Unngå mobilfarene!

Unngå mobilfarene!

Så skjedde det igjen – en mobiltelefon ble overopphetet under lading. Varmeutviklingen medførte skader på et møbel og mobileieren stoler på at produsenten ordner opp.

Om produsenten virkelig dekker skadene den ødelagte mobiltelefonen har medført er foreløpig uklart. Skulle det vise seg at overopphetingen skyldes en produksjonsfeil ser vi ikke bort fra at det kan ende med en kompensasjon for skadene mobiltelefonen har medført.

Men vi ville heller ikke bli forundret om en mobilprodusent en dag sa nei til å dekke annet enn skadene på selve mobiltelefonen. En mobiltelefon er en elektrisk artikkel og skal behandles deretter. Det betyr at du må ta høyde for at slike ting kan skje, og at du derfor oppbevarer mobiltelefonen din på en forsvarlig måte, særlig under- og umiddelbart etter en opplading.

Overoppheting er imidlertid bare et risikomoment ved mobiltelefonen. Det finnes en rekke andre som du også bør være klar over.

Stråling
Ingen påviselig helseskade ved bruk av mobiltelefon, men usikkerhet knyttet til langtidsvirkninger. Mange velger å være føre var, og myndighetene anbefaler å begrense barns mobilsamtaler.

Mobbing
Mobbing kan forekomme i mange varianter – fra rene mobbemeldinger via SMS til uønsket spredning av bildemateriale mellom mobiltelefoner og til Internett. Blir du mobbet av noen du vet hvem er kan du ta det opp med lærer, arbeidsgiver, tillitsvalgt eller andre som kan bistå deg. Blir du mobbet eller truet av ukjente er det en politisak. 

Legg ikke ut bilder på Internett uten å være sikker på at det er greit for alle som er med på bildene. Legg aldri ut nakenbilder eller bilder som kan virke unødig provoserende.

Tap av fortrolig informasjon
Mobiltelefonen er en databank. Tap av mobiltelefonen kan medføre at sensitive data som brukernavn og passord kommer på avveie. I tillegg vil tap av mobiltelefon kunne gi fremmede tilgang til e-post, bilder og andre dokumenter som er lagret på mobiltelefonen. Begrens antallet sensitive dokumenter til et minimum og bruk telefonlås i tillegg til SIM-kode. Krypter særlig sensitiv informasjon, dersom du har en mobiltelefon som tillater dette.

Tap av oppmerksomhet
Bruk av mobiltelefon nedsetter oppmerksomheten. Bruk av håndholdt mobiltelefon i bil er ikke tillatt. Forbudet blir i liten grad respektert. Annen bruk av mobilen kan også stjele konsentrasjonen, selv om den ikke er direkte lovstridig. Eksempelvis vil du være mindre oppmerksom som fotgjenger når du skriver SMS. Du vil også være mindre oppmerksom på eventuelle farer dersom du bruker mobiltelefonen som mp3-spiller i et alpinanlegg. Unngå å bli oppslukt av mobiltelefonen eller å stenge omgivelseslyder ute dersom du er i en situasjon som krever oppmerksomhet.

Barneran
Mobiltelefonen er en lett omsettelig verdigjenstand. Flashing av trendy mobiltelefoner øker risikoen for å bli ranet. Barn og unge er særlig utsatt. Unngå å gi dyre mobiltelefoner til barn. Forsøk ikke å hindre en fysisk overlegen raner i å stjele mobiltelefonen din. Det skal svært lite til før skadene av en fysisk konfrontasjon blir større enn skadene av en tapt mobiltelefon. Sørg for å få SIM-kortet sperret og rapporter tapet til politiet.

Brann
Mobiltelefonen er et elektrisk apparat. Feil på batterier eller ladeutstyr kan medføre overoppheting og i verste fall føre til brann. Vær oppmerksom på hvor mobiltelefonen ligger når den lades. Underlaget må tåle en eventuell overoppheting. Bruk originale batterier og ladere. Opplever du at mobiltelefonen din blir glohet, så bytt batteriet umiddelbart. Husk at det er normalt med en viss varmeutvikling under lading.

Økonomisk tap
Uvettig bruk av mobiltelefonen kan medføre at brukeren setter seg selv i en gjeldssituasjon. Unngå bruk av nummerserier som begynner på 820. Ring ikke tilbake til ukjente numre. Svar ikke på lokketilbud via SMS. La barn bruke forhåndsbetalte abonnement eller kontantkort. Husk at kontantkort som regel er dyrt å bruke. Steng av for innkommende MMS i utlandet. Bruk ikke datatjenester i utlandet uten å ha forsikret deg om hva det vil koste.

Phishing
Svindlere kan forsøke å stjele din personlige informasjon gjennom lokketilbud på SMS, MMS eller e-post som krever at du utleverer den type data svindlerne etterspør. Oppgi aldri passord eller PIN-koder til andre, heller ikke til din teleoperatør eller til personer som utgir seg for å være fra politiet.

Mobilvirus
Virus kan gjøre mobiltelefonen din ubrukelig, data kan gå tapt, eller det kan åpne for ulike typer misbruk. Skru av Bluetooth når du ikke trenger å ha forbindelsen åpen. Åpne aldri filer fra ukjente. Har du en smartmobil kan du installere antivirus. Er telefonen di smittet, så slå den av og søk hjelp. Du finner tips om hvordan du kan fjerne virus på hjemmesidene til sikkerhetsselskapene.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen