleren i Touch Dual er ikke mye å skryte av. Du bør rett og slett ikke prøve å høre musikk på denne, med mindre du liker å plage deg selv. Høyttaleren er heller ikke kraftig nok til at den duger som håndfriløsning i bil. Men om du trenger en høyttalende telefon på kontoret for å ha hendene fri til andre ting, så fungerer det som en nødløsning. Ørepluggene er imidlertid langt å foretrekke, selv om heller ikke disse er i toppskiktet. 

A2DP
Dessverre kan du ikke bruke egne headsett med Touch Dual, med mindre du finner en adapterløsning, eller kjører trådløs stereo over Bluetooth.

HTC Touch Dual har 2 megapiksler-kamera. Bildekvaliteten ligger ikke noe tilbake for andre kameramobiler i denne klassen. Men telefonen har verken autofokus eller kameralys.. En ny funksjon lar deg trykke og holde utløserknappen inne for å ta opp til 30 bilder i serie. Ellers kan du ta bilder med ulike ”morsomme” rammer, knipse panoramabilder, ta ”sportsbilder” (raskere lukker) osv. 

Nett
Telefonen støtter Super-3G, men mangler Wlan. Så dårlig utbygd som Super-3G er i Norge, ville vi ha foretrukket at HTC beholdt Wlan-støtten. Vi savner også FM-radio.

Til tross for disse anmerkningene, så har vi tro på at telefonen vil vinne mange tilhengere. Den er liten, lett og enkel å bruke. Batterikapasiteten er det ikke noe å utsette på, og lydkvaliteten er bra.

Har du i tillegg tenkt å bruke mobil e-post eller mobil Messenger, så er HTC Touch Dual en av de bedre mobiltelefonene på markedet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen