Upopulære Linux-maskiner

Minimaskiner med lite minne, lite diskplass, liten skjerm og ekstremt lett vekt har blitt svært populære den siste tiden. Men møte med et nytt operativsystem kan være vanskelig for mange.

Flittig retur av Linux-maskiner
Ifølge Laptopmag.com sier nemlig salgssjefen for produsenten MSI, som har maskinen MSI Wind på markedet, at returraten for minimaskiner som har Linux som medfølgende operativsystem er svært høy.

- Vi har gjort en rekke studier av returrater og har ikke virkelig snakket om dette temaet før nå. Men våre interne studier viser at returen av minimaskiner er høyere enn ved andre bærbare. Hovedårsaken til dette er Linux, sier salgssjef Andy Tung.

Ifølge han blir det tilbakelevert fire ganger så mange linuxmaskiner som maskiner som kommer med Windows XP som operativsystem. Tung tror årsaken ligger i at mange mennesker har problemer med å takle et nytt operativsystem. Om vi skal tro MSI sine tall betyr det dermed at Linux er et lite populært operativsystem.


Kunder som kjøper Linux-maskiner leverer oftere varen tilbake ifølge MSI.

Ikke enige med MSI
Netthandelen PS.no selger en rekke minimaskiner til norske kunder. De opplever derimot ikke de samme problemene som det Tung beskriver.

- Vi selger mes minimaskiner med operativsystem fra Microsoft. For de fleste av våre kunder er nok Linux fortsatt litt nytt. Men prosentmessig er returraten helt lik mellom maskiner med Linux og maskiner med Windows XP, forklarer daglig leder i PS.no, Petter Aaland.

Perfekt for studiearbeid
Han deler ikke de samme erfaringene som Tung. Han forstår derimot at mange er usikre på å ta i bruk Linux, men understreker at dette operativsystemet kan ha god nytte for flere.

- Et slikt operativsystem basert på åpen kildekode passer helt topp til skolebruk da du kan få en rekke gode programmer, som for eksempel Open Office, helt gratis. For surfing fungerer også dette operativsystemet meget godt. Om du derimot skal kjøre tyngre oppgaver, som billedbehandling, så vil nok Windows passe bedre. Dette avhenger helt av hva du skal bruke maskinen til, påpeker Aaland.

Selv var han tidligere skeptisk til Linux, men har etter hvert fått god nytte av dette operativsystemet på hjemmemaskinen. På arbeid holder han seg derimot fortsatt til Windows XP.

Derimot er det lite sannsynlig at du vil benytte en minimaskin til tung billedbehandling det kan fort bli mye å kreve av maskinen. Men om det er en slik maskin du har lyst på er det mulig det lønner seg å ta bryderiet med å lære seg et nytt operativsystem.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen