Test

Utenfor kjærligheten

Jødiske Shmuli og hans sønn Taylor bor med Shmulis foreldre og lillebror i et lite hus. Taylors mor døde for et par år siden, og far og sønn synes det meste er både trist og vanskelig. Økonomiske kriser, familiekrangler og problemer på jobben får begeret til å renne over, og Shmuli skaffer tre billetter til New York. En til ham selv, en til sønnen og en til vennen Weinberger som nylig har sluppet ut fra fengsel.

Det er bare et problem - Shmuli er heftig forelsket i Amina, den tøffe muslimske araberjenta som driver en pakistansk kiosk. For å skaffe reisekapital tar Shmuli ryddejobb på lageret i Alimas kiosk, noe som skaper problemer for dem begge, spesielt når tiden er inne for Shmulis avreise.

Amina har mer enn vanskelige slektninger å stri med.
Amina har mer enn vanskelige slektninger å stri med.

Overraskende godt skuespill

"Utenfor kjærligheten" er en dansk dramafilm med en skuespillerliste som vekker få déjà vu-opplevelser hos de som ikke er spesielt godt kjent i de danske skuespillermiljøene. Filmer i denne kategorien har fordelen at de fleste har lave forventninger. Undertegnede kan i hvert fall signere den påstanden, og i samme omgang understreke at sjelden har skuespill overrasket så stort i den positive retningen!

David Dencik (Shmuli), Jacob Ottensten (Taylor) og Louise Hart (Amina) gjør alle rollefigurene til følsomme, fjerne og samtidig uendelig varme mennesker. Særlig unge Jacob Ottensten i rollen som Taylor rører ved hjerterota så mange ganger at å holde tellingen er nytteløst. Det aller sterkeste med "Utenfor kjærligheten" er den prikkende, ekle følelsen man får når man tenker på lille Taylor som er vitne til slagsmål, voldtektsforsøk og mer til.

For de over 15 år

Det er sjelden en aldersgrense (i dette tilfellet 15 år) settes uten at det stilles spørsmål i ettertid om aldersgrensen er nødvendig eller korrekt, men "Utenfor kjærligheten" er en film som virkelig fortjener en 15-årsgrense. Men ikke fordi hverken volden eller språket er unødvendig grovt.

En på 11-12 år vil sannsynligvis ikke skjønne omfanget av det lille Taylor går gjennom, langt mindre hva som ligger bak hvordan Shmuli, Amina og Weinberger oppfører seg. "Utenfor kjærligheten" er også en film som omtaler rasisme - mot jøder, mot muslimer og mot den hvite kristne mann. Temaene som tas opp er temaer som hører den voksne verden til.

Forbudte følelser.
Forbudte følelser.

Noe uvanlig

Filmskapere som benytter og behersker virkemidler som uortodokse redigeringsteknikker og fortellerteknikker er sjelden vare. For de av oss som vet å sette pris på disse mesternes verk er "Utenfor kjærligheten" et "må-se". Hastige klipp tett etterfulgt av saktegående klipp, nesten like klipp plassert rett etter hverandre - redigeringsteknikker som bryter med alt man lærer på grunnskolestadiet i filmskaping.

Kjølig, rolig og likevel kontrastfull fargebruk og svært effektfull musikk dandert som et kirsebær på toppen av kaka gjør det hele svært delikat og innbydende. En bitter bismak er det dog, en utgivelse uten ekstra snadder fortjener ingen toppkarakter. Noe som virkelig er synd; "Utenfor kjærligheten" er en film man virkelig har lyst til å gi en god karakter - ene og alene fordi den er så original, annerledes og smakfullt komponert.

Konklusjon

God dansk film er virkelig god - det beviser "Utenfor kjærligheten" med glans. Herlig skuespill og uortodokse virkemidler gjør filmen til en liten juvel i enhver filmsamling, men det er ikke en film man ser ofte; til det er temaet og moralen for mørk, trist og alvorstynget. Mangel på ekstramateriale trekker noe ned, men uansett er ikke "Utenfor kjærligheten" en film du bør la gå deg hus forbi. Rett og slett vakkert!

Utenfor kjærligheten   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen