Frister dette bildet litt? Da bør du lese videre.

Test UT.no-appen

Frister dette bildet litt? Da bør du lese videre. (Bilde: Einar Eriksen)

Denne appen anbefales til alle ...

... som liker god utsikt, frisk luft, nyplukket bær eller helt fersk fisk stekt på bålet.

Det er neppe mange som er uenige i at det er positivt for kropp og sjel å komme seg ut døra og ut i naturen. Likevel samler kanskje fiskestanga og fjellstøvlene støv i boden?

Det fins en app for det!

UT.no er en applikasjon som serverer deg forslag til hytter du kan besøke så vel som hele turforslag. På den måten blir dørstokkmila så lett å forsere som mulig, og det er stor fare for å bli inspirert til å pakke sekken og komme seg ut.

På listen over turforslag er det egne farger for vanskelighetsgrad, du får opp lengden på turen og du får opp omtrentlig varighet - altså hvor lang tid det tar å gå. For alle de turene vi har funnet har det vært en god beskrivelse av hele turen.

Mange av turforslagene er lagt inn av Den Norske Turistforening, og mange av forskjellige lokale foreninger som for eksempel Troms Turlag. Andre er lagt inn av privatpersoner, og ved å logge inn på nett kan du også legge inn egne turer selv.

Spesielt nærme de store byene er det mange turforslag. Her: øst for Tromsø.
Spesielt nærme de store byene er det mange turforslag. Her: øst for Tromsø.

Mange turforslag

Når du starter UT.no-applikasjonen kan du velge mellom å dra på tur i nærheten eller å søke etter et stedsnavn. Når du har valgt utgangspunktet ditt, får du opp en liste med turforslag, turmål og hytter. Bak alle står det avstanden fra det valgte punktet ditt eller fra der du er akkurat nå.

Det som først og fremst er genialt med UT.no-appen er at både DNT, lokale turlag og vanlige turgåere bidrar til å legge inn informasjon om turer, og dermed får du opp et vell av fantastiske turforslag på telefonen din. Her kan du oppdage nye hytter og nytt turterreng rett i nærheten av der du bor, eller du kan drømme om og planlegge lengre turer langt borte.

Når man legger inn turer må man velge tittel, beskrivelse, adkomst og legge inn relevante lenker. I tillegg må man huke av for når på året turen passer, antall dager, turtype (sykkeltur, fottur osv.), vanskelighetsgrad og målgruppe. I tillegg tegner man inn hele turen på et kart, og eventuelt legger til egne bilder. Dette gjør at du også får opp svært mye relevant informasjon når du selv søker etter nye turforslag.

Mange av de turene vi surfet innom ved hjelp av appen, har svært god informasjon og grundig beskrivelse. Det gjør det enkelt å planlegge turen.

Hvis du leter etter en hytte, får du som regel vite noe om fasiliteter (for eksempel fiske eller mobildekning), hvem den driftes av og om hytten er åpen eller om du trenger nøkler. I tillegg får du vite en hel haug om beliggenheten, om hvordan du kommer deg dit og eventuelt annet som er lagt inn under beskrivelse. Du får også vite koordinatene til hytta, og informasjon om hvilket turkart på papir som dekker området.

Kartet er det beste du får tak i til mobilen.
Kartet er det beste du får tak i til mobilen.

Godt kart som funker uten dekning

Du kan velge hva som vil vises på kartet - fotturer, skiturer, sykkelturer, padleturer, skøyteturer, klatreturer, turmål eller hytter. Som standard vises alt i kartet samtidig.

Statens Kartverk, Google Maps og Open Street Map er de tre store konkurrentene på digitale topografiske kart, og det er helt klart Statens Kartverk som har de mest forseggjorte kartene i skrivende stund. Det er også dette kartet som er brukt i UT.no-applikasjonen. Du kan lese test av de tre kartene her »

I tillegg til grunnkartet fra Kartverket, er det lagt inn ekstra data fra Den Norske Turistforening. Alle DNTs stier og løyper er tegnet inn i kartet, i tillegg til mange hytter.

Når du blar rundt i kartet, lagres det automatisk lokalt på telefonen din i det bestemte zoom-nivået. Vi tok oss en fisketur til vannet innerst i Olderdalen i Kåfjord i Nord-Troms, et sted helt uten dekning. Før vi la avgårde bladde vi gjennom hele ruten som et oversiktsbilde, og deretter gjorde vi det samme med sterk zoom for å få med detaljer. Etter dette kunne vi uten problemer bruke dette kartet gjennom hele turen.

For å dobbeltsjekke at kartet fungerer uten dekning, kan du sette mobilen i flymodus.

Hvis du ikke husker å laste kartet på forhånd, kommer du ikke langt.
Hvis du ikke husker å laste kartet på forhånd, kommer du ikke langt.Foto: Einar Eriksen

Skal vi sammenligne med andre navigasjonsprogrammer med topografiske kart, må det understrekes at UT.no-appen stiller med veldig få funksjoner. Du kan ikke legge inn interessepunkter, lage ruter, endre på rutene, måle avstander og lignende. Du får et kart, en målestokkviser og et knøttlite kompass. Ferdig med det.

Er det et fullstendig navigasjonsverktøy du er ute etter, anbefaler vi å ta en nærmere titt på ViewRanger Outdoor.

All informasjon om hytter er gull verdt når du skal på tur.
All informasjon om hytter er gull verdt når du skal på tur.

Konklusjon

I UT.no-appen ligger det massevis av knallgode turforslag med inngående informasjon og beskrivelse som gjør det veldig enkelt å planlegge turen og komme seg opp av sofaen, til tross for den behagelige temperaturen det er i lufta som varmepumpa spyr ut hjemme.

Den Norske Turistforening, en rekke lokale turlag og vanlige turgåere er de som gjør verden til et bedre sted ved å dele slike turforslag med andre. I tillegg til turforslag får du opp turmål og hytter.

Vi synes alle turforslagene i seg selv er god nok grunn til å installere applikasjonen, mens kartet er en fin bonus som gjør det enkelt å navigere. Til navigasjon kan ikke UT.no-appen måle seg med ViewRanger Outdoor, som var testvinneren i vår test av apper for topografisk navigasjon, men gjør omtrent samme nytte som Norgeskart for Android.

Applikasjonen er gratis til Android og iPhone, og anbefales alle som setter pris på godt fiske, fin utsikt eller frisk luft. NRK.no skriver på sine nettsider at de i skrivende stund ikke bruker ressurser på utvikling til Windows Phone før eventuelt brukergruppen øker, så Windows Phone-brukerne må foreløpig gå på UT.no for å finne turforslagene.

Husk kart og kompass

Mobilen din er skjør elektronikk som kan ta kvelden når som helst av fuktighet eller et fall, og været kan ingen forutse. Det er viktig å være utstyrt slik at du overlever i situasjoner som kan oppstå. Mobilen erstatter ikke kart og kompass, og erstatter i alle fall ikke varme klær og en vindsekk for å oveleve en kald natt på fjellet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen