Test

Ukens test av mobilspill

Vanligvis leter vi etter den umiddelbare spillegleden enkelte mobilspill kan gi. Denne gang har vi gått litt motsatt vei.

To av spillene i denne ukens test er gode gammeldagse adventure-spill. Dette er en sjanger som har mange dedikerte fans, men der tilbudet i det siste kan sies å ha vært litt magert - iallfall for de store plattformene.

Derfor er det bare å bunkre opp med det man behøver for å holde fortet i noen timer. Adventure-spill er nemlig ofte mer tidkrevende enn de andre spillvariantene - men belønningen er at de gjerne har en god og interessant historie i bånn.

Android

Pastel Invasion

Dette er enkelt og greit en hinderløype. Det fins ikke noe staffasje rundt spillet. Her starter man i en slags flyvende innretning, og det er om å gjøre å bruke bevegelsessensoren til å unngå blokker.

Blokkene er tilsynelatende tilfeldig plassert utover, men ofte finner man lange åpne ganger uten hindringer.

Styremekanismen fungerer forholdsvis godt, men vanskelighetsgraden kan til tider være ganske høy - kanskje spesielt på mindre telefoner der skjermene ikke er store nok til å gi kjempegod oversikt.

Grafikken er enkel, og blokkene er stort sett bare malte i ulike pastellfarger. Fordi det hele flyter så fort og jevnt ser det hele likevel svært bra ut.

Vi ender opp med en litt annerledes versjon av shoot-em-up-spillene vi kjenner fra tidenes morgen - eller deromkring.

Spillet kunne gjerne hatt forskjellige innstillinger for vanskelighetsgrad, men på den positive siden er dette god underholdning straks. Ingen historier og ingen langdryge animasjoner - slik det umiddelbar underholdning på små dingser bør være.

Blow Up Lite

Blow Up føyer seg enkelt inn i rekken av fysikkspill der ute. Det legger seg midt mellom Iphone-klassikeren Angry Birds og indie-vinneren World of Goo hva konsept angår. Angry Birds er forøvrig nylig blitt tilgjengelig for Android, og anbefales absolutt.

Her skal vi altså sprenge bygninger, men vi skal gjøre det ved å sette ut dynamitt på strategiske punkter, slik at bygningen kollapser av seg selv.

Av en eller annen grunn bor det en panda i disse bygningene man skal rive. Om man er flink nok til å få den til å treffe stjernen nedenfor huset på hvert brett, får man en bonus.

Om man ved et uhell kverker pandaen blir man derimot straffet. Blow Up fungerer relativt godt som spill. Noen store kontrollproblemer skal det godt gjøres å ha i denne typen spill og det meste er egentlig på stell.

Vi savner likevel humoren og sjelen fra spill som Angry Birds og World of Goo. Dette når egentlig ikke disse spillene til leggene engang - men så er det også skyhøye legger som skal nås. Alt i alt er Blow Up helt grei underholdning.

Iphone

Broken Sword

Her må undertegnede innrømme å være en anelse historieløs. Broken Sword dukket opp på PC og Playstation i 1996, og ble umiddelbart en adventure-klassiker. Likevel landet aldri spillet i undertegnedes Playstation.

Siden den gang har Broken Sword både blitt serie og Iphone-spill. På Iphone heter spillet Broken Sword: Directors Cut.

Fordi undertegnede aldri kom seg til spillbutikken, men kun lekte med den korte demoen av Broken Sword da det ble lansert, er det litt vanskelig å si om historien i Directors Cut har fellestrekk med PC- og konsollversjonene.

Grafikk og spillestil har iallfall mange fellestrekk. Her er det fortsatt tegneseriestilen som gjelder, og det hele er omkranset av dype historiefortellinger.

Dette er også litt av problemet for folk flest som måtte håpe på å fordrive litt tid med Broken Sword. Man fordriver ikke litt tid med et spill der man plutselig kan måtte høre på fortellerstemme i ti minutter om gangen. Her må man påregne en hel togtur, og kanskje enda litt.

Spillbarheten er som vi forventer, og pek og klikk-funksjonen er godt ivaretatt ved at man trekker fingeren over skjermen til man finner noe som det er verdt å utforske.

Historiefortellingen er svært god om man har tid til den, og spillbarheten er også god. Spillet koster 29 kroner på App Store, og er et must om man likte eldre titler som nettopp Broken Sword: Shadow of the Templars eller Syberia. De som er ute etter rask underholdning bør se etter noe annet.

Puzzle Agent

Telltale Games står bak Puzzle Agent. Spillstudioet er nok mest kjent for å stå bak de fantastiske Sam & Max-spillene.

I Puzzle Agent er man altså FBI-agent Nelson Tethers. Innledningsvis får vi vite at FBIs avdeling for Puzzle Research er svært lavt prioritert. Vi finner oss selv nederst på en plakat, rett under Sasquatch Research, Sasquatch er en mytisk skapning som også går under navnet Bigfoot.

Puzzle Agent er en slags blanding av klassiske puzzlere og et adventure-spill. Telltales varemerke har som regel vært at spillene deres er gjennomsyret av humor. Historien rundt Puzzle Agent er altså tidvis ganske gøyal.

Som vi opplevde i Broken Sword har adventure-spill en tendens til å bli litt langdryge for telefonformatet. De er ofte ikke noe man setter seg ned med i noen ledige minutter. Skal man få maksimalt ut av dem må man sette seg ned målrettet med dem.

Puzzle Agent er likevel ikke like historierettet som Broken Sword, og det er dermed ingen umulighet å løse en oppgave i slengen, når muligheten byr seg.

Puzzle Agent er underholdende og godt laget. Prisen er 29 kroner på App Store.

Dark Nebula 2

Dark Nebula-spillene beskrives som en slags videreforedling av labyrintspillene som har vært så populære på telefoner med innebygget akselerometer.

Her dreier det seg om å styre en kule, eller det ser egentlig mer ut som en slags flat sirkel, bortetter. Man må sanke inn skjold, en type lysende staver som gir nytt liv og diverse våpen.

Med våpnene kan man senke porter og ta livet av fiender som kommer mot en. Alt dette skjer samtidig som man må passe på å ikke falle utenfor brettet.

Alt dette foregår i en slags historiemodus med tiltakende vanskelige brett, og det akkompagneres av småskummel musikk.

Dark Nebula har lite staffasje rundt, og det som fins av det trykker man seg fort gjennom. Det går svært raskt å komme i gang med spillet og spillbarheten er svært god.

I motsetning til de to andre Iphone-spillene i ukens anmeldelse, er Dark Nebula 2 utmerket egnet for korte dødperioder. Spillet koster 6 kroner i App Store.

Se våre andre spilltester

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen