John Key ber om unnskyldning etter det ble avslørt at myndighetene overvåket Kim Doctom ulovlig. (Bilde: Wikipedia/megaupload)

– Unnskyld, Kim Dotcom

Statsministeren i New Zealand ber om forlatelse etter ulovlig overvåking.

Det er ikke hver dag en statsminister ber om unnskyldning til en person siktet for organisert kriminell virksomhet, men det er akkurat det som nettopp skjedde i New Zealand. En ny rapport viser at myndighetene drev ulovlig overvåking av både Kim Dotcom og hans kollega Bram van der Kolk.

– Jeg vil unnskylde meg til Mr Dotcom, og jeg vil unnskylde meg til alle new zealendere, uttalte statsminister John Key.

Knusende rapport

Den nypubliserte rapporter konkluderer med at Kim Dotcom ble ulovlig overvåket, før han ble arrestert i januar i år. Overvåkingen ble gjennomført av The Communications Security Bureau (GCSB), New Zealands svar på amerikanske CIA. Dette er en innsatsstyrke som hovedsakelig er ment for å fange opp kommunikasjon mellom terrorister og kriminelle. De har imidlertid én viktig regel de må følge: De får ikke lov til å overvåke new zealandske statsborgere, eller de med permanent oppholdstillatelse i landet.

Kim Dotcom har hatt permanent oppholdstillatelse i New Zealand siden 2010, og kan dermed ikke lovlig overvåkes av GCSB. På grunn av feilaktiv informasjon skal imidlertid byrået ha overvåket Dotcom likevel, da de trodde ikke alle papirene hans hadde gått igjennom, og at han fortsatt ikke hadde fått godkjent den endelige oppholdstillatelsen.

Sjekket ikke fakta selv

– GCSB baserte seg på informasjon gitt av byrået for organisert og økonomisk kriminalitet. I mine øyne er det uakseptabelt at GCSB var avhengig av en annen gruppe i myndighetene for å få informasjonen de trengte, uttalte statsministeren etter at rapporten ble lagt fram.

GCSB skal rett og slett ikke ha sjekket kildene sine godt nok, og antok at Kim Dotcom og hans kollega ikke hadde permanent oppholdstillatelse. Dermed startet overvåkingen, som senere endte opp i Megaupload-raidet var ulovlig, og en politimennene med i raidet skal ha sagt at de opererte under feilaktig informasjon.

Selv om Kim Dotcom fortsatt har husarrest, har han ikke ligget på latsiden. Helt siden han neste versjonen av Megaupload er 90 prosent ferdig.

Les også: Dotcom: – Jeg skal snu verden på hodet

(Kilde: Torrent Freak, Web Pro News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen