Ungdoms-paparazzier overalt

Dette fremgår av en rapport som i dag ble frigjort av Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved universitetet i Trondheim.

De yngste er verst

I samkjørte spørreundersøkelser gjennomført i Stavanger og Oslo, har 486 ungdommer i aldersspennet ”under 16” til ”over 24” blitt spurt ut om sine mobilvaner.

Konklusjonen er at det er de yngste som snikfotograferer mest. Paparazziaktiviteten avtar med økende alder, og i aldersgruppen over 24 er antallet snikfotografer bare halvparten av det vi finner hos fjortisene.

Fjortisene tar oftest bilder
Blant ungdommene under 16 år svarer nesten en fjerdedel at de ofte tar bilder av andre uten at disse vet det. I tillegg er det 43 prosent som gjør det en sjelden gang, slik at det totalt sett er 66 prosent av fjortisene som tar bilder uten motivenes medvitende.

I de øvrige aldersgruppene svarer deltakerne slik:

* 16-17 år: 60 prosent paparazzier (22 prosent ofte, 38 prosent sjelden).
* 18-19 år: 65 prosent paparazzier (16 og 49 prosent).
* 20-23 år: 42 prosent paparazzier (6 og 36 prosent).
* 24 år og eldre: 26 prosent paparazzier (6 og 26 prosent).

Guttene er verst

Undersøkelsen avslører at guttene er hakket verre enn jentene. Mens vi finner 52 prosent snikfotografer blant jentene, er tallet 58 prosent hos gutta.

– En forklaring på de høye tallene kan være at etikken knyttet til bruken av mobilkameraet ikke har holdt tritt med den teknologiske utviklingen, sier ansvarlig for rapporten, førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU.

Mobilen er med andre ord alltid med oss, og de aller fleste unge har avanserte mobiltelefoner med innebygd kamera. Dermed er det duket for spontan fotografering, gjerne kamuflert som annen mobilaktivitet som SMS-tasting eller spilling.

– Bildene kan dessuten skyldes ubetenksomhet, som når man uten å reflektere over det tar et bilde av noen man synes ser OK ut, eller av nære venner og kjæresten. De færreste vil be om lov til å fotografere i slike tilfeller, konstaterer Skog.

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen