Sitter du slik ofte er det godt mulig du er bedre i engelsk enn gjennomsnittet.
Teknofil
Sitter du slik ofte er det godt mulig du er bedre i engelsk enn gjennomsnittet. (Bilde: Shutterstock 123046390)

– Dataspillere blir flinkere i engelsk

Forskerne bak den nye studien vil derimot ikke bruke spill i undervisningen.

Spiller du mye dataspill? Da er det en god sjanse for at du er flinkere i engelsk enn gjennomsnittet. I hvert fall om vi skal tro en ny studie utført av Universitetet i Göteborg og Universitetet i Karlstad. Unge dataspillere kommer nemlig mye bedre ut i engelsktester på skolen enn gjennomsnittet.

– Kommer i kontakt med språket

Studien ble først fanget opp av forskning.no, og bekrefter ifølge nettstedet det mange lærere lenge har ment å kunne se: At elever som spiller dataspill i snitt har langt bedre engelskkunnskaper enn de som ikke spiller..

Ifølge Liss Kerstin Sylvén, forsker ved Universitetet i Göteborg, er det viktig for utviklingen av språkkunnskapene «...at ungdommer kommer i kontakt med språket også utenom skoletiden...». For å undersøke i hvilken grad dette skjedde, spurte forskerne 75 barn i fjerde klasse om å føre en språkdagbok. I den skulle de notere ned hver gang de møtte engelsk på fritiden.

Ifølge Sylvén var det unike med nettopp denne undersøkelsen at de i tillegg til å dele ut dagbøkene testet barna med to forskjellige tester, samt at de nå benyttet en yngre aldersgruppe enn de hadde gjort tidligere.

Rollespill ga best resultat

Den ene testen gikk på ordforråd, mens den andre var en standard nasjonalprøve. Etter at dagbøkene var ført ferdig og testene innlevert ble elevene delt opp i tre grupper: de som ikke spilte, de som spilte fra én til fem timer hver dag og de som spilte i mer enn 5 timer hver dag.

Spill som for eksempel World of Warcraft (avbildet) kan faktisk hjelpe barna på skolen – i anseelige mengder.
Spill som for eksempel World of Warcraft (avbildet) kan faktisk hjelpe barna på skolen – i anseelige mengder.

Resultatene viste at det finnes en direkte sammenheng mellom hvor mange timer de unge brukte på dataspill og hvor flinke de var i engelsk.

Men studien avslørte også klare kjønnsforskjeller. Mens jentene spilte i gjennomsnitt 5,1 timer hver uke, lå guttene på det omtrent dobbelte. Dessuten viste studien at man lærte mest engelsk av rollespill, og mange av barna hadde nevnt World of Warcraft i dagboken sin. Jentene spilte på sin side mer sosiale spill, som Sims.

Ettersom det var guttene som spilte mest rollespill, skåret generelt sett guttene bedre enn jentene på alle testene i studien.

Forskerne anbefaler imidlertid ikke lærere å integrere spilling i læringen:

– For barna er det spillet som er viktigst. Det er spillet som gir motivasjon for språklæringen – ikke ønsket om å forbedre engelsken. Derfor tror jeg ikke det vil ha den samme effekten om lærerne tar inn dataspillene som et aktivt virkemiddel i undervisningssammenheng, sier forskeren Sylvén til Forskning.no.

Anti-mobbespillet SumoBoy fikk ikke støtten det trengte:
Nytt PC-spill ville hjelpe mobbeofre »

(Kilde: Forskning.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen