Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock)

USA vil sette databrikker i soldatenes hjerner

Forsvarsdepartementet spytter inn 250 millioner til nytt forskningsprosjekt.

Vi har sett det før – på film – at soldater får et implantat i hjernen, som i noen tilfeller gjør at maktpersoner kan styre adferden deres. Nå melder Vox.com at det amerikanske Forsvarsdepartementet vil satse 40 millioner dollar (250 millioner kroner) på et prosjekt de kaller RAM. Det går ut på å putte en databrikke inn i hjernen på amerikanske soldater.

Hensikten med prosjektet skal riktignok ikke være å gjøre dem til bedre krigere. Snarere er satsingen ment å hjelpe soldater som kommer hjem fra krig. Veldig mange kommer nemlig tilbake med en såkalt Traumatisk hjerneskade (forkortes med TBI på engelsk), som innebærer en fysisk påkjenning mot hjernen. 1,7 millioner sivile amerikanere blir dessuten hvert år rammet av det samme.

Tidligere i år startet USAs myndigheter et annet hjerneimplantatprosjekt, men dette skulle hjelpe soldater som kom tilbake fra krig med Posttraumatisk stressyndrom (PTSD).

Klar til test om noen år?

Databrikken som Forsvarsdepartementet i USA ønsker å utvikle, skal hjelpe TBI-rammede med hukommelsen. Teknologien de håper kan være til hjelp, går ut på å stimulere en bestemt del av hjernebarken (Cortex entorrhinicus).

Prosjekt RAM – eller Restoring Active Memory – er ment å være en videreføring av delvis vellykkede metoder som brukes i behandling av blant annet Parkinsons og epilepsi. Flere slike pasienter har de siste årene fått implantert elektroder i bestemte deler av hjernen for å dempe anfall.

Universitetene UCLA og University of Pennsylvania, som har fått i oppdrag fra Forsvarsdepartementets forskningsavdeling DARPA å lede det nye prosjektet, tror de vil klare å utvikle en databrikke som kan testes på mennesker innen fire år. Som Vox.com påpeker vil det imidlertid ta flere år etter testingen før en slik databrikke blir tilgjengelig på markedet.

Skulle amerikanske myndigheter lykkes, vil databrikkene trolig kunne være til hjelp også for de som er rammet av Alzheimers, en sykdom som rammer 5 millioner mennesker bare i USA.

USAs Forsvarsdepartement tror denne kan kurere granatsjokk:
Derfor vil de gi soldater en chip i hjernen »

(Kilder: DARPAVox.com)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen