Ukens retro: GA628 (1996)


Årstall introdusert: 1996
Skjermtype: Én-linjers svart/hvitt-skjerm
Kjennetrekk: Liten med mye ny teknologi

Innebygget tekstmeldingsfunksjon
Ericsson GA628 var en av de første telefonene på markedet som ikke bare kunne motta SMS-meldinger, men også skrive og sende dem. SMS-funksjonen hadde vi sett på mange telefoner tidligere, men som oftest var det altså kun mulig å motta meldinger.

GA628 kunne ellers imponere med funksjoner som alarmklokke og kalkulator, noe som på ingen måte kunne regnes som vanlig i 1996. Videre var hurtigoppringing og tastelås også på plass.

Minnekapasiteten til telefonen var også solid, slik Ericssons telefoner var kjent for. Man kunne lagre opp til 50 navn og nummer i telefonboken. Ringesignalet kunne velges blant 12 forskjellige, slik at du kunne finne akkurat den ringetonen som passet deg best.

Alle disse funksjonene slukte selvsagt strøm, men til tross for dette kunne telefonen skilte med god batterilevetid.

Ericsson solgte telefonen med flere typer batterier. Med det tynneste batteriet fikk man 40 timers standbytid eller to timers taletid. Med det litt tykkere batteriet kunne man oppnå 54 timers standbytid og tre timers taletid.

Som vi ser imponerte GA628 på funksjonssiden, men vi må nevne at modellen funksjonsmessig ikke var av ledende på mobilmarkedet i sin tid. Det var derimot når man så funksjonene i forhold til størrelsen, at man fikk de fleste til å slå opp øynene.

Med dimensjoner på 130 x 49 x 23 millimeter kunne GA628 regnes som en knøttliten telefon. Tykkelsen varierte etter batteristørrelsen, og kunne presses ned. Men da måtte du altså betale i form av redusert batterilevetid.

Du kunne også bytte ut frontdekselet til GA628 med andre, mer fargefulle deksler, på et blunk. Dette var noe som appellerte til den yngre generasjonen, som både kjøpte nye fargedeksler til telefonen og spraylakkerte sine egne.

Undertegnende husker fortsatt misunnelsen over visse eldre søsken som viftet rundt med sin egen GA628, med et sjakkdeksel av typen nederst til høyre på bildet.

Skjermen til GA628 var av den typen som var bygget opp av piksler, altså mange små firkanter. Den kunne vise to farger, og én linje. Siden tekstmeldinger kun fylte én linje, bladde man til høyre når man leste seg utover meldingen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen