United 93

Fire fly ble kapret 11. september. Tre av disse flyene nådde målene sine. "United 93" er historien om hva som hendte i det fjerde flyet. Filmen starter med fire arabisk utseende menn i bønn og forberedelser på et hotellrom; dette er kaprerne. Deretter tas vi med ut til flyplassen hvor vi får være med på forberedelsene til avgangen med hverdagslige samtaler mellom piloter, flygeledere og kabinpersonalet. Tanking av fly, sikkerhetskontroll, passasjerenes mobilsamtaler og kaprernes nervøsitet før ombordstigningen virker vondt på oss seere som vet at ingen av dem overlever dagen.

Alternativ tekst mangler
Gjennom sikkerhetskontrollen.

Vi følger så flyturen fra New Jersey som skulle ende opp i San Francisco. Hendelsen blir også fulgt fra diverse kontrolltårn.

Nøktern og sterkt

"United 93" er et glimrende eksempel på at man ikke trenger å overdrive ved å bruke spekulative virkemidler for å formidle alvoret i en tragedie. Det holder med en nøktern, nedstrippa versjon. Budskapet blir faktisk mye sterkere og virker mer ekte på den måten.

Handlingen bygger på rapporten fra den offentlig oppnevnte 11. september-kommisjonen og samtaler med ofrenes pårørende, flygeledere og annet mannskap på vakt den historiske dagen. Filmskaperne hadde også utskrifter av samtaler som passasjer og kabinpersonale hadde med omverdenen, og kommunikasjonen mellom fly og kontrolltårn under kapringen.

Filmen er laget med stor respekt for de etterlatte, som vi også kan se dokumentert i ekstramaterialet. De fremtrer som troverdige hverdagshelter som må ta et umulig valg i en ekstrem situasjon. Kaprerne fremstilles også veldig nøkternt, som mennesker og ikke som demoner, noe som er med på å gjøre alt mer skremmende. Deres brutale handlinger, overbevisninger og følelser kommer uhyggelig nært.

Dokumentarisk preg

Regissøren Paul Greengrass har tidligere laget en rekke sterke dokumentarfilmer, og er mest kjent for "Bloody Sunday" om borgerrettsmarsjen i Nord-Irland som endte i et blodbad. Hans dokumentariske fingeravtrykk kan føles også i "United 93" og er med på å gi filmen et skremmende autentisk preg.

Dramatikk i kontrolltårnet
Dramatikk i kontrolltårnet.

Handlingen foregår i sanntid, og dette sammen med bruken av håndholdt kamera og en blanding av kjente og ukjente skuespillere er med på å skape det nesten dokumentariske preget filmen har. At enkelte av flygelederne og bakkemannskapene spiller seg selv bidrar også til dette.

Vi blir gitt et ubehagelig innblikk i den dårlige kommunikasjonen og mangelen på rutiner som preget katastrofen. Dette legges også nøkternt frem, bygget på fakta og uten at skyld plasseres. Filmen er ikke politisk og tar ikke parti, det lar den klokelig være opp til publikum.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen