Unngår kø med GPS

En ganske så utrolig historie fra våre venner over dammen forteller om en av GPSens mange egenskaper. Det hele utspilte seg på vei til jobb. En amerikaner som hadde foretatt seg et aldri så lite "pit stop" for å plukke opp ferske smultringer fikk klar beskjed fra hans håndholdte.

Stemmen foreslo en annen rute. Ruten var kalkulert ut i fra informasjonen som mottakeren fikk fra de 200 andre bilene i området. Ut i fra informasjonen ble det laget bilder som tilsa områdets trafikkmønster. Forut ventet stillestående trafikk, og den nye foreslåtte ruten ble kalkulert.

Det hele virket meget spennende for den sultne billisten, og stemmen fikk sin vilje. Da han passerte den forrige veien på en sidevei fikk han øye på køen. Alt takket være en ny pilotstudie.

Trafikken overvåkes av en GPS mottaker i bilen, som er trådløst tilkoblet. Deltakerne i studien blir såkalte vei-sonder som mottar fortløpende informasjon via den håndholdte. Slik teknikk er mer fordelaktig enn andre fordi den fungerer som øyne og ører i nettverket.

Utbygging av veier er blant løsningene som lite sannsynlig lar seg løse. Derfor er det meget positivt at det stadig dukker opp nye teknologiske løsninger. Idèen er å gi billistene de nyeste trafikkmeldingene gjennom dedikerte AM radio stasjoner, elektroniske trafikkskilt, nettsider og mobiltelefoner.

Informasjon skal sendes hvert minutt fra hvert kjøretøy som bruker utstyret. Dette vil lage et bilde av trafikken innen 60 kilometers radius. Farten bestemmes ut i fra virtuelle kontrollpunkt. Informasjonen sendes deretter videre fra den håndoldte.

Det fastslås at minst 10-15% av billistene innen et gitt område må bruke systemet for at det skal være effektivt. Prisen for et slikt system vil ligge på rundt 6500 kr.

(Kilde:CNN.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen