Ukrainske kriminelle lammet politiet

Vi fortalte i går om et virus som rammet politiet i Norge. I den første pressemeldingen ble angrepet avdramatisert.

Nå kommer det frem at politiet ikke er 100 prosent sikker på om informasjon er blitt stjålet eller ikke, som følge av angrepet.

Det viste seg også utover dagen i går at politiet faktisk ble ganske hardt rammet i form av store forsinkelser fordi de var i en periode uten nettilgang, noe som førte til at de ikke kunne utføre mange av sine tjenester.

Blant annet måtte politiet på Gardermoen slippe inn reisende, uten å kunne sjekke dem mot sine dataregistre. Totalt skal rundt tusen datamaskiner over hele landet ha blitt infisert av viruset.

Det er trolig kriminelle fra Ukraina, som utviklet Conficker-ormen, som står bak angrepet. Ormene utnytter sikkerhetshull i Microsoft Windows, et hull som egentlig ble rettet i oktober i fjor, men ikke alle datamaskiner er blitt oppdatert.

Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) mener situasjonen nå er under kontroll, og mener at politiets beredskap ikke ble svekket av angrepet.

– Det kommer riktignok til å ta noen dager å desinfisere alle maskinene, men vi har sporet opp hvilke IP-adresser som er infisert og satt i gang mottiltak, sier kommunikasjonsdirektør Espen Strai i PDMT.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener angrepet i politiet viser at ingen er hundre prosent sikre mot dataangrep.

– Slike angrep kan ramme alle og det er derfor viktig å kunne reagere riktig, sier avdelingsdirektør Christophe Birkeland i datasikkerhetsavdelingen NorCERT i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til Aftenposten.

Sikkerhetsselskapet Bitdefender har forresten lagt ut et verktøy som skal kunne fjerne Conficker-ormen – les mer.

(Kilde: Aftenposten)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen