Usikkert med norske bøker til iPad

For å slå det fast med en gang. iPads e-bokleser er en helt sentral komponent i denne enheten. Dette går direkte på iPads grunnleggende bruksområder. Derefor er det positivt at Apple har bestemt seg for at det er formatet EPUB (Electronic Publication) som skal ligge i bunnen på e-bokleseren. Dette er en åpen standard fra International Digital Publishing Forum (IDPF). Apples valg av EPUB er noe overraskende i og med selskapets historie når det gjelder valg av standarder. Overraskende er det også fordi DRM ikke er en fast del av denne standarden, men er en opsjon som kan legges til. Vi kan slå fast at DRM kommer til å være en del av det Apple faktisk kommer til å kjøre.
 
Åpen og mye brukt
Det som virkelig er det positive ved valget av EPUB er at dette er en svært populær standard og den er svært mye brukt. På denne måten sikrer man at dette ikke er nok et sært formatvalg fra Apples side. Fra før støtes formatet av blant annet iRiver, iRex, Sony Reader og Barnes & Noble på maskinvaresiden. Det støttes ikke av Amazons Kindle, noe som kan bli interessant å følge i tiden fremover. Apples valg kan føre til at EPUB blir et standardvalg for e-bøker og hva Amazon da gjør er et åpent spørsmål.

Foreløpig er det inngått avtaler med forlagshus i USA og disse er: Penguin, Harper Collins, Simon & Shuster, Hachett Book Group og Macmillan. Dette er et rimelig godt utvalg, men det er fremdeles langt igjen før dette likner på det utvalget som tilbys til Amazons Kindle. Nå skal det understrekes at heller ikke Kindle kan tilby norske bøker.

Velg en standard
At det nå ser ut til å være en sjanse for  å ende opp med en defacto standard for elektroniske bøker er noe brukerne vil tjene på. Man kan ende opp med at bøker kan utveksles mellom enheter hvis man ønsker å bytte maskinvare over tid. Hvordan dette skal håndteres med tanke på DRM er et åpent spørsmål og hvordan dette blir håndtert i Apple relativt lukkede iTunes univers skal også bli interessant å følge.
Det er en stor fare for at Apple tar samme holdning til e-bøker som de har til musikk og applikasjoner. Da er man nødt til å “gifte” seg med iTunes for å kunne benytte bøker på iPad.

Norge
Når det gjelder den norske bokbransjen vil valget av EPUB være en gledelig medling. EPUB er et av formatene som den norske bokbransjen har satset på og dermed skulle det ligge til rette for norske e-bøker også på iPad. Problemet er som så ofte før et spørsmål om penger. Apple kommer garantert til å ville ha en solid bit av hver bok som selges. Hvor stor denne biten vil være er det ingen som vet ennå, men dette kan komme til å bli helt avgjørende for om iPad vil inneholde norske bøker.

Foreløpig ser det ut til at bokbransjen i Norge setter seg på gjerdet og venter på hva Apple kommer til å gjøre. Som sagt vil prisen være avgjørende. I konkurransen med Kindle kan det se ut som om bøkene vil bli noe dyrere i Apples univers. Det som er sikkert er at før Apple og den norske bokbransjen bli enige kommer vi ikke til å se bøker på den kommende enheten og det vil være direkte trist.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen