Tingene på havbunnen vil sannsynligvis ikke bli som denne illustrasjonen, men kanskje én gang i framtiden? (Bilde: iStock/15063900, Mr.Thomas / Flickr)

USA vil ha roboter ventende på havbunnen

Skal slippes opp hvor som helst med et tastetrykk.

Se for deg at du sitter i en fiskebåt ute ved kysten og aner fred og ingen fare. Plutselig begynner vannet å boble overalt rundt deg, og brutale krigsroboter kommer flytende opp til overflaten – klare til å invadere landet!

Riktig så ille blir det nok ikke, men det amerikanske forskningsbyrået DARPA offentliggjorde nylig et program for å oppbevare militært utstyr på havbunnen i årevis, som når som helst kan bli sluppet til overflaten via et tastetrykk.

Sparer tid

DARPA har mange jern i ilden. De har blant annet vært med på å utvikle denne flyvende dronen som har en lang klo.
DARPA har mange jern i ilden. De har blant annet vært med på å utvikle denne flyvende dronen som har en lang klo.Foto: DARPA

Konseptet bak programmet Upward Falling Payloads (UFP) er enkelt: I stedet for å måtte frakte diverse utstyr kloden rundt til hastende militæroppdrag, kan den amerikanske marinen i stedet senke nødvendig utstyr ned til havbunnen på utvalgte steder.

Her kan utstyret og tingene, enten det måtte være flyvende droner og roboter, forsyninger eller annet bli liggende og vente i mange år, helt inntil det eventuelt blir bruk for det.

Når enhetene på havbunnen blir aktivert fra lang avstand, kan en fiende bli fullstendig overrumplet av militærets raske reaksjon. I tillegg kan militæret lett og ubemerket sette i gang med rekognosering og spionasje.

Flere utfordringer

Det er mange utfordringer ved ideen. DARPA er på jakt etter teknologi som takler problemer med å befinne seg lenge under vann på dypt nivå, kommunikasjon langt under overflaten og med selve «heverne». Dette er fartøyene som vil inneholde utstyr og roboter på havbunnen og som skal frakte dem opp.

DARPA er også på utkikk etter teknisk ekspertise for selve utstyret. Dette kan være alt fra fjernsensorer og elektronisk krigføring til nettverksstøtte.

Ikke våpen

UFP vil ikke dreie seg om krigsvåpen. Ettersom utstyret skal plasseres langt unna nærmeste flåte, og sannsynligvis i farvann hvor det kan oppstå fiendtligheter, skal det ikke være av en art som kan brukes mot USA.

Det vil derfor være snakk om overvåkningsutstyr og lignende, og ikke blodtørstige krigsroboter i første omgang. Det kan likevel hende at dette er første steget mot et scenario som i starten av artikkelen, man vet aldri.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

(Kilde: Federal Business Opportunities)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen