UltraSparc V er ikke død

Forrige uke var ingen spesielt god uke for Sun Microsystems. I tillegg til at man ser seg nødt til å si opp 3300 ansatte, ble det klart at både UltraSparc V og "Gemini" prosessoren vil bli lagt på is inntil videre. Det har vært en stor ryktemølle rundt UltraSparc-arkitekturen generelt - spesielt siden Sun tok AMD Opteron inn i varmen. Det er ikke så lenge siden UltraSparc IV ble lansert og man planlegger en oppfølger i form av UltraSparc IV+. Sistenevnte vil bli utviklet på 0,09-mikrons produksjonsteknikk og trolig bli lansert rundt årsskiftet eller neste år.

Enkelte tror nok at UltraSparc ikke har noen fremtid, men Sun har jobbet hardt for å bevise det motsatte. Slik sett var derfor forrige ukes nyheter lite gunstig for selskapet. David Yen i Sun har etter dette forsikret industrien om at man ikke kommer til å nedprioritere eller stoppe utviklingen av UltraSparc-arkitekturen på noen som helst måte.

"With the UltraSparc V announcement, there was a misleading perception we are killing future generations of Sparc. Instead, we are not canceling future generations of Sparc, we are adjusting direction to be better served with a new breed of processors and corresponding platforms", sitat David Yen.

Nå blir også sagt at UltraSparc V ikke nødvendigvis har blitt gravlagt, men vil skifte form - dvs. bli implementert med en annen kjerne enn det man først planla. Det er foreløpig ikke bekreftet at dette vil skje, men ifølge Yen pågår det en intern diskusjon som tar for seg hvorvidt man skal droppe dette versjonsnummeret eller ikke.

En mulig erstatter for dagens UltraSparc V, kan være "Niagara". Denne brikken har langt bedre tekniske spesifikasjoner og "V" vil kanskje derfor ikke nødvendigvis gi et godt bilde av ytelsesforskjellen sammenlignet med "IV" og "IV+". Det har blitt ryktet tidligere at "Niagara" serien ikke vil bli introdusert før 2006. Yen bekreftet også at "Niagara" kunne være en mulig kandidat til å videreføre UltraSparc V.

Det sies at Sun er på utkikk etter en ny produksjonspartner og en mulig kandidat kan være Fujitsu, som også lager sine egne Sparc-prosessorer. Selskapet har fra før gode bånd med Texas Instruments, som også skal produsere UltraSparc IV+ på 0,09-mikron.

 

(Kilder: Cnet, eWeek, Sun Microsystems, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen