Det militære forskningsbyrået DARPA utvikler lasere som skal ta hånd om trusler på bakken og beskytte flyet mot missiler. (Bilde: DARPA)

USA vil utstyre jagerfly med laser

DARPA koker i hop framtidens våpen i dag.

Våpen som skyter ut dødelige laserstråler har tradisjonelt tilhørt sci-fi og filmer som Star Wars, men nok en gang tar den virkelige verdenen innpå og fjerner «fiction» fra «science fiction».

Den militære forskningsetaten DARPA forsker på alt fra roboter og droner til kamuflasje og brannslukningsmetoder bestående av lyd.

Når slår de et slag for laservåpen på militærfly, som skal brukes både til angrep og forsvar.

Laser mot bakkestyrker

HELLADS skal ta knekken på landkrabbene.
HELLADS skal ta knekken på landkrabbene.Foto: DARPA

Det første systemet er ment for angrep, men har et rimelig defensivt navn med High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS).

HELLADS er en slags laserkanon på 150 kilowatt som skal plaffe ned plagsomme fiender på bakkenivå. Systemet skal visstnok være «ti ganger lettere og mindre» enn tilsvarende opplegg, og kan selvsagt brukes på bakken også.

Målet er å skape en laser som veier mindre enn fem kilogram per kilowatt, og som passer inn i et rom på tre kubikkmeter. Dette for å få et mest mulig kompakt og effektivt våpen.

Skyter ned missiler

ABC er et smart system som skal skyte ned truende missiler med en laser.
ABC er et smart system som skal skyte ned truende missiler med en laser.Foto: DARPA

Det andre lasersystemet er mer forsvarsrettet. Det kalles Aero-Adaptive/Aero-Optic Beam Control (ABC), og vil være en liten laserkanon festet på fly. Laseren skal brukes til å skyte ned truende missiler.

De fleste missiler pleier å komme bakfra, noe som betyr at laseren må skytes gjennom turbulensen som forårsakes av flymotorene. Dette er en utfordring med tanke på energitap, men det er her ABC-systemets optikk og strålekontroll kommer inn i bildet.

Godt på vei

Du skulle kanskje ikke tro det på bakgrunn av illustrasjonsbildene, men begge disse laserprosjektene har allerede kommet et godt stykke på vei.

HELLADS er stort sett ferdig, og vil gjennomgå en rekke tester på bakken i år. Tester i lufta starter neste år. ABC har vært gjennom tester i vindtunnel, og flyprodusenten Lockheed Martin har signert en kontrakt for å benytte en prototype på sine fly.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

(Kilder: DARPA (1), DARPA (2))

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen