UltraSparc IV+ på 2 GHz+

UltraSparc møter motstand fra flere hold i disse tider, både fra x86-64 og IBM Power. Sun har riktignok egne Opteron-servere i bakhånd i tilfelle noe skulle gå galt med UltraSparc. I tillegg var det nok også et krav fra selskapets kunder om å levere x86-servere.

Tidligere i år ble det kjent at UltraSparc V foreløpig blir lagt på is, men IV+ er fortsatt høyaktuell for lansering i midten av 2005. På samme måte som UltraSparc IV vil også IV+ ha dobbelkjerne. Den første versjonen rapporteres å bli klokket på 1,8 GHz, mens senere versjoner vil kjøre på 2 GHz eller høyere.

En vesentlig forskjell fra dagens arkitektur er at IV+ vil bli utviklet med 90 nm produksjonsteknikk. Prosessoren vil ha 2 MB "on-chip" cache, totalt 32 MB. Videre vil den ha bedre "prefetch"-funksjon og åtte veier for å overføre slike instruksjoner til prosessoren. Sammen med den nye "prefetch"-teknikken vil det også bli inkludert avansert feilkorreksjon.

Dagens UltraSparc III og IV-systemer som bruker Uniboard-hovedkort vil kunne oppgraderes direkte med UltraSparc IV+.

Detaljene rundt "Panther"-prosessoren er foreløpig meget sparsomme. Det sies at prosessoren vil bli basert på en helt ny type teknologi som skal gi raskere cache og høyere klokkefrekvens - i praksis doble ytelsen sammenlignet med dagens systemer.

Sparc-brikker som "Niagara" og "The Rock" er fortsatt på veikartet. Disse forventes å bli lansert i 2006 og 2008.

(Kilder: Cnet, Sun)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen