SAMLETEST: Ultraportable datamaskiner

Samletest Ultraportable datamaskiner

(Bilde: Shutterstock/ dotshock)

Dette er de beste ultraportable PC-ene

Redaksjonen har samlet sine stalltips.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er stor forskjell på bærbare og bærbare. Det vet alle som har trasket rundt i timesvis med en 15-tommer på tre kilogram i skulderveska, betalt overvekt på flyplassen, eller fått sinte blikk fra sidemannen på toget idet halvparten av maskinen din ble liggende i hans fang. 

I løpet av de siste årene har heldigvis et helt nytt segment kommet til i bærbarverdenen, såkalte ultraportable datamaskiner. Disse kom som en konsekvens av at de små minibærbare som formelig invaderte markedet mot slutten av Windows XP- og Vista-æraen ble større og fikk mer voksne komponenter, samtidig som vi vinket farvell til det store DVD-drevet og den trege og utsatte snurredisken. 

De ultraportable maskinene har en størrelse som gjør de komfortable å jobbe på, samtidig som de har beholdt mye av de minibærbares portabilitet. Maskinene i det nye segmentet er dermed lette, tynne, solide og ikke minst mer enn kraftige nok til normalt arbeid, noe de som støtt og stadig frakter den digitale sekretæren med seg vet å sette pris på.

Tre faktorer

Vi mener det hovedsaklig er tre faktorer som spiller inn når du skal velge en skikkelig bærbar datamskin:

Størrelse: En bærbar PC som er liten og lett, uten å bli så liten at den er vanskelig å bruke, er alfa og omega. Vi er veldig glade for at 13-tommere er blitt en godt etablert størrelse i PC-markedet, og det samme er mellomstørrelsen 14-tommer i ferd med å bli. 

Batteritid: Ideelt sett skulle vi gjerne hatt batteritid nok for en hel dag med morsomme utfordringer, men slike maskiner finnes det ikke mange av. Velger du maskin med omhu er det likevel fullt mulig å kjøpe en PC med god batteritid til en fornuftig pris, spesielt nå som produsentene for lengst har fått på plass Intels strømsparende Haswell-prosessor i sine bærbare.

Kvalitet: Det er kjedelig å jobbe med en bærbar maskin som har et dårlig tastatur, eller plastkropp som det gynger i bare du berører den. Det kan være en god investering å legge litt ekstra penger i kvaliteten, slik at du kan jobbe mer effektivt, på en maskin som tåler å brukes. Du skal tross alt stirre inn i denne maskinen flere timer hver eneste dag, og bedre ytelse får du også.

I denne anbefalingen har vi derfor konsentrert oss om bærbare i 13-tommer-sjiktet, som vi mener gir deg en fin balanse mellom størrelse, styrke og batteritid – i tillegg til at skjermene på disse er store nok til at de er behagelige å jobbe med gjennom dagen.

Budsjett – under 6000 kroner

Det er faktisk få oppgaver som krever virkelig kraftige datamaskiner, og for de som kjører tunge beregninger kan kanskje anbefalingene våre for bærbare maskiner til hjemmet eller spillbærbare passe bedre. Med budsjett på under 6000 kroner må du klare deg med en lavoppløst skjerm og forrige generasjons Intel-prosessorer, Ivy-Bridge, men vårt viktigste kriterium –nemlig lynrask SSD-lagring og god portabilitet – har samtlige maskiner. Her er vårt tips:

Samsung Ativ Book 9 Lite

Ativ Book 9 Lite.
Ativ Book 9 Lite.Foto: Samsung

En av Samsungs bærbare er den eneste vi ønsker å hente frem i vår budsjettkategori denne gangen. Til gjengjeld stiller selskapet opp med den stilige AtivBook 9 Lite. Denne er drevet av en AMD A-serie prosessor og integrert grafikk fra samme selskap.

Mens fire gigabyte minne skulle holde for de fleste, er det den 128 gigabyte store SSD-en som er rosinen i pølsa på Ativ Booken.

Dette er den rimeligste ultraportable datamaskinen i klassen med en fullverdig SSD du kan få tak i, noe som i mange tilfeller kan veie opp for den labre skjermoppløsningen på 1366 x 768 piksler.

Et trådløst 802.11n-nettverkskort får plass i en stilig hvit innpakning som måler 1,7 høydecentimeter og som til sammen veier 1,4 kilogram.

Dette er kanskje ikke den sprekeste kombinasjonen du får, men helheten er likevel ganske god. En stor pekeplate er nyttig, og det bakbelyste tastaturet er ikke dumt om du er av typen som pleier å gå til sengs med maskinen din.

Batteritiden oppgis til hele 8 timer, noe vi ville tatt med en liten klype salt, men dette er uten tvil likevel en god kandidat om du ser etter en maskin som kan følge deg store deler av dagen. 

Finn beste pris for Samsung Ativbook 9 i Prisguide »

På neste side har vi de beste lettvekterne i mellom- og toppklassen »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen