Anmeldelse
Sin nombre.

Uten navn, men ikke uten sjel

I Sin nombre møter vi den fryktede og fryktløse kriminelle gjengen Mara Salvatrucha – eller kanskje best kjent som MS-13. MS-13 er beryktet internasjonalt for sin notoriske brutalitet og ekstremt voldelige oppførsel. Vi blir kjent med El Casper som er medlem av en lokal Mara-klan i Mexico. Han introduserer den unge Smiley til gjengen, hvis innlemmelsesritual består av 13 sekunders intens juling fra andre medlemmer. I tillegg har Casper et hemmelig forhold med Martha Marlene, noe som skal vise seg å bli problematisk i forhold til gjengen. Sør i Mexico ankommer emigranten Sayra fra Honduras med sin far og onkel, på en farefull ferd mot USA. Reisen deres skal vise seg å bli ekstra komplisert takket være MS-13-medlemmenes lite hyggelige fremferd mot sårbare mennesker som dem.

Sin nombre er med andre ord ingen solskinnshistorie, til tross for Mexicos strålende vær. Regissør Cary Fukunaga tilbragte to år i Mexico sammen med flyktninger og gangstere for å få til en så realistisk fremstilling som mulig. Noen migranter spiller seg selv, og Fukunaga har uttalt at han ikke trengte å fortelle dem hva de skulle gjøre, da de visste utmerket godt hvordan deres egne liv var. Ved hjelp av et par gjengmedlemmer skal Fukunaga også ha fått slang og gatespråk til å bli ektefølt og tidsriktig, noe som kommer godt til syne i det endelige resultatet.

Navnløse

"Sin nombre" betyr "uten navn" og kan gjenspeile mye i denne filmen. Som mange andre veldig gode filmer, er Sin nombre rik på forskjellige nivåer – tematisk, visuelt og handlings- og samfunnsmessig. Casper mister sitt navn blant brorskapet, MS-13 i seg selv forfekter kollektivet fremfor individet , og de utallige migrantene er alle bare nok et tall i en statistikk – de er alle navnløse overfor storsamfunnet som ikke bryr seg eller vet hvordan de skal håndtere situasjonen. Filmen konfronterer mange slike problemstillinger indirekte, og nettopp det at denne formen for kritikk er underlagt den helhetlige handlingen er et godt trekk.

Tempo og fremdrift er lagt frem på en behagelig måte, men uten at vi føler oss komfortable med det som skjer. Andre filmer kunne sikkert ha valgt hyperaktiv klippestil og fokusert mer på frenetiske gangstere, men i Sin nombre tar handlingen seg litt mer tid og gir oss anledning til å reflektere mer over hva det er vi faktisk er vitne til. Sterk motivasjon og deadlines er tonet ned i første halvdel, før dette tar seg opp på en mer klassisk måte etter hvert. På den måten har vi rukket å bli mer kjent med situasjonen og kan involvere oss mer i rollefigurenes skjebner.

Annen virkelighet

Sin nombre er likevel ingen karakterstudie. Selv om Casper begynner som mørk ridder og utvikler seg til å bli en uselvisk ridder i skinnende rustning, er sidestillingen med ham for begrenset til at det blir en virkelig flerdimensjonal karakter vi kan ha et dynamisk forhold til. På den annen side fungerer han som en slags moralsk bauta som fører den forkomne og sårbare Sayra gjennom en grusom verden, med sine tidligere frender etter seg. Vi får den klassiske kampen mellom godt og ondt, men med en vri og viss uforutsigbarhet som gjør at det hele likevel føles friskt.

Filmen er interessant fordi den gir oss et lite innblikk i en annen virkelighet, selv om det hele er dramatisert og skuespill. Migranters ublide skjebner, gategjengenes kompromissløse justis og en usikker fremtid gir filmen elementer som er med på å underbygge den realistiske og levende følelsen vi får av fortellergrep, tematikk og handling. I tillegg er filmen spennende på grunn av sine uforutsigbare trekk – hva som helst kan skje med hvem som helst.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Sin nombre er en ganske god film som gir oss følelsen av noe annerledes fra det vi kanskje er vant til å se fra Hollywood. På enkelte områder er filmen muligens for lite forklarende eller involverende, som for eksempel når det gjelder rollefiguren Casper og forholdet hans til kjæresten, sjefen eller den unge vennen. Filmen har uansett interessant tematikk, spennende oppbygging og uforutsigbar handling, noe som gjør den verdt å ha i Blu-ray-samlingen sin.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen