USB utfordrer blåtann

Standarden for trådløs USB (WUSB) versjon 1.0 er nå ferdig utviklet. Det har vært en lang prosess, og det er nå over ett år siden sist vi skrev noe om denne saken. Standarden er utviklet av Wireless USB Promoter Group, et forbund av syv leverandører som inkluderer Intel, Microsoft og Samsung.

WUSB skal være et trådløst alternativ til elektroniske enheter som kobles sammen ved hjelp av kabler. Dermed kan man for eksempel koble en PC med et digitalkamera uten å måtte styre med ledninger. Standarden er basert på ultrawideband (UWB), noe som sørger for høye hastigheter.

Konkurrerer med blåtann
WUSB blir en sterk konkurrent til dagens blåtannteknologi som også baserer seg på trådløs kommunikasjon mellom enheter over korte avstander. Målet med utviklingen av WUSB er blant annet å kunne tilby en trådløs standard som både er raskere og mer pålitelig enn blåtann.

Blåtanns svakhet har alltid vært den lave overføringshastigheten, og selv i dag er den ikke raskere enn ett par megabit per sekund over en rekkevidde på ti meter. Fordelen er at den krever lite strøm og er av den grunn spesielt egnet for små, batteridrevne enheter som mobiltelefoner.

Trådløs USB vil kunne ha samme hastighet som kabelbaserte USB 2.0, dette vil si en teoretisk hastighet på 480 Mbps over en rekkevidde på tre meter og 110 Mbps over ti meter. Standarden åpner derfor for flere hundre ganger raskere overføring enn blåtann.

Konkurransen vil nok imidlertid bli hardere enn først antatt. Enheter med blåtann selges i bøtter og spann for tiden og for kort tid siden gikk representanter for Bluetooth SIG ut og sa at de også ville satse på UWB i fremtiden for å få opp farten på sin en smule trege teknologi.

Stor etterspørsel
Dan Benjamin fra analysebyrået for teknologi ABI mener at det er en stor etterspørsel etter høyhastighets trådløs teknologi som kan erstatte kablene for enkelte bruksområder.

- Den beste måten å holde et digitalt videokamera tilkoblet til en PC vil være trådløst uten at kabler kommer i veien, poengterer han. Å streame videoesignalet vil derimot kreve en god del båndbredde. Vi har ingen måte for å kommunisere trådløst på dette hastighetsnivået, legger han til.

Det er fortsatt en del som står igjen før vi får se produkter med trådløs USB på markedet. Standarden skal nå innom USB Implementers Forum (USB-IF) for blant annet sertifisering, testing, lisensiering og markedsføring. De første enhetene med trådløs USB vil være klare mot slutten av 2005.

Trådløs USB forventes å få sitt store gjennombrudd i løpet av 2006. Med blåtanns planer om høyere hastigheter ligger dermed alt til rette for en trådløs krig. WUSB vil spesielt bli implementert i digitalkameraer og digitale medieavspillere for rask og trådløs overføring av bilder, musikk og videoer.

(Kilder: MobileMag, TechWorld, ExtremeTech, PCWorld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen