Unngå mobilvirus

For å kunne ramme flest mulig brukere, angriper mobilvirus i første rekke de mest utbredte operativsystemene som Windows Mobile og Symbian 60. De spres via SMS, MMS og ved direkte overføring med blåtann eller infrarød forbindelse. 

Ifølge Post- og teletilsynet (PT) fins det alt i fra uskyldige bløffe-sms, såkalte hoax, som ikke kan sies å være virus, til avanserte koder som sletter minnet eller sender ut dyre SMS-meldinger til betalingstjenester.

Forskjellige virus
PT har utarbeidet en oversikt med eksempler på kjente virus:

Skulls erstatter alle ikoner på mobilen med dødninghoder og Commwarrior C plasserer en velkomsthilsen som standby-tekst.

Har du lastet ned piratkopierte spill, og særlig piratkopien av spillet Mosquito 2,0, så kan det bli en dyr fornøyelse. Når du spiller sendes det nemlig en bestilling til en SMS-betalingstjeneste i England som koster 20 kroner for hver SMS du mottar. Antallet meldinger du mottar fra betalingstjenesten øker jo lengre du spiller.

Er du i Russland bør du være oppmerksom på viruset Red Browser. For å bli infisert må du først ha åpnet en SMS som sier at du nå kan søke på internett via SMS. Den sender så ut bestilling til SMS-betalingstjenester som koster 30-40 kroner per stykk.

Comwarrior A og B er trojanere som gir seg ut for å være antivirusprogram. De skanner etter blåtann-enheter, tapper batteriet og prøver å sende ut MMS til alle lagrede numre.

Fontal, Mabir eller Cabir er virus som kan slette minnet på telefonen din.

Lasco spres kun via blåtann og tapper batteriet ved at den prøver å finne andre via blåtann.

Doombot utgir seg for å være et program som skal gjøre at batteriets levetid forlenges, men det man ender opp med er at mobiltelefonen ikke fungerer som den skal.

Andre virus er Flexixpy, Dampig, Cardtrap, Singlejump, Cxover, Stealwar, Appdisabler og Commdropper. 

Hjelp
PT foreslår følgende tiltak hvis mobilen din er infisert av virus: 

• Gå inn på nettsidene til leverandører av antivirusprogramvare for mobiltelefoner og les om mobilvirus. Prøv å identifisere viruset du har fått, hva det gjør og hvordan du eventuelt blir kvitt det. 

• Hvis du ikke blir kvitt viruset, så bør du ta kontakt med forhandleren som solgte deg mobiltelefonen. 

• Husk at du ikke må koble en infisert mobiltelefon til PC-en. 

• Hvis du har pådratt deg virusene Commwarrior, Skulls eller Locknut, så finner du desinfeksjon mot disse som er enkel og gratis på nettsidene til F-secure: http://mobile.f-secure.com/disinfection 
 
Les mer om mobilvirus på PTs nettsted www.nettvett.no.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen