Ukens bilde: Verdens første fotografi, av Joseph Nicéphore Niépce

Alternativ tekst mangler
Utsikt fra vinduet ved la Gras, av Joseph Nicéphore Niépce

Fotografiets fødsel er offisielt satt til 1839, da både Louis-Jacques-Mandé Daguerre og William Henry Fox Talbot kunngjorde sine metoder for å fiksere et fotografisk bilde. Det er nå opplest og vedtatt at det var året, og man hadde i 1989 en stor feiring av 150-årsjubileet, men faktum er at verdens eldste bevarte fotografi faktisk stammer fra 1826.

Joseph Nicéphore Niépce drev med litografier, men var ikke mye til kunstner selv, så han var avhengig av at hans talentfulle sønn laget motivene for ham. Sønnen ble imidlertid innkalt for å sloss for Napoleon i 1814, og da måtte vår venn Joseph finne en annen løsning. Han eksperimenterte med oppdagelsen gjort på 1700-tallet at enkelte kjemikalier ville bli mørkere ved å bli eksponert til lys, og i 1826 klarte han for første gang å fiksere bildet slik at det ble permanent.

Bildet ble eksponert i åtte timer og viser noen av hustakene på gården hans i Frankrike. På grunn av den lange eksponeringstiden ser det ut som om solen skinner fra flere steder på himmelen samtidig. Bildet er forøvrig ikke et negativ slik som vi er vant til å tenke på det. Det ble laget på en tinnplate og er best synlig ved en vinkel på 30 grader mot lyskilden, reflektert fra platen heller enn skinnende igjennom.

Joseph Nicéphore Niépce inngikk i 1829 et samarbeid med Daguerre, men døde av slag bare fire år senere. Daguerre baserte mye av sine oppdagelser og resulater på Niépces forskning, og hans tvilsomme metoder gjorde sitt til at Niépce forble relativt ukjent helt frem til nitten femtitallet, da dette bildet ble gjenoppdaget av en forsker.

Bildet er et ikon, og selv om fotografiets fødselsår fremdeles regnes som 1839, så er også dette bildet kanskje mer kjent, som verdens første fikserte fotografi. Joseph Nicéphore Niépce fikk til slutt den heder og ære som han fortjente.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen