UMTS tar ledertrøyen

Både analytikere og kritikere spår at 2006 vil bli det året da 3G for alvor gjør sin inntreden i mobiltelefonene, og kampen mellom de forskjellige 3G-standardene tilspisses.

Til nå har CDMA2000-standarden vært den med flest brukere i verden. Denne brukes blant annet i amerikanske 3G-nett . I Japan har også CDMA2000 vært dominerende, med CDMA-operatøren KDDI som landets største 3G-operatør.

I følge Teleavisen er situasjonen imidlertid i ferd med å snu seg. Nettstedet skriver i dag at WCDMA, som er den standarden vårt UMTS-nett er basert på, haler innpå CDMA2000 og vel så det. WCDMA kommer faktisk til å passere CDMA2000 i januar når det gjelder brukertall på verdensbasis. Det er japanske NTT DoCoMo som står for den største økningen i WCDMA-brukere, og operatøren nærmer seg 21 millioner 3G-brukere.

Ferske tall fra Global Mobile Suppliers Association viser at det ble solgt til sammen 272 forskjellige mobiltelefoner og PC-kort med støtte for UMTS-standarden i løpet av 2005. Dette er en økning på 150 prosent fra 2004. I følge Teleocm Asia har 14 av disse mobiltelefonene og PC-kortene også støtte for HSDPA, eller super-3G, som det også kalles.

(Kilder: Teleavisen, Telecom Asia, IQ online, Telecoms.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen