Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Chesky/Shutterstock.com)

USA skal bygge superdatamaskin som knuser alle konkurrentene

Vil utvikle en exaflops-maskin innen få år.

Et av de mange områdene hvor det foregår en relativt intens konkurranse i IT-verdenen er innen superdatamaskiner, de monstrøse datamaskin-beistene som brukes til ekstra tunge regneoppgaver. Det er USA og Kina som kniver i fronten, hvorav sistnevnte har innehatt ledelsen en del år med sin Tianhe-2.

Nå skal USA imidlertid brette opp ermene for alvor i det teknologiske våpenkappløpet. Som selveste Det hvite hus melder har den amerikanske presidenten Barack Obama nemlig gitt instruksjoner om at USA skal bygge verdens kraftigste superdatamaskin.

Vil lage exaflops-maskin

Litt mer presist har Obama utstedt en såkalt «executive order», som er en juridisk bindende intruks til andre deler av statsforvaltningen om å gjennomføre bestemte vedtak.

Kinesiske Tianhe-2 er verdens kraftigste superdatamaskin, men vil bli slått ned i støvlene om USA lykkes med sine planer.
Kinesiske Tianhe-2 er verdens kraftigste superdatamaskin, men vil bli slått ned i støvlene om USA lykkes med sine planer. Foto: National University of Defense Technology

Det ordren spesifikt dreier seg om er etableringen av noe som heter «National Strategic Computing Initiative» (NSCI), som i korte trekk er en strategi som skal sikre at USA igjen inntar en ledende rolle innen HPC- teknologien («high-performance computing».

Målet med strategien er utvikle en superdatamaskin som er i stand til en ytelse på minst én exaflops innen de neste 10 årene. En exaflops er det samme som 1000 petaflops, som igjen tilsvarer én trillion regneoperasjoner per sekund.

Har lagt planen

Med tanke på at verdens kraftigste superdatamaskin per i dag, kinesiske Tianhe-2, kun takler cirka 34 petaflops, ville dette i så fall være en diger bragd. HPC peker på at HPC-systemer har gjort store fremskritt de senere årene som det skal bygges videre på i tiden fremover.

Det amerikanske energidepartementet skal allerede ha lagt en plan for hvordan USA skal ta steget inn i exaflops-æraen, og identifisert en rekke av de tekniske utfordringene. For å overkomme skal det blant annet sikres tiltrekkelige forskningsmidler.

Et annet ledd i planen er å også bidra til å gjøre HPC-teknologi mer allmennt tilgjengelig både for næringsliv og allmennheten, slik at teknologien bedre kan utnyttes til å løse kompliserte oppgaver på mange ulike samsunnsfelt. Hvorvidt USA klarer å oppnå sitt ambisiøse mål gjenstår selvsagt å se.

Her er topplisten over de kraftigste superdatamaskinene i verden: Den viser blant annet at antallet europeiske maskiner har økt »

(Via BBC, The Verge) 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen