Ultralyd skal gi bedre plass på harddisken

Ultralyd skal gi bedre plass på harddisken

Ny teknologi skal kunne øke kapasiteten for HDD og SSD.

Forskere ved Oregon State University i USA skal ha funnet en måte å lagre mer data på mindre plass. Teknologien kalles acoustic-assisted magnetic recording, og går ut på å bruke lydbølger i samband med vanlig magnetisk lagringsteknologi.

Varme kan brukes til å midlertidig utvide deler av det magnetiske materialet, noe som gir en større overflate data kan skrives på. Problemet er at oppvarmingen gjerne sprer seg til et større område enn akkurat der det er ønsket. Det er dessuten en relativt komplisert teknologi som involverer optikk, elektronikk og magnetisme.

Strekker med lydbølger

Det forskerne nå har funnet ut, er at ultralyd rettet mot et bestemt punkt på disken kan gjøre den samme biffen som oppvarming. Lydbølgene lager nok elastisitet i det magnetiske materialet til at det kan bøye seg eller strekkes i det øyeblikket data skal lagres der. Straks lydbølgene forsvinner, går materialet tilbake til sin opprinnelige form.

I teorien skal det også være mulig å lage SSD-er med den samme teknologien, mener forskerne.

– Denne teknologien burde la oss kombinere fordelene hos "solid state"-elektronikk med magnetlagring, og skape ikke-flyktige minnesystemer som holder mer data på mindre plass, og bruker mindre strøm, sa Albrecht Jander, førsteamanuensis innen elektroteknikk og samarbeidspartner i forskningen.

Ifølge forskerne skal dette være mulig å få til ved å bruke materialer som allerede blir benyttet i magnetlagring, eller variasjoner på disse. Det skal forskes videre for å se på ytelse, materialer og kostnader.

Det ble søkt om patent på teknologien i forrige uke, samtidig som den ble presentert på en magnetisme-konferanse i USA.

Få også med deg: Nå skal harddisken få laser

Kilde: TechWorld

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen