Ultrazoom med automatisk panorama

Annonsør­innhold
Les hele saken »
20x zoom og godt objektiv.
20x zoom og godt objektiv.

Produsentene blir flinkere og flinkere til å finne måter å utnytte kameraenes hastighet og regnekraft på. Det siste er Sony Cyber-shot DSC-HX1, som har en CMOS-brikke som gjør det i stand til å ta 10 bilder i sekundet i serie. Dersom du panorerer kameraet mens disse bildene blir tatt, kan kameraet automatisk sette det sammen til ett bilde med oppløsning på inntil 7152 x 1080 piksler.

Nå lurer vi selvfølgelig litt på hva vi skal bruke et bilde i dette formatet til. Du skal ha en rimelig spesiell skjermkonfigurasjon for å kunne vise en slik oppløsning, og skal du skrive det ut i høy kvalitet, vil du maks får en utskrift på 70x10cm. Litt vanskelig å ha i fotoalbum og litt smalt til å ha på veggen. Men det finnes jo andre formater også, der du ofrer litt bredde til fordel for mer høyde, for eksempel 4912 x 1920 som står for oss som langt mer brukbart.

Du tar panoramabilder ved å velge det som funksjon, og så panorerer du kameraet mens bildene tas. Det forutsetter nok at du ikke beveger kameraet alt for fort, og at det er godt med lys, så du ikke får bevegelsesuskarphet.

Du kan ta panoramabilder i én sveip.
Du kan ta panoramabilder i én sveip.

Kameraet har 9 megapiksler på en sensor som er på 1/2,4 tomme. Det har 20x zoom, tilsvarende 28-560mm som er et bra område, synes vi. Panoramamulighetene gjør at videre vinkler ikke alltid er så nødvendig. Objektivet er merket med G, noe som skal indikere høy kvalitet. Dette er det første kompaktkameraet fra Sony som har slik objektiv. De har tidligere vært forbeholdt speilreflekskameraer. Lysstyrken er f/2.8-5.2 som er helt ordinært på denne typen kameraer.

Utover dette er det puttet inn masse intelligent automatikk, som gjør det lettere å ta gode bilder uten å ha store forkunnskaper. Men HX1 har også fullt sett med manuelle funksjoner.

Vi kjenner ikke til hva kameraet vil koste i Norge, men i USA får det en veiledende pris på $500, og blir tilgjengelig i april.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen