Ukens retro: Mobira Talkman (1985)

For denne ukens retro har vi plukket frem en telefon fra de virkelig gyldne tider. Vi går nemlig helt tilbake til kofferttelefoner for NMT-nettverket. Nokia Mobira Talkman kunne under ingen omstendigheter puttes i lommen.


Nokia Mobira Talkman


Skjerm:
Svart/hvitt-skjerm

Imponerer med:
Mobilitet(!)

Nokia - Fra papir til telefoni
Sent på 1800-tallet var Nokia kjent for å lage papir. Ved århundreskiftet gikk Nokia over til gummi under navnet "Finnish Rubber Works". Den finske produsenten laget i denne tiden alt fra støvler til bildekk. Gummi ble også mye brukt i elektronikk.

Årstallet var 1985 da Nokia lanserte sin nye mobiltelefon Mobira Talkman. Da var Nokia fremdeles best kjent for sin gummiproduksjon, selv om telekommunikasjon var på vei inn i høysetet.

Grunnen til at Mobira Talkman ble svært kjent på markedet var sin hendige størrelse, så vel som at Nokia allerede hadde hatt inntog i mobilmarkedet ved å produsere den første biltelefonen for NMT-nettverket i 1981.

Lett å ta med seg
I tillegg til at Mobira Talkman var liten hadde den fått et håndtak som gjorde mobiltelefonen ultra-portabel. Telefonen veide kun tett under fem kilogram, noe som gjorde at man kunne ha telefonen med seg hvor det enn skulle være nødvendig.

Enkel i bruk
Talkman hadde et display på hånsettet, og på håndsettet befant også tastene seg. Dermed var telefonen like enkel å bruke som en, eh, vanlig fasttelefon.

Displayet var bygget opp av sjusegmentsindikatorer. Dette er samme type displayer som man finner i eksempelvis klokkeradioer og andre elektroniske enheter som kun trenger å vise tall. Her er ikke tallene bygget opp av punkter, men av sju streker per tall der hver av dem enten kan lyse eller ikke lyse.

Nokia fortsatte sin suksess med Mobira Talkman frem mot 90-tallet. De nye telefonene som kom til serien ble bare mer og mer portable. Etter hvert tok GSM-nettverket over, og telefonene kunne endelig plasseres i bukselommen.

I dag er Nokia den mobilprodusenten med desidert størst markedsandel, og er fortsatt langt framme i utviklingen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen