Under panseret på OpenPower (del 1)


IBM OpenPower 720 - rackmount og deskside

Introduksjon

Ved forrige årsskifte (2004/2005) annonserte IBM en splitter ny serverplattform bygget for Linux. OpenPower er på mange måter en serie som passer både for små og store bedrifter fordi den ser ut til å være svært fleksibel - også med tanke på pris.

OpenPower-serien er et resultat av det stadig økende fokuset på åpne standarder og Linux. IBMs filosofi med OpenPower er at man skal få tilgang på en "enterprise-type" plattform til "entry-level" pris, eller på godt norsk: en server av høy kvalitet til noenlunde lav inngangspris.

I skrivende stund finnes det bare to servere som tilhører denne serien - 710 og 720 - men det er ingen umulighet at det vil komme flere i løpet av rimelig kort tid.

Denne artikkelen vil utgangspunkt i OpenPower 720, som foreløpig representerer toppmodellen i denne serien.

Teknisk overblikk

Teknisk sett kan denne serverplattformen sammenlignes med IBM pSeries, men prisen er relativt mye lavere. Rent teknisk er det imidlertid få grunner til å velge det ene fremfor det andre.

Det er viktig å få med seg at OpenPower benytter Power5-arkitekturen der man har støtte for flere kjerner pr. CPU - foreløpig doble kjerner pr. sokkel. Siden dette ikke er x86 må man også være oppmerksom på at man vil trenge spesiell programvare dersom applikasjonen validerer mot dypere lag enn operativsystemet.

OpenPower-serien har stort sett samme komponenter som en vanlig x86-server på Intel/AMD-plattform, men inneholder en del finesser som noen ganger gjør den bedre egnet til virksomhetskritiske tjenester.

  • 1,50 eller 1,65 GHz dobbelkjerneprosessor (fås også med kun 1 kjerne aktivert)
  • Ett prosessorkort støtter åtte minnespor (720 støtter to slike kort)
  • Plass til åtte SCSI-disker i hotswap-konfigurasjon - fire disker pr. back-plane
  • 5x 64-bit PCI-X spor
  • Dual Gigabit Ethernet
  • USB, seriell, SPCN og RIO-2 tilkopling
  • Støtte for to HMC-er (Hardware Management Console)

Maskinen leveres enten i 4U rack-montérbart kabinett eller et standard tower dersom man har mulighet for hylleplassering. Vektspesifikasjonen er satt fra 40- til 60 kg.


Dataflytdiagram for OpenPower 720

Pr. dags dato leveres 720-serien med maksimalt 1,1 TB intern lagringsplass i form av 146,8 GB SCSI-disker. Dette vil trolig dobles i løpet av kort tid ettersom 300 GB-disker blir tilgjengelig. 36,4- og 73,4 GB-versjonene kan leveres som 15 000 rpm, mens den største disk-konfigurasjonen kun gir 10 000 rpm.

Dersom 1,1 TB ikke er tilstrekkelig kan man kople til eksterne disk-kabinetter over SCSI eller Fibre Channel for utvidet lagringskapasitet.

Dersom man tar en kikk inne i kabinettet kan kanskje prosessorkortene vekke stor oppmerksomhet dersom man er vant til standard Intel-servere. Hvert av disse kortene er 2-veis og har en integrert minnekontroller som gjør at grunnlaget for stor, intern busshastighet er enda større. 2 prosessorkjerner deler en felles L2-cache på 1,9 MB. Prosessorkortet inneholder også en ekstern L3-cache på hele 36 MB.

Prinsippet med integrert minnekontroller direkte på prosessoren kan gjerne sammenlignes med AMD Opteron - noe som ga selskapets 64-bits plattform et stort fortrinn fremfor Xeon. Intel forventes å adoptere lignende teknikk i løpet av 2006/2007 med Itanium/Xeon.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen