Universitetsservere kompromittert i ett år

Alternativ tekst mangler

Universitetet ble 21. april kontaktet av FBI, som kunne fortelle at de hadde oppdaget at en av deres servere hadde vært offer for et innbrudd. På serveren var det lagret det e-poster, patentsøknader og noen personnummer. 24. april oppdaget universitetet selv at en annen server var angrepet. Her var det lagret personnummer for både nåværende og tidligere studenter ved universitetet. Hackere kan ha fått tilgang til 137 000 personnummer fra dette innbruddet. Senere ble det også oppdaget at en tredje server hadde blitt angrepet, og her lå det lagret personlig og medisinsk informasjon for 60 000 studenter og ansatte.

I et intervju med CNet avslører Bill Sams, informasjonssjef ved universitetet, at den ene av serverene har vært kontrollert av hackere i over ett år. Sikkerhetsanalytikere er overrasket over at et innbrudd kan forbli uoppdaget så lenge.

- Dette er utrolig. Jeg har aldri hørt om slike forsinkelser. Hvorfor skulle det ta et år å oppdage dette? Det gir ingen mening, sa Avivah Litan, sikkerhetsanalytiker for Gartner i en uttalelse til CNet. Litan reagerte også på at et universitet ikke oppdaget dette spesielt siden mange store universiteter har vært utsatt for lignende angrep over det siste året, men de fleste har blitt oppdaget ganske raskt.

Litan anslår at en tredjedel av alle datalekkasjer skjer på universiteter. Hackere angriper universiteter av tre grunner; de har personnummer og annen informasjon om studentene, de tar ikke sikkerhet alvorlig nok, og fordi universiteter er basert på å holde informasjon flytende.

Det er bare litt over 3 år siden at Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim opplevde et datainnbrudd. Da måtte alle ansatte og studenter bytte passord, selv om universitetet var relativt sikre på at ingen hadde fått tilgang til sensitiv informasjon.

(Kilde: CNet News.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen