Ukens retro: SL45 (2000)

For en tid tilbake siden lanserte vi en spalte der vi viser frem de lekreste designperlene fra mobilbransjen. Vi snakker selvsagt om Ukens flørt, som publiseres hver fredag her på Amobil.

Nå bygger vi videre på idéen, og presenterer "Ukens retro". I denne spalten vil vi hver uke presentere modeller som virkelig har utmerket seg i sin levetid, og som var med på å sette standarden for utviklingen.

Allerede denne uken kan du lene deg godt tilbake i stolen og mimre. Vi presenterer nemlig Siemens SL45 som i sin tid ble plassert i lomma på mang en forretningsmann, så vel som musikkglade mobilbrukere.


Siemens SL45 og SL45i


Skjerm:
Svart/hvitt-skjerm

Imponerer med:
MP3-spiller, proffunksjoner, design

Siemens SL45 kom ut tidlig i år 2000, altså for over fem år siden. La oss stille klokken tilbake, og bli imponert av det som en gang var Siemens' siste skrik.

MP3-spiller og MMC-kort
En av de viktigste grunnene til at Siemens SL45 slo slik igjennom er at Siemens integrerte en MP3-spiller i skjønnheten da den ble sluppet på markedet i år 2000. Dette er noe som var helt unikt på den tiden, og det skulle ta flere år før MP3-spillere begynte å dukke opp i andre mobiltelefoner.

MP3-spilleren i SL45 sto heller ikke tilbake for noen vanlig spill. Tvert i mot kunne testere fra første stund skryte over telefonens gode klang og fyldige lyd, som var på nivå med mange rene MP3-spillere.

Et annet av de banebrytende trekkene til SL45 var at telefonen kunne bruke minnekort av typen MMC. Den ble levert med et minnekort på 32 MB, og det var mulig å sette i minne helt opp i størrelser på 128 MB, som var den tids største kapasitet. Andre av datidens telefoner hadde som regel minnekapasitet på noen hundre KB. Heller ikke dette har vært sett i ettertid før Siemens kom med profftelefonen SX1 og Nokia med sin 6600 mot slutten av 2003.

Smart design
Noe man raskt bet seg merke i ved SL45i var at skjermen var usedvanlig stor i forhold til telefonen. En skjerm som kunne vise hele fem linjer med tekst og ikoner var man ikke vant til i den tiden. Dette ga en svært god oversikt når man brukte WAP eller leste meldinger. I dagens butikkhyller ser vi tydelig at dette er en trend som bare har fortsatt videre.

Designet generelt var noe som imponerte de aller fleste. SL45 kunne skryte på seg et elegant preg av solid metall rundt en telefon som utmerket seg med en størrelse på kun 105 x 46 x 17 millimeter. Og at de tyske ingeniørene også hadde klart å sette inn en MP3-spiller og et MMC-minnekort i forpakningen gjorde ikke datiden mindre imponert. Husk at vi er i år 2000, året da Nokia 3330 var det heteste ungdommen kunne kjøpe.

Forretningsmannens favoritt
Det var ikke bare MP3-spillerfunksjonen og minnekortet til SL45 imponerte med. Telefonen kunne også stille med funksjoner som et flertall av modellene i dag kan se langt etter.

SL45 var nemlig en profftelefon, og forretningsmannens favoritt. Grunnen til dette er blant annet infrarød port, diktafon, mye minne og komplett synkroniseringsstasjon.

En forretningsmann kunne rett og slett koble enheten trådløst til sin bærbare PC, og med noen tastetrykk synkronisere enheten med Outlook. Viktige møter kunne lagres ved hjelp av diktafonen. Man snakket altså om en alt-i-ett-enhet for forretningsmannen.

Siemens bygget etter hvert også videre på suksessen ved å lansere en oppgradert versjon av SL45, nemlig SL45i. Den nye modellen fikk støtte for Java samt lengre batterilevetid.

Dalende suksess
Til tross for at Siemens altså lå så langt fremme teknologisk i 2000 som de gjorde, har selskapet blitt akterutseilt i de kommende årene. De mange svingkastene i bransjen har ført til at andre selskaper nå leder an i utviklingen, og etter flere år med tap har Siemens nå blitt nødt til å selge sin mobildivisjon til taiwanske BenQ.

Lyst å ha en telefon som SL45i? Dagens alternativer til tilsvarende telefoner finner du i mobilsøket (telefoner med mp3-spiller og minnekort).

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen