Ukes ventetid på montører

I morgen stenges det analoge bakkenettet i Oslo og Akershus. Alle som i dag mottar signaler via vanlig antenne vil da oppleve at skjermen går i svart.

Om du er ute i siste liten risikerer du å måtte vente en stund på å kunne bruke TV-en.

Ventetid på montører
Om du i dag har kabel-TV eller sattelitt behøver du ikke gjøre mye. Om du bestiller TV-mottak via Riks-TV monterer du dagens antenne til din nye dekoder.

Kunder som ønsker å benytte seg av Viasat og Canal Digital sine signaler via satellitt vil nemlig sitte med svart skjerm om de ikke er glade i å skru. Montørene tar gjerne jobben for deg, men de kan umulig komme på dagen.

- Jeg kan si helt sikkert at hvis du ringer og bestiller fra oss i dag, så vil du ikke få montørene på døren i løpet av morgendagen, opplyser Geir Holen, informasjonsansvarlig hos Canal Digital.

Hos dem er det i dag en ventetid på en uke. Holen selv mener dette slett ikke er ille tatt i betraktning av at det analoge nettet slukker i Akershus og Oslo i morgen.

Garantert TV-bilde innen en uke
Også hos Viasat må kunder belage seg på en periode uten TV om de er sent ute. Men om ikke bildet er på plass igjen innen en uke etter bestilling har du full rett til å klage.

- En uke er tidsrammen vi har satt i kontrakten. Det kan godt hende montørene kan komme før dette, men om det tar lengre tid så kan du klage, forklarer Øystein Hygen Christensen, presseansvarlig hos Viasat.

Kan gjøre selv
Om du likevel gjerne vil se TV med det samme er likevel ikke håpet ute. Det er nemlig fullt mulig å forsøke selv. Både Viasat og Canal Digital mener de dette er fult mulig.

- Jeg skal selv sette opp min egen parabol på onsdag for å rekke finalen i Champions League. Trolig vil det ta litt tid, men oppsettet er langt enklere enn tidligere. Nå tas alle kanalene inn via ett satellitthode og selve parabolen er jo mindre enn tidligere, sier Christensen.


Øystein Hygen Christensen fra Viasat tar selv jobben med å sette opp sin parabol.

Han påpeker at det viktigste er at selve parabolen festes godt slik at den takler vær og vind. Det må i tillegg være rom for å trekke ledningen fra parabolen, inn i huset og til den digitale dekoderen ved TV-en.

På papiret kan dette se enkelt ut. På den annen side vet alle som noen gang har forsøkt å sette opp et skap fra IKEA, at ting som ser enkelt ut på papiret lang tfra er like enkelt i virkeligheten.

Ved montering av parabolen kan satellittnavn, elevasjonsvinkler og kompassretning virke avskrekkende for mange.

Billigere om du gjør det selv
Om det hele likevel skulle gå i stå, så er det aldri for sent å rope etter hjelp fra proffene, da blir prisen derimot litt dyrere. Både Canal Digital og Viasat har nemlig valgt å inkludere montering i prisen på sine pakker.

Om du derimot velger å gjøre jobben selv får du et avslag i prisen. Dette avslaget må betales tilbake om du etterbestiller montering.

- Nyt våren
Uansett hvordan du velger å gjøre det skal TV-bildet igjen være på plass innen rimelig tid.

- Om du bestiller HDTV fra Canal Digital i dag vil du helt sikkert klare å få med deg fotball-EM i HD. Det er verdt å vente i en uke for å få muligheten til dette. Husk at dette er noe du skal benytte deg av i lang tid fremover. Da er det bedre om kundene tenker gjennom tilbudene i stede for å forhaste seg. Om det blir litt ventetid kan du heller bruke den ene uken til å nyte det fine vårværet for eksempel, påpeker Holen til slutt.

Om det så skulle være krise, og det er noe du absolutt må få med deg kan du alltids be naboen snilt om å la deg slippe inn en time eller to.


Geir Holen fra Canal Digital anbefaler deg å nyte vårsola mens du venter på montørene om du velger deres løsning for digital-TV.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen