Ukens retro: StarTac (1996)


Motorola StarTac


Årstall:
1996

Skjerm:
Svart/hvitt-skjermer

Imponerte med:
Design og størrelse

StarTac er en av Motorolas mer velkjente serier med mobiltelefoner. StarTac-stempelet var det kun de telefonene av høyest kvalitet og best design som fikk. Den første telefonen i serien kom i år 1996, altså for snart ti år siden.

Knøttliten
Størrelsen på StarTac-serien holdt seg til omtrent 90-95 x 55-57 x 19-23 millimeter, og telefonene var derfor å regne som knøttsmå krabater i sin tid. Designen var enestående for sin tid, og kan til en viss grad også sies å være det i dag.

Telefonene var en slags kamskjellstelefoner, men ikke helt slik vi er vant med i dag. Skjermen var nemlig plassert på den samme delen av telefonen som tastaturet, mens den oppbrettbare delen av telefonen kun rommet høyttaleren.

Skjermen på de første telefonene i StarTac-serien var bygget opp av sjusegmentsindikatorer, der hver indikator består av syv streker som kan aktiveres i forskjellig rekkefølge for å danne et tall. Telefonene kunne også vise to linjer med tekst samtidig, for ekstra god oversiktlighet.

I 1998 kom den første StarTac-telefonen med skjerm bygget opp av bildepunkter, altså små firkanter slik vi kjenner dem i dag. StarTac 130 kunne vise fire linjer med tekst på skjermen, og det ble dermed mye enklere å bla gjennom telefonboken og lese SMS.


Klikk for større bilde

Når det gjelder funksjoner var ikke StarTac-ene dårlig ustyrt, men her var de verken forut sin tid eller forut sin pris. StarTac 85, som kom i 1997, var blant annet utstyrt med klokke, telefonbok med plass til 100 kontakter og vibrasjon. Alarm, infrarød port eller spill hadde den imidlertid ikke, noe man egentlig kunne forvente av en så dyr telefon.

For de aller fleste var StarTac telefoner man bare kunne sikle etter. De var gjennom hele sin levetid blant de dyreste telefonene på markedet. Prisen lå eksempelvis veiledende på 5000 kroner for Motorola StarTac 70, som var billigversjonen av StarTac 85. I dag er StarTac-modellene av de telefonene det meldes størst interesse for blant samlere.

Motorola gjenopptar designfikseringen
I dag produserer Motorola et stort antall mobiltelefoner, selv om vi ikke ser så mange av disse i norske butikkhyller. Produsenten falt i tiden etter StarTAC litt bakpå når det gjaldt innovative design, men i det siste har vi sett en ny generasjon av Motorola-telefoner der man ikke sparer på kruttet.

Motorola RAZR V3 er dagens beste eksempel på at Motorolas designgruppe består av uredde amerikanere, og modellen er også å finne i norske butikkhyller. Nå har også produsenten lansert en ny designmodell som vekker oppmerksomhet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen