Anmeldelse
Michael Cera, Portia Doubleday og Zach Galifianakis i Youth in Revolt.

Ungdomsopprør i høygir

Nick Twisp har du ved første øyekast møtt hundrevis av ganger før – på film. Han er 16 år, upopulær på skolen, hengslete, nerdete og kjapp i replikken. Han vil finne kjærligheten, eller rettere sagt – han vil at jenter i det hele tatt skal legge merke til ham. Buhu. Før fortellingen drukner i slike latterlige klisjeer møter Nick jenta i sitt liv, Sheeni. Og det er her Nick plutselig ikke lenger er den du har sett utallige ganger allerede – Sheeni vil ha en badboy og Nick finner opp sitt alter-ego François, en smule gal smukkas som går over stokk og stein for å få det som han vil. Fordi det skal jo være så vanskelig å få jenta på film, og Youth in Revolt er intet unntak.

Youth in Revolt er en herlig forfriskende film med et skuespillerensemble som kan matche det meste – Michael Cera (Juno), Portia Doubleday, Zach Galifianakis (The Hangover), Justin Long (Die Hard 4.0), Steve Buscemi (Reservoir Dogs) og Ray Liotta (Goodfellas). Filmen er basert på boka med samme navn fra 1993 av forfatteren C. D. Payne. Youth in Revolt ble regissert av TV-regissøren Miguel Arteta og gjorde det godt blant kritikere og temmelig greit blant publikum.

Ny innpakning

Denne filmen har omtrent verdens eldste historieoppskrift – boy meets girl, boy wants girl, boy gets girl. Youth in Revolt er altså grunnleggende sett en komisk romanse, men det er ingenting i veien med å ha velkjente formler så lenge utførelsen enten er fantastisk eller original. Youth in Revolt har litt av begge deler – som Hollywood-film skulle det nesten bare mangle på å være en skikkelig solid kvalitativ produksjon i alle ledd, men filmen scorer mest på sine mer sprelske påfunn.

Nick vil ha Sheeni, men det dukker stadig vekk nye hindre opp i veien. For å imøtekomme disse finner han på François, en arrogant og røykende pornobart med forkjærlighet for frekkheter og ødeleggelse. Og det er gjennom de mange sprø påfunnene Nick gjør i François' skikkelse at fortellingen blir satt ut i mange morsomme, spennende og overraskende retninger. En rekke halvgale biroller hjelper selvsagt også på – hvor Sheenis soppelskende bror må sies å være en av de mer muntre tilskuddene.

Sjarmerende hovedroller

Dualismen mellom Nick og François gjør Nick som en helhetlig rollefigur langt mer spennende enn sitt trauste jeg, og skaper også mer dynamikk og uforutsigbarhet. Vi liker selvsagt den karismatiske og litt keitete Michael Cera og dermed også Nick, og får på denne måten sympati med karakteren til tross for de mange tvilsomme avgjørelsene han foretar i løpet av filmens gang.

I tillegg til den interne konflikten i Nick får vi også det spennende og livlige forholdet mellom han og Sheeni. Sheeni er langt fra et gjesp og setter faktisk i gang hele eventyret ved å kreve at Nick må være bad. Sheeni i Portia Doubledays (morsomt navn) skikkelse er også elskverdig, med så mye sjarm og intelligens at vi kan leve oss inn i Nicks situasjon og forstå litt bedre de valg han tar (han vil virkelig ha henne!).

På mange måter består ikke fortellingen i filmen av noe annet enn en rekke helsprø situasjoner som inngår i et ledd hvor Nick prøver å komme nærmere Sheeni på en eller annen måte. Noen ganger får han belønning, andre ganger ikke. Denne oppskriften fungerer fordi det som skjer er litt uforutsigbart og veldig morsomt, spesielt scenene med en svært oppgitt Steve Buscemi.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Youth in Revolt er en veldig god film fordi den er både morsom og underholdende uten å miste respekt for verken seg selv eller sine seere. Filmen føltes mye lengre enn 1,5 timer, men ikke på en negativ måte – universet vi blir presentert er så rikt på sprø hendelser og fargerike rollefigurer at man føler som om man har opplevd mye mer. Og dette er bra i en romantisk komedie som filmen egentlig er til syvende og sist.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen