Ukens retro: T28 (1999)

For en tid tilbake siden lanserte vi en spalte der vi viser frem de lekreste designperlene fra mobilbransjen. Vi snakker selvsagt om Ukens flørt, som publiseres hver fredag her på Amobil.

I forrige uke bygget vi videre på idéen, og lanserte "Ukens retro" som vi nå skal publisere hver tirsdag. Her utlyser vi modeller som har utmerket seg i sin levetid, og som har vært med å sette standarden for mobiltelefonens utvikling.

Som den observante leser har skjønt, er det i dag på tide med en ny retro - nemlig Ericsson T28.


Ericsson T28


Skjerm:
Svart/hvitt-skjerm

Imponerer med:
Proffunksjoner, design

Ericsson T28 kom ut i år 1999. Den gang var dette Ericssons siste skrik, rettet spesielt mot de profesjonelle brukerne. T28 hadde nemlig også to modeller under seg fra samme serie, henholdsvis T10 og T18, for de som ikke hadde lommebok tykk nok for toppmodellen.

T28 imponerte i stor grad med sitt design. Profesjonelt og stilrent er bare noen av omtalelsene designet fikk i den tiden. Mye av berømmelsen fikk telefonen på grunn av formatet. Telefonen var nemlig helt flat, og syltynn - kun 1,5 cm.

Den hadde også en spesiell formfaktor med tastaturdekselet sitt. I 1999 var nemlig de flestes telefoner designet i det formatet vi kaller "candybar", altså helt vanlige telefoner med åpne taster nederst og åpen skjerm øverst.

Ericsson T28 sitt format var ikke direkte nyskapende, men likevel ganske uvanlig. Telefonen fikk nå et deksel som beskyttet tastene, som man altså måtte åpne før bruk. Skjermen ble imidlertid ikke beskyttet på noen måte.

Bevegelige deler
Det er hovedsaklig fra denne serien vi har blitt glade i bevegelige deler på telefonene, selv om vi også tidligere har sett lignende løsninger. Denne serien var nemlig svært populær, og kom akkurat i den tiden telefonene for alvor skulle bli mote.

Blant annet viftet boybandet Backstreet Boys rundt med hver sin T28 som de selvsagt fikk gratis. Ikke rent få var misunnelige. Mange mener at dette var en av de viktigste tidene for krysningen mellom mobiltelefoner og mote.

I tillegg til å ha et uvanlig format ble også Ericsson T28 omtalt som svært liten og lett. Dimensjonene var på 97 x 50x 15 millimeter. Spesielt dybden på telefonen imponerte, og selv i dag er det ikke ofte vi ser telefoner som er så tynne som 1,5 centimeter. Vekten på telefonen var på 83 gram, og var ikke noen grunn til å kjøpe seg et nytt belte.

Forretningsmannens førstevalg
I tillegg til at T28 var en svært tynn telefon, imponerte den også rent funksjonsmessig.

Av T28 fantes modellene T28s og T28 WORLD av de som var aktuelle for oss i Norge. Forskjellene er kun hvilke deler av verden telefonene kan brukes i. T28s har GSM 900 og GSM 1800. Det er disse to frekvensene vi bruker i Norge.

For den omreisende forretningsmannen var imidlertid WORLD gjerne favoritten. Med denne modellen fikk du tilgang til mobilnettverk med GSM 900 og GSM 1900. Det vil si at du enkelte steder i Norge manglet dekning, men at du til gjengjeld fikk dekning i alle amerikanske mobilnettverk.

Videre fant proffbrukeren funksjoner som taleoppringing, kalenderfunksjoner og vibrasjonsvarsling nyttig. Du kunne også velge mellom flere typer profiler som var skreddersydde for forretningsmannen.

Ericsson imponerte også med muligheter for tilbehør. Ikke nok med at du kunne koble en FM-radio på undersiden for å få hørt radio på rusleturene dine, men du kunne også koble til en egen MP3-spiller og øreplugger under telefonen..

Dette var også den første telefonen vi fik se med mulighet for å bruke blåtann. Man kunne nemlig koble til et eget blåtann-adapter under telefonen, og dermed bruke T28 sammen med verdens første trådløse blåtann-hodesett - også det levert av Ericsson.

Suksess sammen med Sony
Til tross for suksessen med T28 hadde ikke Ericsson noen videre stor suksess på mobilmarkedet, der Nokia sakte men sikkert kapret markedet. I år 2001 slo Ericsson sammen mobilavdelingen sin med Sony, og dannet det velkjente samarbeidsselskapet Sony Ericsson. Selskapet opplevde en bratt nedtur i de første leveårene, men har nå sikret seg en god posisjon i mobilmarkedet og sammenslåingen har på ingen måte vist seg å være noe tapsprosjekt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen