Unge dropper linjen

Tre av ti nordmenn vurderer å kutte fastlinjen til fordel for mobiltelefonen, viser en undersøkelse gjort av NetCom. Utifra dette er det flest unge og single som vurderer å gå over til en trådløs tilværelse, og forskjellen mellom generasjonene er store. Folk over 40 har større tillitt til fasttelefonen enn de i alderen 20-30 år.

- De unge er vant til å bruke mobil, og har færre følelsesmessige bindinger
til fasttelefonen. Når mennesker i denne aldersgruppen oppdager at de ikke behøver et produkt, er de mindre sentimentale og kvitter seg med det. Eldre er gjerne mer konservative, og terskelen for endringer er ofte høyere, sier Lars Terje Pedersen, markedssjef for privatmarked i NetCom.

Mens den eldre generasjonen holder fast ved fasttelefonen av personlige grunner, svarer de fleste unge at pris er viktigste årsak til at de velger bort fasttelefonen. Dette kommer ikke som noen overraskelse. Post og Teletilsynet gikk ut og sa i fjor, at en tredel av befolkningen her til lands vil kunne spare penger på kun å benytte mobil fremfor fasttelefon.

Hos enkelte kan dette dreie seg om store summer. Skrekkeksempler på folk som har fått regninger med 700 kroner i abonnementsavgift og kun et titalls kroner i forbruk finnes i flertall, og for svært mange er det kun et tidsspørsmål før fasttelefonen erstattes helt av mobiltelefonen.

Pedersen er imidlertid svært overrasket med tallene. - Jeg trodde
helt ærlig at irrasjonelle argumenter som trygghetsfølelse skulle havne
høyere oppe. At pris er viktigst for såpass mange, tror jeg betyr at
fasttelefoni i Norge går særdeles utrygge tider i møte, sier han.

Men til tross for synkende antall fastlinjeabonenter er det fortsatt mange grunner for å beholde selve linjen ut til verden. Mange mennesker i Norge benytter i dag ADSL som internettilkobling. Denne teknologien krever at man har fastlinje ut av huset, og det er derfor klart at mange ikke kan kutte linjen på en tid.

Men når alt kommer til alt vil vi spå at dette er en uungåelig utviklig. Det er ingen tvil om at muligheten for å være mobil og allikevel være tilgjengelig er en frihet mange ser på som viktig, og mobiltelefonen er i dette tilfellet å foretrekke fremfor en fasttelefon om prisen er tilnærmet lik.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen