Ukens retro: Sony Z1


Sony Z1 - Knøttliten


Årstall introdusert: 1997
Skjermtype: sort/hvitt
Kjennetrekk: Størrelse


Sony er en produsent man har sett lite til i mobilverdenen. Delvis fordi Sony aldri var særlig aktive på det området, og delvis fordi Sonys mobildivisjon i 2001 ble slått sammen med Ericssons.

At Sony har lagt igjen noen skikkelige godsaker i butikkhyllene før sammenslåingen, er imidlertid ikke å gjemme bak en stol. Møt Sony CMD Z1 fra 1997, en av de aller første mobiltelefonene fra Sony.

Det første man la merke til med Z1 var størrelsen. I 1997 var telefonen å regne som liten, med sine 99 x 64 x 24 millimeter. Vekten på 220 gram kunne på en annen side få enhver forretningsmann til å handle seg et belte for å holde buksene oppe. I den tiden burde kanskje mobilforhandlere solgt belter som tilbehør?

Det neste man la merke til med Z1, var en bevegelig del som ikke var helt som andre bevegelige deler. Sony CMD Z1 var nemlig utstyrt med en mikrofon som man slo ned for å føre en samtale. For å minimalisere størrelsen på telefonen fant Sonys designere ut at denne delen rett og slett skulle være en tynn pinne med gjennomgang for lyd. Vi vil tro at denne tilsynelatende lettknekkelige pinglepinnen utgjorde flere salg enn selve telefonen, men denne løsningen ble uten tvil regnet som en stilfull detalj.

På motsatt ende av telefonen var det plassert en ekstern antenne. I Z1s dager var det ingen som rynket på nesen av den grunn, da en tydelig markert antenne på utsiden av telefonen var eneste måte å sikre skikkelig dekning.

Skjermen på Z1 var en grafisk sort/hvitt-skjerm med en oppløsning på 97 x 32 bildepunkter. Med dette kunne du lese hele fem linjer med tekst på hvert skjermbilde, noe som i år 1997 kunne regnes som oversiktlig og brukervennlig.

Øverst på telefonens venstre side fant man et rullehjul for å bla ned og opp, som utbedret brukervennligheten ytteligere. Dette hjulet kunne også trykkes ned for å bekrefte. Metoden ble senere brukt i Nokias velkjente 7110, men Sony var altså først ute.

Videre kunne telefonen trygt skrive seg på listen over profftelefoner, med både klokke, alarm, talememo og modemfunksjon. I kantina hos hvitsnippene ble Sony CMD Z1 fort anerkjent på grunn av dette. Blåsnippene var på sin side livredde for å knekke de syltynne utstikkerne oppe og nede på telefonen, enten delene var bevegelige eller ikke.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen